Як знайти «свого» рієлтора для успішної угоди: поради експерта

2294
Додати
до обраних
Поділитися

Якщо ви хочете купити, продати або орендувати нерухомість – вам важливо знайти справжнього профі, який вам в цьому допоможе.

Як знайти «свого» фахівця для успішної угоди і не помилитися? Редакція блогу OLX поспілкувалася з Оленою Маленковою, генеральним директором агентства KDU Realty Group і членом Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України. Експерт розповіла, на що звернути увагу під час пошуку рієлтора та як зробити співпрацю ефективною.

Хто такий рієлтор: що він робить і скільки коштують послуги

Суть роботи

Рієлтор – керівник проєкту з покупки, продажу або оренди об’єкта. Ця людина бере на себе весь процес роботи з нерухомістю: від пошуку варіантів, відбору об’єктів, їхнього просування (якщо йдеть про продаж, оренду), організації переглядів – до супроводу угоди та укладання договору. Весь процес може тривати як кілька тижнів, так і кілька місяців або навіть довше.

Рієлтор знається на особливостях ринку, орієнтується в тому ціновому сегменті, до якого належить об’єкт. Найчастіше у фахівців з нерухомості є профіль – продаж або оренда, наприклад, квартир, будинків, землі або комерційних об’єктів.

Вартість послуг

За свої послуги рієлтор бере комісію: за покупку/продаж об’єкта – до 5% його ціни, а в разі оренди – 50% вартості місяця проживання.

Проблема

В Україні професія рієлтора не ліцензована, діяльність цих фахівців ніяк не регулюється. Це означає, що рієлтором може назвати себе як випадкова людина, яка періодично займається нерухомістю (наприклад, щоліта здає кімнати в своєму будинку), так і досвідчений експерт з доброю репутацією та позитивними відгуками клієнтів.

Це призводить до того, що на ринку з’являються непрофесіонали. Тому вибирати рієлтора потрібно ретельно: є ризик втратити час і не отримати потрібного результату.

Вибрати профі: п’ять порад

Дотримуйтесь порад від Олени Маленкової, щоб вибрати надійного фахівця з нерухомості.

1. Придивіться до рієлтора

Зберіть позитивні відгуки про роботу з рієлторами від родичів, друзів, знайомих. Знайдіть рекомендованих фахівців в соціальних мережах і підпишіться на них. За характером, тоном і типом публікацій на сторінці ви зрозумієте, наскільки вам буде комфортно працювати з людиною.

До дзвінка фахівцю перевірте в Google відгуки про нього, а також номер телефону – чи не фігурує ніде рієлтор як шахрай.

2. З’ясуйте правила роботи

Під час першого дзвінка або особистої зустрічі дізнайтеся, яку компанію представляє рієлтор – потім можна звернутися туди і перевірити, чи це правда. Якщо фахівець працює сам на себе, важливо з’ясувати, чи відкритий у нього ФОП і чи є відповідні КВЕДи – 68.31 – «Агентства нерухомості». Так ви зрозумієте, чи має право людина займатися такою діяльністю.

Як рієлтор продає або здає об’єкти, чи є у нього маркетинговий/рекламний план? Що докладніше він розповість про свою схемою роботи, то краще для вас. Це означає, що фахівець розуміє, що і як потрібно робити, продумує кроки наперед.

Чи підписує агент договір про співпрацю і які зобов’язання бере на себе? Ще важливий момент – які санкції за невиконання пунктів у договорі? Наявність документа та прописаних правил роботи говорить про серйозний підхід до справи.

Не забудьте запитати, як рієлтор буде взаємодіяти з вами після оформлення паперів. Наприклад, чи збирається надсилати звіти про роботу: якщо так, то як часто, і попросіть показати зразок.

Що точніше та повніше фахівець з нерухомості буде відповідати на запитання, то більше йому можна довіряти.

Олена Маленкова, генеральний директор агентства KDU Realty Group
Олена Маленкова, генеральний директор агентства KDU Realty Group

3. Підрахуйте об’єкти

Запитайте у рієлтора, скільки об’єктів він реалізував за останній рік. Щоб ви могли довіритися фахівцеві, у нього їх повинно бути мінімум 10. Якщо менше – таких на ринку вважають стажерами. Навряд чи ви захочете, щоб на вас тренувалися.

4. Перевірте кваліфікацію та оточення

Великий плюс, якщо фахівець є членом професійних організацій: наприклад, Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, Спілки фахівців з нерухомості України або FIABCI-Ukraine (Український підрозділ Міжнародної федерації фахівців нерухомості). Також уточніть, чи є у рієлтора сертифікат після проходження спеціалізованих курсів.

Усе перераховане говорить про те, що людина знає правила роботи, піклується про розвиток і репутацію.

5. Дізнайтеся про ставлення до запиту клієнта

Ще одне важливе запитання – чи збирається рієлтор співпрацювати з колегами у вашому сегменті? Чи готовий поділитися комісією або буде працювати сам, навіть якщо у вас «горять» строки?

Чому це важливо? Коли фахівець з нерухомості укладає договір з клієнтом, то зобов’язується зробити все можливе, щоб вирішити його питання. Для цього він підключає тих колег, які працюють на локальному ринку: рієлтор готовий віддати їм частину комісії за те, що ті, наприклад, будуть пропонувати об’єкт своїй аудиторії. Що більше фахівців знають про об’єкт, то вища ймовірність, що інтерес до нього буде рости. Таким чином воронка значно розширюється.

Вигідна угода: правила роботи з рієлтором

1. Завжди укладайте договір: так ви зафіксуєте права і обов’язки сторін. Якщо щось піде не за планом, то тільки з ним ви зможете розв’язати проблемну ситуацію і захистити себе.

2. У жодному разі не сплачуйте якусь суму наперед, наприклад, за «надання інформаційних послуг», за право позачергового перегляду або просто за список адрес об’єктів. Це типова схема обману. Пам’ятайте: ви платите за результат. І до того, поки не зустрінетеся з власником об’єкта або покупцем і не укладете угоду, – ви ні за що не повинні платити.

3. Попросіть скласти маркетинговий план, де, крім рекламної кампанії, має бути обов’язкова умова – пропозиція колегам партнерського відсотка від продажів. В іншому випадку рієлтор буде обмежувати себе тільки тими потенційними клієнтами, які звертаються безпосередньо (як уточнює експерт, на практиці – це 30% від всіх, хто цікавиться).

4. Домовтеся з рієлтором, що він надсилатиме вам звіти про виконану роботу: завдяки їм побачите, що конкретно він робить, і зможете контролювати. Звіти допоможуть розібратися, що спрацювало чи ні, скорегувати процес реалізації об’єкта або вкажуть на необхідність змінити ціну нерухомості, якщо вона завищена.

5. Враховуйте рекомендації фахівця з нерухомості. Пам’ятайте: продаж або оренда нерухомості – це вулиця з двостороннім рухом. Ваша участь у процесі також обов’язкова.

Якщо ви свідомо самоусунулися та чекаєте дій тільки від рієлтора – отже, недостатньо йому довіряєте або вам з ним некомфортно. В такому випадку або припиняйте співпрацю і шукайте нового, або відверто поговоріть і складіть новий план роботи.

6. Після успішної угоди залишайте позитивні відгуки про взаємодію з рієлтором, наприклад, у соціальних мережах. Це так само цінно й важливо, як і оплата праці. До того ж ви ще допоможете іншим людям знайти надійного фахівця.

Текст: Катерина Спориш

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.