9 з 10 польських власників бізнесу не урізали зарплати українцям попри пандемію та планують і надалі наймати робітників

208
Додати
до обраних
Поділитися

56% польських роботодавців наймають іноземців, а 42% хочуть, щоб люди з інших країн працювали у них довго. Більшість власників бізнесу запровадили масковий режим на підприємствах Польщі на час пандемії. Такі дані наводить OLX Робота, згідно з опитуванням польських роботодавців*.

Куди працевлаштовуються іноземці в Польщі

Найбільше польські роботодавці пропонують роботу у таких сферах:

– будівництво – 30%;

– логістика та перевезення – 25%;

– сфера обслуговування та громадське харчування – 20%;

– виробництво – 11%.

56% опитаних розповіли, що вже наймають іноземців, ще 14% розглядають таку можливість. 17% респондентів розповіли, що в них були тільки робітники з Польщі. У 15% раніше працювали люди з інших країн. Зокрема, роботодавці кажуть, що відмовилися від ідеї брати їх на роботу через складнощі із працевлаштуванням (35%), та відзначають, що іноземці стали менш зацікавленими в роботі в Польщі (28%).

Найчастіше польські роботодавці – власники невеликих бізнесів. Так, 68% розповіли, що в їхніх компаніях працюють до 20 працівників. 14% поділилися, що у свою фірму вони залучили від 21 до 49 людей, і лише 8% беруть на роботу 50-99 осіб. Понад 100 працівників – у 11% роботодавців.

9 з 10 польських власників бізнесу не урізали зарплати українцям попри пандемію та планують і надалі наймати заробітчан

Як працюється українським заробітчанам

Опитування OLX Робота показало: зазвичай серед працівників у польських компаніях переважають не тільки українці:

– 40% роботодавців розказали, що в них працюють до 10% українців;

– 17% назвали цифру в 10-25%;

– 15% визначили число наших земляків на 25-50%;

– і ще 15% – на 50-75%.

Найчастіше польські працедавці відбирають українців на роботу через рекомендації знайомих (54%) або ж шукають напряму – через сайти з пошуку роботи (53%).

Підприємці підтверджують, що робота за кордоном – це не тільки тимчасова зайнятість. 42% поділилися, що хочуть наймати українців на тривалі терміни (з перспективою постійного проживання). 36% розраховують надавати роботу на рік та більше, а ще 36% розглядають різні можливості працевлаштування, базуючись на досвіді та навичках конкретного працівника. Лише 1 з 10 роботодавців хоче наймати лише на один сезон.

88% респондентів кажуть, що умови праці для поляків та українців у них не відрізняються. А серед того, що вони гарантують працівникам з України, найчастіше називають:

– нормований робочий день – 66%;

– бонуси за гарні результати праці – 51%;

– оплачуване житло – 27%.

Як пандемія змінила роботу за кордоном

56% розказали, що пандемія не сильно вплинула на кількість залучених до роботи у Польщі українців. Ще 30% поділилися, що нині наймають дещо менше наших заробітчан. У 77% працедавців не змінилися плани стосовно тривалості роботи для іноземців – вони не збираються зменшувати чи збільшувати терміни працевлаштування.

9 з 10 польських власників бізнесу не урізали зарплати українцям. А ті, кому таки довелося це зробити (8%), – найчастіше скорочували їх максимум на чверть.

Через карантинні обмеження роботодавці запроваджували нові умови праці. 87% опитаних забезпечили своїх працівників засобами особистого захисту (масками та антисептиками). 59% намагалися організувати роботу так, щоб забезпечити дистанцію у 1,5 метри, ще 22% надали можливість працювати позмінно.

6 з 10 опитаних кажуть, що пандемія вплинула на пошук працівників з України в гірший бік. Зокрема, серед причин виділяють бюрократичні нюанси та менше бажання українців їхати на роботу за кордон.

*Опитування OLX Group серед 358 польських роботодавців, березень 2021 р.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.