Актуальні професії для абітурієнтів: найбільше шукають спеціалістів у сфері торгівлі, логістики та будівництва

2505
Додати
до обраних
Поділитися

Українські роботодавці пропонують вакансії на 46 тисяч позицій у сфері Торгівлі та 35 тисяч — у сфері Транспорту. Абітурієнтам без досвіду готові платити в середньому 11 тис. грн на місяць, а от досвідченим спеціалістам — значно більше. Наприклад, середня зарплата комбайнера — майже 23 тис. грн, а фасадника — 30 тис. грн.

На які професії для «блакитних комірців» варто звернути увагу абітурієнтам та які методи пошуку роботи найефективніші — у дослідженні OLX Робота та Factum Group Ukraine.

Яких працівників шукають роботодавці

Попри стрімку цифровізацію та автоматизацію, в найближчі роки сильно актуалізуються робітничі професії. Більш того, абітурієнти, які цьогоріч не бажають вступати на точні та природничі науки, спровокують «кадровий голод» у професіях, що є ключовими у сталому розвитку держави та її конкурентоспроможності на світовому ринку.

Експерт з ринку праці, Марія Абдулліна, рекомендує сьогоднішнім вступникам вже звернути увагу на напрямки, які матимуть зростаючий попит в 5-річній перспективі:

1) Торгівля та логістика.

2) Харчова промисловість.

3) Сільське господарство.

4) Промисловість (зокрема, металургія).

5) Сфера догляду.

На сьогодні найбільший попит на працівників – у сфері Роздрібна торгівля/продажі/закупки. За перше півріччя 2021 на OLX Робота роботодавці шукали понад 46 тисяч робітників. В середньому в цій сфері пропонують зарплату 10 тисяч гривень. Самих же вакансій стало на 8,2 тисячі більше у порівнянні з 2020 роком. Найактивніше шукають спеціалістів у Київській, Одеській та Дніпропетровській областях – саме тут було розміщено понад 50% від усіх вакансій зі сфери.

У сфері Транспорту та логістики цьогоріч шукали 35 тисяч працівників — це на 3 тисячі більше, аніж минулого року. Середня зарплата — 15 500 грн, що на 500 гривень більше, аніж у 2020.

У Київській області вже за перше півріччя цього року з’явилася гостра необхідність у спеціалістах у сферах Виробництва, Сільського господарства та Домашнього персоналу.

Найоплачуваніші робітничі професії у 2021:

1. Фасадник — 30 тис. грн.

2. Пакувальник — 28 тис. грн.

3. Каменяр — 27,5 тис. грн.

4. Сортувальник — 26 тис. грн.

5. Штукатур — 25 тис. грн.

6. Плиточник — 22,5 тис. грн.

7. Виконроб (начальник на будівельній ділянці) — 22,5 тис. грн.

8. Комбайнер — 22,5 тис. грн.

Студентам без досвіду готові платити в середньому 11,2 тис. грн на місяць та пропонують 9 тисяч вакансій. Конкуренція досить висока — по 13 кандидатів на одну позицію.

«Через високу конкуренцію абітурієнтам варто вже замислитися про свою спеціалізацію для майбутньої роботи. Адже за попереднім опитуванням OLX Робота, 78% молоді не працюють за освітою, а опановують новий фах. За нашою аналітикою, кількість вакансій для робітничих спеціалістів збільшилася майже на 14% у порівнянні з минулим роком. А з розвитком підприємств потреба у таких спеціалістах буде зростати далі», — розповіла керівниця напрямку OLX Робота Марія Абдулліна.

Пошук роботи в Україні

За даними Factum Group Ukraine, абсолютна більшість українців — 86% — шукають роботу через платформи з оголошеннями, 55% — через знайомих, 43% — через оголошення у соцмережах, а 25% — у месенджерах. Все менше працівників користуються офлайновими методами — ярмарками вакансій (5%), агенствами (8%) та центрами зайнятості (17%). Більшість пошукачів — 56% — шукають вигідні пропозиції та одразу зв’язуються з роботодавцем. Тих, хто самостійно розміщує резюме і чекає на дзвінок, лише 8%.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.