Ейджизм в Україні: працівників старших 65 років не наймає кожен сьомий роботодавець, а тільки 18% мають у штаті робітників 40+

654
Додати
до обраних
Поділитися

Кожен третій працівник старший 40 років мав проблеми з пошуком роботи через вік – показали результати опитування OLX серед пошукачів. Аналітики OLX Робота дослідили причини цієї проблеми з боку працедавців. Близько половини вважають старше покоління хорошими працівниками, кожний десятий вважає їх навіть кращими за молодих, і такий же відсоток компаній впевнені, що співробітники 40+ менш ефективні.

Згідно з результатами, тільки у 18% роботодавців в штаті найбільше співробітників віком від 40 років. Близько 13% заявили, що не наймають фахівців 65+, і пояснюють свою позицію специфікою роботи, яка вимагає фізичних навантажень. Значно більша частина працедавців (39%) намагаються брати на роботу як молодих, так і старших працівників до 45 років і звертають увагу радше на досвід, а не на вік. Абсолютна більшість роботодавців – 94% – стверджують, що рівень зарплати не залежить від віку.

Найбільший відсоток опитаних працедавців представляють галузі роздрібної торгівлі/продажів/закупок, будівництва та виробництва/енергетики. 19% та 23% відповідно представляють середній (до 250 працівників) та великий бізнес (понад 250 працівників).

Дорогу молодим, підтримку старшим

Згідно з опитуванням OLX Робота, працівників до 30 років обирають через більшу активність та ініціативність (44%), кращу обізнаність у сучасних технологіях (41%), а також прагнення будувати кар’єру (39%).

Водночас відмову в працевлаштуванні старшому поколінню найчастіше пояснюють фізичними навантаженнями, які є частиною роботи, – цю причину назвали 31% роботодавців. Також, на думку компаній, старші працівники повільніше вчаться (19%), гірше орієнтуються в технологіях (12%), а також що їм буде важко влитися в колектив (10%).

Ейджизм в Україні: працівників від 65 років не наймає кожен сьомий роботодавець, а тільки 18% мають у штаті робітників 40+

Досвід (не) потрібен?

Брак компетенцій став головною причиною, чому більшість роботодавців (81%) відмовляє в працевлаштуванні всім віковим категоріям кандидатів. Друга причина – відсутність потрібного досвіду – 38% відмов пов’язані із цим. Також 38% працедавців не візьмуть співробітника, якщо він, на їхню думку, надто часто змінював роботу.

Водночас кандидати віком від 40 років вважають своїми головними перевагами більші знання і досвід. Однак досвід та навички пошукачів знаходяться лише на третьому місці серед критеріїв визначення зарплати для працівників 40+ – цей пункт обрали близько 30% опитаних працедавців. Вони більше звертають увагу на середню зарплату на ринку та відповідальність посади.

Попри це, серед усіх опитаних майже половина – 47% – також сказали, що вважають працівників пенсійного і передпенсійного віку такими самими хорошими співробітниками, як і інших. Лише 10% вважають їх менш ефективними. Частина роботодавців (6%) надають старшим працівникам лояльніші умови: здебільшого виплачують бонуси до зарплати й допомагають опановувати нові технології.

«Хоч роботодавці й зацікавлені в молодих і амбітних співробітниках, кістяк багатьох професій, особливо робітничих, складає старше покоління – і ми це бачимо й у себе на платформі. Можливо, вони потребують трохи більше часу чи практики для опанування нових технологій. Але за свій трудовий стаж вони пройшли не через одну кризу й мають, певно, найцінніший досвід для нинішніх турбулентних часів. Загалом, в Україні є надія подолати вікову дискримінацію: вже зараз частина роботодавців декларують відкритість до старших співробітників і готовність допомагати їм на новому робочому місці», – зауважує Марія Абдулліна, керівниця напряму OLX Робота.

Ситуація з ейджизмом у світі

Цьогорічний Глобальний звіт ВООЗ про проблему ейджизму показав, що вікова дискримінація обходиться суспільству в мільярди доларів. Згідно з результатами досліджень організації (опитали 83 тис. учасників з 57 країн, зокрема й з України), кожна друга людина помірно або значною мірою дотримується поглядів ейджизму. В Україні спостерігається високий рівень вікової дискримінації на рівні 5%, середній рівень – 26% та висока толерантність до представників старшого віку на рівні 69% серед населення.

В Іспанії, наприклад, молодші кандидати, попри однакові характеристики в резюме, отримували перевагу перед старшими пошукачами. Кандидатів у віці 28 років запрошували на співбесіду на 77% частіше, ніж 38-річних. У Швейцарії 53% працівників різного віку вважають, що старших колег важче навчити, а, на думку 52%, старші колеги менш зацікавлені у складних завданнях на роботі.

Ігнорування проблеми вікової дискримінації може негативно впливати як економіку, так і на соціально-демографічну ситуацію в країні. За оцінками експертів, у всьому світі близько 6,33 млн випадків депресії можуть бути наслідком ейджизму, причому у менш розвинених країнах таке трапляється у 6 разів частіше. А глобальні економічні втрати від депресивних і тривожних розладів ВООЗ оцінює у трильйон доларів щорічно.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.