Чоловіки досі отримують більше жінок у робітничих спеціальностях, а найвищі зарплати – у столиці: результати дослідження

888
Додати
до обраних
Поділитися

Стать досі серйозно впливає на рівень зарплати: 58% жінок у робітничих сферах заробляють менше ніж 10 тис. грн, тоді як серед чоловіків — тільки 26%. І хоча у цих груп практично однакові умови роботи, українки більше хочуть працювати в Україні, аніж чоловіки, — 62% проти 52% відповідно. Водночас молодь у середньому заробляє більше, однак і частіше змінює професії.

OLX Робота опитала 24 тис. представників робітничих спеціальностей та з’ясувала, як працюється українським «блакитним комірцям».

Де працюють

Дві третини опитаних українських фахівців зайняті саме фізичною працею, решта — наданням профільних послуг. Переважна більшість — 65% — не переживають щодо престижності своєї професії, а ще 17% — пишаються нею.

Найбільш популярна сфера — роздрібна торгівля та продажі — там залучені 17% «блакитних комірців», на другому місці галузь будівництва — 14%, а третє ділять транспорт й логістика та громадське харчування — по 10% на кожну сферу.

Водночас найбільше всього вакансій у сфері торгівлі, а також транспорту й логістики: понад 3 тис. вакансій для продавців та 2,8 тис. — для водіїв. На третьому місці вантажники — 1,5 тис. пропозицій від роботодавців.

Рівень заробітної плати

– Менше ніж 8 тис. грн отримує 18% опитаних;

– 8-10 тис. грн — 23%;

– 10-15 тис. грн — 27%;

– 15-20 тис. грн — 16%;

– Від 20 тис. грн — 16%.

Рівень доходу влаштовує тільки 3% працівників. Водночас тільки кожному п’ятому робітнику переглядають зарплату раз на рік.

Середня зарплата «блакитних комірців» в Україні становить 20 тис. грн. Найбільше отримують робітники у Київській області — 26 тисяч, слідом іде Львівська — 20 тисяч гривень, далі Одеська — 19 тис. грн, а от в Харківській та Дніпропетровській — на рівні 17 тис. грн.

Найбільші зарплати у таких професіях:

– Комбайнер — 40 тис. грн.

– Штукатур — 30 тис. грн.

– Фасадник — 30 тис. грн.

– Плиточник — 30 тис. грн.

– Каменяр — 27,5 тис. грн.

– Водій навантажувача — 26 тис. грн.

– Покрівельник — 25 тис. грн.

– Будівельник — 25 тис. грн.

– Екскаваторник — 24,5 тис. грн.

– Облицювальник — 24 тис. грн.

Стать

Вона досі значно впливає на вибір сфери та рівень заробітку. Чоловіки частіше працюють у будівництві (32%), транспорті / логістиці (23%), а жінки — у торгівлі (38%) та сфері громадського харчування (20%).

Водночас менше ніж 10 тис. грн заробляють 58% жінок і 26% чоловіків, 10-15 тис. грн — 26% і 27% відповідно, а від 20 тис. грн — 6% та 24% відповідно.

Вік

На рівень оплати загалом не впливає. Однак молодь менше боїться безробіття: у віковій групі 18-30 років 51% впевнений, що нову роботу можна знайти за два тижні, а от в групі 55+ років таких лише 35%. Старше покоління (21%) менше за молодь (36%) замислюється про роботу за кордоном.

Регіон проживання

Серед регіонів проживання опитаних суттєво відрізняється зарплата тільки у Київській області. Тут найбільший відсоток тих, хто заробляє 15-20 тис. грн (23%), тоді як у Дніпропетровській, Одеській, Харківській та Львівській областях цей показник значно нижче (15-18%).

Вплив пандемії

Через пандемію у 47% учасників поменшало роботи, 10% — втратили своє місце, а ще 10% — змінили спеціальність чи були вимушені шукати нову роботу. У 27% нічого не змінилося, а у 5% навіть побільшало навантаження.

«Дві третини “блакитних комірців” називають головними мінусами своєї роботи — замалу зарплату та перепрацювання. Тільки за даними Держстату, протягом другого кварталу 2021 року 127 тис. українців перевели на неповний оплачуваний робочий тиждень. Тому значна частина наших робітників — 31% — замислюється про роботу за кордоном. Водночас щоб їх влаштовувала оплата в Україні, більша частина респондентів — 48% — потребує винагороди на рівні 10-20 тис. грн на місяць», — зазначила керівниця напрямку OLX Робота Марія Абдулліна.

Пошук роботи в Україні

За даними Factum Group Ukraine, абсолютна більшість українців — 86% — шукають роботу через job-сервіси з оголошеннями, 55% — через знайомих, 43% — через оголошення у соцмережах, а 25% — у месенджерах. Дедалі менше працівників користуються офлайновими методами — ярмарками вакансій (5%), агентствами (8%) та центрами зайнятості (17%).

Більшість пошукачів — 56% — шукають вигідні пропозиції та одразу зв’язуються з роботодавцем. Тих, хто самостійно розміщує резюме і чекає на дзвінок, лише 8%.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.