«Щоб бути успішним у будь-якій роботі, в ній потрібно бачити сенс»: 3 історії, які доводять, що шанс на блискучу кар’єру є в усіх (ч. 2)

363
Додати
до обраних
Поділитися

Вища освіта, унікальні знання, рідкісний досвід – геть не обов’язкові умови, щоб мати високу цінність на ринку праці. Часто ключами до успіху стають завзятість та бажання рости.

Водночас тільки 19% співробітників, за даними опитування OLX, при виборі роботи цікавляться, чи зможуть розвиватися в компанії. Наш ринок праці – це море невикористаних можливостей.

Редакція OLX звернулася до людей, які прийшли в свої компанії на лінійні позиції і з часом змогли зайняти керівні посади. У першій частині матеріалу ми розповідали історію співробітниці компанії EVA. Наша другий герой – Роман Суржак, керівник напрямку адресного обслуговування відділення Meest Express (Meest Group) в Харкові, який стартував з позиції водія-експедитора.

Слухати поради

Я отримав середньо-технічну освіту з обслуговування та ремонту автомобілів і двигунів. Потім два роки працював в мережі ресторанів, потім стільки ж – водієм-механіком на автотранспортному підприємстві.

У компанію Meest Express прийшов за рекомендацією товариша в 2006 році. Причому навіть не розглядав інші вакансії: мене відразу запросили пройти співбесіду, і я отримав роботу водія-експедитора.

Вибрати компанію, яка активно зростає

Найважливішим для мене при виборі роботодавця були стабільність, висока оплата праці і соцпакет. Привабило те, що це молода європейська компанія з можливістю кар’єрного зростання: в Україні постійно відкривалися нові філії, а отже, перспектив багато, є можливості для розвитку.

Співбесіда пройшла легко і позитивно: керівнику важливо було зрозуміти, наскільки відповідально я ставлюся до роботи. Адже мова про сферу обслуговування клієнтів, а це непроста робота: потрібно вміти спілкуватися з людьми, бути на зв’язку, дотримуватися термінів.

Використовувати рекомендації ексроботодавців

Успішно пройти інтерв’ю мені допомогла цілеспрямованість: я говорив про те, що хочу розвиватися в даній сфері і в цій компанії. А також корисними виявилися позитивні відгуки з попередніх місць роботи – я приніс рекомендаційні листи від екскерівників.

Роман Суржак

Проявляти ініціативу

Два роки тому в харківському відділенні компанії відкрилася вакансія начальника адресного обслуговування. Оскільки я хотів розвиватися і отримувати нові знання, то запропонував свою кандидатуру. Пройшов співбесіди з начальником відділення і операційним директором, і мене запросили на роботу з випробувальним терміном протягом двох місяців.

За цей час я отримав великий досвід у транспортно-логістичному напрямку. Зокрема навчився ефективно використовувати транспорт (мінімум витрат, максимум доходу), вести переговори з перевізниками і користуватися спеціалізованими програмами. Розвинувся в роботі з людьми: я проводжу співбесіди на посади кур’єрів, інструктую, розповідаю, як проходить наш робочий день, з чого складається технологічний процес, супроводжую під час стажування.

Бути активним і шукати сенс

Тим, хто мріє побудувати кар’єру, я б рекомендував, перш за все, показати своє бажання працювати – такі якості як активність і рухливість. Хочу відзначити, що останнє не пов’язано з віком в паспорті. У нас є кур’єри 50+. Енергійні, ініціативні і позитивні люди, які хочуть працювати та заробляти – і відмінно справляються з цим.

Щоб бути успішним у будь-якій роботі, в ній потрібно бачити сенс. Наприклад, я вважаю, що ми не просто перевозимо вантажі, а разом з речами доставляємо людям радість. Це допомагає виконувати свою роботу добре, і відповідно – рости в компанії.

Текст: Катерина Маєвська

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.