Оболонь назвали найкомфортнішим районом і київським Манхеттеном

596
Додати
до обраних
Поділитися

Більше 15,5 тис. киян оцінювали в січні 2019 своє місце проживання за критеріями безпеки, чистоти, інфраструктури, транспортної розв’язки та якості життя. Оболонський отримав статус найкомфортнішого району – показало опитування на OLX. Найменш зручним для проживання виявився Святошинський.

Київ очима мешканців

Безпека

Проте по рейтингу оцінок безпеки Оболонь розмістилася лише на 5 місці. Найбільш захищеними кияни відчувають себе на Печерську. А якщо говорити про пізнє повернення, найкомфортніше прямувати додому вночі, коли ти з Голосіївського.

Платформа OLX запропонувала мешканцям Києва відповісти на запитання, що необхідно змінити на території районів, щоб відчувати себе у цілковитій безпеці. Результати виявили – мешканці Голосіївського та Оболонського хочуть більше ліхтарів. Мешканці Шевченківського та Солом’янського пропонують посилити патрулювання території, встановити додаткові джерела освітлення та відеоспостереження, а також закрити «наливайки». На Подолі для безпеки радять залишатися у межах свого району. Щоб підвищити рівень комфорту на Троєщині, місцеві радять молитися і брати з собою ліхтарик. Крім цього, на думку мешканців, у районі варто посилити піший патруль і закрити пункти вторсировини.

Чистота

Найчистіший, на думку респондентів – Голосіївський район, а слідом за ним з відривом в 0,1 бала Деснянський. Оцінки вище, ніж в інших місцевостях, Троєщина отримала за чисте повітря та водні об’єкти, а також роботу комунальних служб.

В опитуванні на OLX мешканці рекомендували, щоб у Голосіївському очистили озера. На Дарниці ж інша проблема – киян турбує сміттєспалювальний завод на Вирлиці. На Троєщині пропонують вжити заходів щодо Деснянської ТЕС. У Дніпровському районі вважають, що проблема з чистотою більшою мірою на Славутичі через приватний сектор і відсутність достатньої кількості баків. Мешканці радять мінімізувати кількість промислових об’єктів і збільшити штат двірників, бо прибирання, на думку жителів, відбувається рідко.

У киян з Печерська, схоже, все добре. Їх рекомендації загалом враховували кілька дій – розслабитися, пити чай і не смітити. У Святошинському та Солом’янському районі місцеві пропонують прибрати МАФи. Мешканці Шевченківського поскаржилися, що на Бессарабці найбрудніше повітря. Для вжиття заходів, на їхню думку, потрібно також провести прибирання стадіону «Старт».

Інфраструктура

Найбільш зручний у плані інфраструктури – Оболонський. Відкриті відповіді респондентів опитування на OLX показали – для більшого комфорту тут потрібно перестати будувати ТЦ. А в іншому все добре. «Карл, це Оболонь. Тут як на Манхеттені, можна прожити життя и не виїжджати в центр Києва … тут є все», –  коментують місцеві.

У Голосіївському районі необхідний «Ашан» і дитячі майданчики. На Троєщині дуже хочуть культурно збагачуватися. Більшість респондентів Деснянського району написали, що для комфортного життя тут потрібні театри, кінотеатри та музеї.

Мешканці Подолу розділилися на дві групи – ті, хто живе поблизу Контрактової та на Виноградарі. Другим для комфортного життя не вистачає станції метро та «Пузатої хати» – це були два популярних варіанти серед респондентів. Також на Подолі вважають, що торговельні центри розподілилися в столиці нерівномірно, й у районі явно потрібен хоча б один такий. Найчастіше пропонували побудувати ТЦ на проспекті В. Порика.

Хто живе на Печерську, той мріє хіба що про «Телепорт у Маямі». Серед інших варіантів абонементи в Ботанічний сад ім. Гришка для мешканців району.

У Святошинському все стабільно – на будь-яке запитання люди відповідають, що потрібно прибрати «наливайки» і МАФи. А ще їм не вистачає басейнів. Солом’янський, на думку жителів, потребує кінотеатрів і кафе. Закладів у районі вкрай не вистачає, є тільки невеликі кав’ярні.

10 лайфхаків для життя у Києві

Транспортна інфраструктура

Оболонь стала лідером за оцінками і в цьому питанні. Жителі Троєщини та Подолу звичайно нарікали, що немає метро. Респонденти опитування на OLX стверджують – у Дніпровському районі проблема переважно з громадським транспортом. Складно добиратися на Почайну. Проте на Печерську не скаржаться: просять більше паркувальних майданчиків і пропонують запровадити антигравітаційні дошки, літаки та інший літаючий транспорт.

У Святошинському для поліпшення інфраструктури пропонують «не класти асфальт у калюжу» та зробити більше велодоріжок. У Солом’янському хочуть, щоб відремонтували Шулявський міст і вирішили питання незручної розв’язки. У Шевченківському районі потрібно покращувати велоінфраструктуру.

Якість життя

За цим критерієм Оболонь на другому місці після Голосіївського району. Респонденти опитування OLX розповіли, чому живуть у своєму районі. Голосіївський люблять за зелені зони, парки, ліси та мінімальну кількість шуму. Дарницький – компромісний у плані співвідношення ціна/якість і відстань від центру. До того ж, тут багато молоді. На Троєщині зручно гуляти з дітьми, велосипедами та собаками. Також відзначають, що у Деснянському недорога оренда нерухомості.

Жити в Дніпровському вважали за краще ті, в кого у пріоритеті низька вартість житла. Це стосується як оренди, так і покупки. Багато хто любить район за парк «Перемога». Святошино обирають через зручне розташування садочків і шкіл. Сім’ям тут комфортно, а ціни на житло прийнятні. Деякі респонденти отримали квартиру від заводу/фабрики ще за часів СРСР. Солом’янський влаштовує, бо не шумно. Шевченківський подобається жителям через зелені зони та архітектурні пам’ятки.

За результатами опитування на OLX, більшість киян, які проживають в своєму районі, не змінювали б місце проживання навіть, якби можна було оселитися в абсолютно будь-якому куточку столиці. Не настільки категоричні лише жителі Троєщини, 26% хотіли б переїхати на Оболонь. Топ-3 райони, куди б перебралися кияни, якби в них була така можливість, – Оболонь, Печерськ і Голосіївський.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.