«Ми працюємо граючи»: «Свої люди» з HRD мережі «Антошка» Оленою Богач (відео)

585
Додати
до обраних
Поділитися

OLX Робота продовжує публікувати випуски влогу «Свої люди»: це 15-хвилинні інтерв’ю з найцікавішими роботодавцями та лідерами думок у HR-галузі України. Говоримо про те, як ефективно підбирати, мотивувати, розвивати та утримувати співробітників у сегменті лінійного й масового персоналу.

Веде влог запрошений експерт – Лана Солнцева, HR-практик з 15-річним досвідом і бренд-амбасадор OLX Робота.

Наша наступна героїня – HR-директор мережі «Антошка» та дистриб’юторської компанії Smarty Family Олена Богач. Вона розповіла про турботу як головну цінність, регіональні особливості підбору і про те, як звичайний корпоративний хештег став девізом команди.

 

В «Антошка» працює 1100 співробітників

Я представляю RedHead Family Corporation і безпосередньо HR-департамент двох із трьох бізнес-юнітів компанії: роздрібної мережі «Антошка», в якій уже 43 магазини в Україні, та дистриб’юторської компанії Smarty Family. Остання ексклюзивно представляє світові бренди дитячого харчування і гігієни.

Третій бізнес-юніт – оренда комерційної нерухомості – перебуває на етапі найяскравішого розвитку: він зародився зовсім нещодавно, але вже вийшов за рамки департаменту і перетворився в повноцінний бізнес-напрям.

Зараз в RedHead понад 1600 співробітників, з яких у роздрібній мережі «Антошка» працює близько 1100.

«Ми працюємо граючи»: «Свої люди» з HRD мережі «Антошка» – Официальный блог OLX.ua

Доводиться боротися за кандидата

До локдаунів і карантинів ми закривали близько 75 вакансій на місяць.

Зараз кількість пропозицій залежить від епідеміологічної ситуації в країні. Як тільки все закривають, число вакансій знижується до 15-20, здебільшого шукаємо співробітників для офісу, інтернет-магазину, напряму логістики. А в «мирний» час відкривається близько 60 позицій. Поки ми ще не повернулися на докарантинний рівень за кількістю вакансій, але впевнено рухаємося в цьому напрямку.

У певний момент ми навіть відчули, ніби повернулася ера роботодавця: з’явилося багато цікавих кандидатів, і знову можна вибирати. Але тривало це недовго: зараз пошукачів дедалі менше, «полювати» на них стає цікавіше і складніше.

Кількість людей на місце залежить від регіону. Наприклад, на одну вакансію продавця в Запоріжжі або Полтаві претендує 5-7 кандидатів, а в Києві чи Одесі – найчастіше одна людина. У цих містах дуже серйозна конкуренція і доводиться боротися за увагу кандидатів.

Пошукачів дедалі менше, «полювати» на них стає цікавіше і складніше.

Конкуруємо за людей із сезонною роботою

Ми регулярно стикаємося з регіональними відмінностями в підборі персоналу. Наприклад, у Києві кандидати за інших рівних умов завжди вибирають роботу біля дому. Їх не влаштовує витрачати на дорогу більше пів години в одну сторону.

У західних регіонах – душевні та відкриті пошукачі, люблять поговорити. Якщо, наприклад, наш рекрутер зі східного або центрального регіону підключається до підбору кандидатів на Західній Україні, то йому без підготовки важкувато почати спілкуватися з ними. Українська мова тих же кандидатів з Ужгорода сповнена діалектних слів з польської, угорської та інших мов сусідніх країн.

Кандидати вибирають тимчасову сезонну зайнятість на кілька місяців, оскільки вона приносить набагато більший дохід, ніж постійне працевлаштування в компанії, що працює цілий рік.

А в прикордонних регіонах у всіх сильна підприємницька жилка, тому люди оцінюють потенційну роботу дуже ретельно. Деякі співробітники йшли з нашої компанії тільки тому, що паралельно створювали свій бізнес, наприклад, вирощували яблуневий сад.

Одеса – місто з яскраво вираженою сезонністю. Сезон починається з кінця квітня і триває до вересня. У цей час ми посилено «полюємо» на кандидатів, адже вони «йдуть на кукурудзу». Тобто вибирають тимчасову сезонну зайнятість на кілька місяців, оскільки вона приносить набагато більший дохід, ніж постійне працевлаштування в компанії, що працює цілий рік. Ми долаємо й це, хоча іноді складно!

Найцінніше те, що наші співробітники магазинів розуміють плюси та мінуси сезонної роботи, тож завжди залишаються з нами, допомагаючи обслуговувати наших клієнтів.

«Ми працюємо граючи»: «Свої люди» з HRD мережі «Антошка» – Официальный блог OLX.ua

На карантині на гарячій лінії працювали представники всіх категорій персоналу

Найскладнішим для нас був перший локдаун – час, сповнений змін. Працювала тільки частина наших магазинів, і ті – в дуже «урізаному» форматі. В той самий час трапився бум інтернет-продажів, і нам потрібні були люди, які змогли б обробляти запити від клієнтів.

Почали підключати наших співробітників, які виявилися не зайнятими. Ми об’єднали всіх охочих працювати в онлайні незалежно від географії проживання. Головне, щоб людина могла організувати у себе вдома тихе робоче місце, тому що в інтернет-магазині потрібно часто розмовляти телефоном.

Поки IT-відділ налаштовував і забезпечував технічну частину для віддаленої роботи (розсилка гарнітур співробітникам, встановлення та налаштування програмного забезпечення), ми проводили освітні Skype-сесії з керівником call-центру. Він прописував алгоритм для роботи в онлайні та навчав наших людей.

Щоб кожен співробітник поділяв цінності компанії, ми виховуємо в наших лідерах прихильність до культури турботи.

Ми підключали співробітників тільки на певні процеси, наприклад, для роботи на гарячій лінії. Без спеціальних знань вони допомагали команді онлайн-продажів забезпечувати сервіс: обробляли замовлення, спілкувалися з клієнтами з приводу того, де знаходиться їхнє замовлення, який у нього статус, які магазини працюють, де можна дуже швидко купити дитяче харчування або підгузки.

На карантині в нашому інтернет-магазині встигли попрацювати всі категорії персоналу: продавці з офлайн-магазинів, співробітники дистрибуції та мерчендайзингу, навіть представники департаменту комерції та рекрутери з центрального офісу.

Через лідерів команд транслюємо цінності компанії

Основа нашої корпоративної культури – турбота.

Щоб кожен співробітник поділяв цінності компанії, ми виховуємо в наших лідерах прихильність до культури турботи. Це основне завдання – робота з їхньою поведінкою, тим, що вони передають своїм людям.

На ринку праці дуже просто підробити багато чого: товари, зарплати, наповнення посади. Але культуру всередині компанії підробити неможливо.

Ми звертаємо увагу керівників на те, які поведінкові маркери ми вітаємо, до якого стилю управління прагнемо. Знаємо, що навіть якщо співробітник офісу чи магазину не може перерахувати цінності компанії, то він своєю поведінкою, комунікацією, щоденними діями чітко показує, що поділяє ті цінності, які транслює лідер.

У кожному відділі та структурному підрозділі висять плакати, на яких перераховані місія, цінності та необхідні поведінкові маркери. Це допомагає формалізувати те, що і так видно, а також відчувається.

Наше EVP – корпоративна культура компанії, турбота про людей, партнерів і клієнтів, про всіх тих, з ким стикаємося щодня. Ми зрозуміли, що на ринку праці дуже просто підробити багато чого: товари, зарплати, наповнення посади. Але культуру всередині компанії підробити неможливо. Закохуємо в компанію ще на вході, показуючи, хто ми такі, як спілкуємося, проводимо співбесіди, які питання ставимо і як розповідаємо про компанію.

«Ми працюємо граючи»: «Свої люди» з HRD мережі «Антошка» – Официальный блог OLX.ua

Наш девіз – #работаигра

«Работаигра» – наша група в Facebook, де ми публікуємо все про роботу в компанії: фотографії команд, подяки за їхню працю, ділимося новинами, інсайтами, проєктами.

Спочатку це був корпоративний хештег, який укорінився як девіз компанії RedHead. Ми працюємо граючи, адже у нас досить високий рівень свободи. Це відображає наше бачення, що дорослих не буває, ми всі – діти. Просто в дитинстві у нас були іграшкові машинки та настільні ігри на зразок «Монополії», а зараз ми граємо в те саме, тільки замість листочків у нас справжні гроші та проєкти.

Дивіться попередні випуски влогу

1. «Відбираємо кур’єрів уже в процесі роботи»: «Свої люди» з HRD сервісу доставки Rocket Наталією Олійник (відео)

2. «Шукаємо персонал точково – знаходимо працівників навіть у ЖЕКах»: «Свої люди» з HRD мережі ресторанів Mafia Марією Муріною (відео)

3. «Шукаємо багатофункціональних працівників»: «Свої люди» з керівником відділу підбору та адаптації АЛЛО Тетяною Жолобчук (відео)

4. «Навчаємо працівників навіть у селах, де немає інтернету»: «Свої люди» з HRD Укрпошти Лілією Бушиною (відео)

5. «Відгук кандидата «живе» добу»: «Свої люди» з HRD франчайзі KFC в Україні Дар’єю Семенченко (відео)

6. «Першими про нові вакансії дізнаються працівники»: «Свої люди» з HR-директором мережі магазинів ARGO Альоною Герасименко (відео)

7. «Співробітники мають працювати там, де їм комфортно»: «Свої люди» з HRD OLX в Україні та Центральній Азії Оленою Богдан (відео)

8. «Навчання має стати звичкою»: «Свої люди» з керівником відділу навчання METRO Cash & Carry Україна Ольгою Озерян (відео)

9. «Найбільш оплачувані фахівці – машиністи»: «Свої люди» із заступницею керівника Київського метрополітену Наталкою Макогон (відео)

10. «У 2020 році ми закрили 19 000 заявок від кандидатів»: «Свої люди» з HR-директором Нова Пошта (відео)

11. «Стабільність – фактор номер один для наших працівників»: «Свої люди» з HRD мережі супермаркетів NOVUS (відео)

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.