«Шукаємо багатофункціональних працівників»: «Свої люди» з керівником відділу підбору та адаптації АЛЛО Тетяною Жолобчук (відео)

569
Додати
до обраних
Поділитися

OLX Робота продовжує публікувати випуски влогу «Свої люди»: це 15-хвилинні інтерв’ю з найцікавішими роботодавцями та лідерами думок у HR-галузі України. Говоримо про те, як ефективно підбирати, мотивувати, розвивати та утримувати співробітників в сегменті лінійного й масового персоналу.

Веде влог запрошений експерт — Лана Солнцева, HR-практик з 15-річним досвідом і бренд-амбасадор OLX Робота.

Наша наступна героїня — Тетяна Жолобчук, керівник відділу підбору та адаптації персоналу компанії АЛЛО. Вона розповіла, які якості шукає компанія в кандидатах, чому складно знаходити працівників, про кадровий резерв і силу людської взаємодії.

 

Плинність кадрів зменшилася у два рази

У компанії працює понад 4000 співробітників. У мережі магазинів, а це 350+ точок, — приблизно 2500 людей, у центральному офісі в Дніпрі — близько 700, включаючи контакт-центр, інші — в логістиці, в тому числі в Києві. До речі, в Бориспільському районі ми недавно відкрили новий розподільний центр.

Початок першого карантину став періодом страху для всіх. Адже ніхто не знав, що буде далі з роботою. Зараз кандидатів цікавить стабільність компанії, їм потрібна впевненість у тому, що магазини працюють. У результаті в порівнянні з минулим роком плинність кадрів зменшилася майже у два рази.

Бракує якісних кандидатів

Якщо говорити про відгуки, то стало менше кандидатів у невеликих містах.

Нам доводиться використовувати масовий рекрутинг у роздрібному напрямі, розглядаємо кандидатів і без досвіду. Для багатьох людей наша компанія стає першим місцем роботи. Тому на початку відбору у пошукачів немає розуміння, хто ми, чим відрізняємося від інших, які в нас переваги.

Нам не вистачає якісних кандидатів. Працюємо над цим: розвиваємо внутрішній кадровий резерв, а також взаємодіємо з колегами з різних підрозділів і департаментів. Так ми залучаємо в першу чергу наших співробітників на вакансії, які є в компанії.

У період пандемії ми стикнулися з масовим підбором і в напрямі логістики. Для нас це було вперше, ми використовували всі класичні інструменти. Наприклад, сайти з пошуку роботи, розклеювання оголошень, традиційну рекламу в транспорті. Найефективнішим стало розміщення вакансій в транспорті.

Ми публікуємо оголошення і на OLX. У невеликих містах платформа спрацьовує краще, ніж job-сайти. Тому продовжуємо взаємодіяти з нею, оскільки вона приносить більше відгуків.

«Тиць, і ти вже з нами» — це про швидкість

У підборі фокусуємося не тільки на молоді — ми відкриті та розглядаємо також старших кандидатів.

Наш слоган «Тиць, і ти вже з нами» виходить з маркетингової стратегії. Говоримо про те, що до нашої компанії можна приєднатися в один клік. Це універсальне повідомлення не лише для молодих фахівців, але й для тих, хто цінує свій час. Це повідомлення про швидкість. Наприклад, у нас є кар’єрний сайт, куди можна зайти, «тицьнути», тобто відгукнутися на будь-яку цікаву вакансію, — і людина вже з нами.

Ми розповідаємо про переваги роботи в компанії на внутрішніх і зовнішніх джерелах, а також за допомогою всіляких активностей. Наприклад, у нас є Facebook-група «Кар’єра в Алло». Будь-який кандидат може зайти, щоб побачити, як ми живемо і працюємо, а потім вирішити, чи хоче він бути з нами.

Віримо в силу «живого» спілкування

Для автоматизації рекрутингу використовуємо програму «E-Staff Рекрутер». Ми встигаємо опрацьовувати потік кандидатів, тому в чат-ботах поки ми не бачимо необхідності. Плануємо впровадити цікаві інструменти гейміфікації, але будемо хвалитися ними після реалізації.

Зберігати людське спілкування за часів диджиталізаціі — здається мені здається чудовою ідеєю. Розмовляючи з кандидатом телефоном, даємо йому можливість відразу відчути, які ми класні.

Не всі пошукачі вивчають роботодавця, аналізують сторінки компанії та її керівників у соцмережах. Найчастіше потенційні працівники вперше оцінюють компанію саме під час дзвінка — за тим, наскільки професійно, відкрито й дружньо з ними спілкується рекрутер. Адже не тільки ми оцінюємо кандидата, але й він оцінює нас.

Шукаємо багатофункціональних працівників

У кандидатах ми продовжуємо шукати відкритість, бажання продавати й допомагати клієнту, самостійність, ініціативність. Також у переліку необхідних якостей з’явилася багатофункціональність. Зізнаюся, не кожен готовий працювати в такому режимі.

Працюючи в офлайн-магазині, наші продавці-експерти обслуговують і спілкуються з покупцями. У вільний час вони підключаються до онлайн-консультування, реагують на запити, які надходять від клієнтів.

Ключові обов’язки кандидатів: офлайн- і онлайн-консультування, а також можливість працювати кур’єром з доставки продукції в рамках напряму АЛЛО Express (якщо є вільний час).

Завдяки внутрішньому резерву закриваємо 80% керівних вакансій

Наша ціннісна пропозиція — це сила бренду, який на ринку вже 22 роки. Ми просуваємо ідею, що працювати в АЛЛО — престижно.

Під час першого етапу співбесіди ми повідомляємо кожному кандидату, що у будь-якого продавця є можливість вирости до директора магазину. Завдяки внутрішньому кадрового резерву ми закриваємо 80% керівних вакансій в роздробі.

У компанії дуже сильний фокус на навчанні й розвитку. Думаю, це ключові причини, чому люди приходять в АЛЛО. І повторюся: важливо, для багатьох кандидатів ми стаємо першим роботодавцем — готові взяти в команду людину без досвіду і навчити її.

43 HR-фахівці для компанії в 4000 співробітників

Наша HR-команда — це 43 експерти, які взаємодіють з усіма підрозділами АЛЛО з підбору, адаптації, навчання, розвитку, HR-проєктів, внутрішніх комунікацій, компенсацій, пільг, роботі з HR-бізнес-партнерами та кадрового діловодства.

Дивіться попередні випуски влогу:

1. «Навчаємо працівників навіть у селах, де немає інтернету»: «Свої люди» з HRD Укрпошти Лілією Бушиною (відео)

2. «Відгук кандидата «живе» добу»: «Свої люди» з HRD франчайзі KFC в Україні Дар’єю Семенченко (відео)

3. «Першими про нові вакансії дізнаються працівники»: «Свої люди» з HR-директором мережі магазинів ARGO Альоною Герасименко (відео)

4. «Співробітники мають працювати там, де їм комфортно»: «Свої люди» з HRD OLX в Україні та Центральній Азії Оленою Богдан (відео)

5. «Навчання має стати звичкою»: «Свої люди» з керівником відділу навчання METRO Cash & Carry Україна Ольгою Озерян (відео)

6. «Найбільш оплачувані фахівці – машиністи»: «Свої люди» із заступницею керівника Київського метрополітену Наталкою Макогон (відео)

7. «У 2020 році ми закрили 19 000 заявок від кандидатів»: «Свої люди» з HR-директором Нова Пошта (відео)

8. «Стабільність – фактор номер один для наших працівників»: «Свої люди» з HRD мережі супермаркетів NOVUS (відео)

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.