«Цінності не вигадують, вони проявляються»: експерти HR Шоби шоу – про цінності та місії компаній та чому вони не завжди працюють (відео)

591
Додати
до обраних
Поділитися

23,8% компаній стверджують, що співробітники не знають корпоративних цінностей або вони не прописані, а майже 29% роботодавців сумніваються в тому, що їхні команди взагалі вважають це питання важливим. Такі дані оприлюднили експерти HR Шоби шоу – першого шоу про HR та для HR, партнером якого став OLX Робота.

Отже, бути чи не бути цінностям та місіям компаній? Це актуальне питання ведучі шоу – Дмитро Смирнов, Лана Солнцева та Ольга Олепір, обговорили разом з Ігорем Солодовим, експертом з управління цінностями.

Не пропустіть перший випуск шоу! Мерщій дивіться відеозапис!

Також пропонуємо добірку корисних інсайтів, які озвучили експерти протягом ефіру.

Про те, що думають співробітники про цінності

Знання. Згідно з опитуванням, яке проводив OLX Робота напередодні шоу, 28% роботодавців стверджують, що їхні команди знають та використовують цінності компанії в своїй роботі. Водночас 18% кажуть, що співробітників про них проінформували, проте вони не беруть їх до уваги, виконуючи професійні задачі.

Ще в 19% компаній зізнаються, що розповідали про цінності своїм колективам, але останні їх не пам’ятають, а в 9% – команди про них не знають або ж взагалі їх не розуміють.

Важливість. Майже 40% роботодавців переконані, що цінності дійсно важливі для їхніх людей, а третина, як вже було написано вище, – мають щодо цього сумніви. За даними опитування, в 14% компаній за цінностями живуть лише топменеджери.

Про вплив цінностей на роботу в компанії

За словами експертів, наявність цінностей насамперед впливає на те, як та які рішення прийматимуть співробітники. Якщо в них не буде «керівництва до дій» від роботодавця, вони чинитимуть так, які самі вважають за потрібне. Орієнтуватимуться на власні цінності.

Про найчастіші помилки роботодавців

Чому інколи цінності та місії компаній «не працюють»? Одна з найголовніших причин – вони не надихають співробітників. На думку експертів, цінності – це не раціональні, а емоційні, навіть «енергетичні», категорії, до яких звертаються компанії в роботі з командою. Саме тому важливо, щоб вони відгукувалися людям.

Також нерідко компанії, формулюючи цінності, просто їх вигадують. Проте це хибний шлях. Насамперед треба аналізувати, як проявляє себе команда в реальному житті, наприклад, досягаючи тих чи інших успіхів. Саме це й має бути основою для формалізації цінностей у компанії.

Про те, як говорити про цінності з різними категоріями персоналу

Особливо актуально, як доносити цінності «блакитним комірцям», наприклад, вантажникам, будівельникам тощо. Експерти дають три поради:

1. Не використовувати термін «цінності».

2. Знайомити з цінностями через конкретні правила поведінки та принципи роботи.

3. Говорити зрозумілою для робочого персоналу мовою.

Про те, як все працює у відомих світових компаніях

Amazon. Як розповіли експерти, в цій компанії – 14 прописаних цінностей. Велика увага в них приділяється саме клієнтам, а не команді.

Всі дії бізнесу направлені на те, щоб насамперед задовольнити потреби покупців. Наприклад, максимально швидко спакувати та надіслати їхні посилки. Саме тому на Різдво та інші свята всі офісні співробітники допомагають складському персоналу. До того ж кожен новачок під час адаптаційного періоду має відпрацювати на складі два тижні.

Водночас у ЗМІ з’являються публікації, де розповідається про те, як важко працювати в компанії, зокрема через орієнтацію на швидкість роботи. Наприклад, багато складських співробітників мають проблеми зі здоров’ям.

Walmart. Місія цього великого ритейлера – економити гроші людей, щоб вони жили краще. Як це шкодить команді? Щоб встановлювати низькі ціни, компанії довелося автоматизувати багато процесів, замінити людей роботами і скоротити штат.

Насамкінець експерти HR Шоби шоу пропонують також вгадати компанію за місією:

1. Допомогти кожній людині і кожній компанії на планеті досягати більшого.

2. Дати людям можливість спілкуватися і зробити світ більш відкритим та єдиним.

3. Ми працюємо для того, щоб дорослі й діти проводили більше часу разом.

4. Поширення знань за допомогою документів.

5. Забезпечувати для клієнтів найкращий сервіс, який тільки можливий.

Не вгадали?:) Дізнавайтеся правильні відповіді у відео!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.