«Щодня блокуємо 3 тисячі оголошень після ручної перевірки»: OLX розповів, як створюється безпека в онлайні

1747
Додати
до обраних
Поділитися

Понад 130 тисяч оголошень на день проходять автоматичну перевірку на відповідність правилам платформи. Водночас штучний інтелект (ШІ) моніторить в середньому 15 тисяч підозрілих акаунтів щодо фішингу. У питаннях безпеки в онлайні українців найчастіше цікавить, як захистити покупки й особисті дані. У дайджесті з кібербезпеки OLX пояснює, з чого складається багатоетапний процес захисту користувачів платформи і попереджає про нову шахрайську схему.

Значення безпеки в онлайні навряд чи можна переоцінити. Адже в інтернеті ми лишаємо персональну інформацію та витрачаємо кошти. І, звісно, є ті, хто не проти цим скористатися. Завадити їм можуть технологічні рішення, які запроваджують компанії, та кіберграмотність користувачів.

Щоб питання онлайн-безпеки на платформі стали більш зрозумілими українцям, OLX розповів про те, з яких елементів складається безперервний процес захисту користувачів.

Контроль у два етапи – підозрілі не пройдуть

Перш ніж оголошення потрапляють на платформу, вони проходять автоматичну модерацію. Їх перевіряють на відповідність правилам платформи – приблизно за сотнею різноманітних параметрів. За статистикою компанії, через модерацію проходять понад 130 тисяч нових оголошень на день. У результаті 88% з них потрапляють на сайт. Решта проходять більш глибинну перевірку моделями штучного інтелекту та ручну модерацію. Наприклад, завдяки ручній перевірці в середньому блокуються понад 3 тисяч оголошень на день.

Ще одна складова захисту – щоденний аналіз поведінки приблизно 15 тисяч підозрілих акаунтів (зареєстрованих користувачів) на предмет фішингу, щоб потім виявити потенційних шахраїв. Якщо ШІ з високою ймовірністю визначає чиїсь дії як підозрілі, їхні акаунти автоматично блокуються.

Боротьба з фішингом – загальносвітова тенденція, адже з цим видом шахрайства стикається величезна кількість міжнародних компаній. Так, за даними Brand Phishing Report за 3 квартал 2020 року, трійка брендів, на які відбувалося найбільше фішингових атак, – Microsoft (19% від глобальної кількості), DHL (9%) та Google (9%). Головна мета фішингу – отримати особисту інформацію або платіжні дані людини.

Які питання з безпеки в онлайні найбільше цікавлять українців?

З настанням карантину люди активніше почали обирати онлайн-шопінг. Підвищення інтересу до нього підтверджують і дані OLX: кількість активних користувачів платформи навесні одразу зросла на 6%.

Та разом із розвитком шопінгу в мережі збільшуються апетити шахраїв. Згідно з даними дослідження CBR, 29% українців стикалися із шахраями під час покупок в інтернеті. Тому OLX активніше розповідає українцям про кіберграмотність. Так, головну сторінку центру підтримки клієнтів OLX з корисною інформацією, як захиститися від шахраїв, у липні відвідали на 8% більше людей, ніж попереднього місяця. У серпні їхня кількість зросла ще на 19%, а у вересні – ще на 20%. Загалом в останні пів року українці найбільше цікавилися такими питаннями:

– безпечні покупки;

– доставка;

– приватність;

– захист особистих даних.

«Ми в OLX постійно працюємо над удосконаленням кіберзахисту на платформі, щоб наші користувачі могли здійснювати безпечні угоди. Однак варто пам’ятати, що захищеність в онлайні залежить від кожного з нас. Шахраї використовують методи соціальної інженерії. Вони добре знають, якими діями та словами схилити «клієнта» до швидкої та необдуманої угоди. Коли користувачі більше цікавляться безпекою у мережі та прокачують свої знання, а компанії створюють власні ініціативи, можна ефективніше боротися з шахраями та насолоджуватися безпечним онлайн-шопінгом», – коментує Віктор Нобіуз, керівник відділу бізнес-аналітики OLX Україна.

А що зі схемами шахрайства?

Зараз шахраї активно переключилися на продавців і використовують схему з підробленим посиланням: псевдопокупець пише продавцеві в чаті онлайн-платформи, запитує про товар і пропонує для зручності перейти в інший месенджер. Коли учасники угоди опиняються за межами платформи, то шахрай-покупець повідомляє, що зважився на покупку і вже оплатив товар. Відправляє продавцеві посилання на сайт-копію нібито для отримання оплати. Той вводить всі дані платіжної картки, і сума списується з його рахунку.

Важливо пам’ятати, що в послузі OLX Доставка такого функціоналу не існує: для її оформлення та отримання оплати не потрібні сторонні посилання. Єдине, що продавець може повідомити покупцеві, – це 16-значний номер картки та ПІБ, причому останнє необов’язково.

Базові правила, що допоможуть продавати та купувати безпечно

1. Ставтеся з обережністю до занадто привабливих пропозицій.

2. Не покидайте офіційний чат платформи та не переходьте за зовнішніми посиланнями, отриманими від сторонніх осіб.

3. Користуйтеся безпечними сервісами доставки на кшталт OLX Доставка.

4. Перевіряйте сайт, на якому плануєте здійснити чи отримати оплату.

5. Ніколи не розкривайте всі персональні та платіжні дані, особливо незнайомцям.

Нагадаємо, у червні компанія стала партнером Всеукраїнської інформаційної кампанії з протидії платіжному шахрайству Нацбанку #ШахрайГудбай. А наприкінці серпня в партнерстві з Українською міжбанківською асоціацією членів платіжних систем ЄМА запустила онлайн-гру «Здолай шахрая».

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.