«Шукайте докази чесності продавця»: як безпечно купити потримане авто

10986
Додати
до обраних
Поділитися

Що 2-4 роки водії прагнуть змінити свою машину на нову, хоч і б/в. Та й як перший транспортний засіб водії теж нерідко вибирають уживане авто.

Самостійна угода, особливо якщо у покупця немає профільних знань, може призвести до купівлі авто, в якому не буде комфортно, додаткових витрат на ремонт або взагалі придбання заставної машини.

Редакція блогу OLX попросила Ігоря Башкова, операційного директора компанії Вольво Днепр Трейд Ин, яка займається продажем, купівлею і обміном нових і б/в автомобілів в Україні, розповісти про те, на що звертати увагу при купівлі транспортного засобу у власника і як зробити правильний вибір.

Як безпечно купити авто, привезене з-за кордону

1. Заручіться підтримкою експертів

У покупця б/в автомобіля є два варіанти.

Перший – самостійно пройти всі етапи угоди, від пошуку до переоформлення транспортного засобу.

Другий – звернутися до компанії-посередника. Якщо у вас немає достатньо досвіду і знань у купівлі машин або перевірених знайомих, які змогли б вам у цьому допомогти, то цей варіант – саме для вас.

За послуги посередників доведеться заплатити 1-5% від вартості автомобіля. Туди входить супровід клієнта з моменту звернення до вибору, покупки і переоформлення машини на нового власника. Це слушне рішення, якщо бажаєте купити автомобіль та бути впевненими в його характеристиках.

Зазвичай до того, як запропонувати машину покупцеві, посередник дізнався про неї все. Він познайомився з її продавцем, оглянув транспортний засіб наживо, зафіксував на фото і відео її стан, перевірив інформацію за VIN-кодом та іншу документацію. Проаналізувавши «досьє», він уже розуміє, з якими складнощами може стикнутися новий власник після купівлі.

За словами Ігоря Башкова, компанія-посередник допомагає заощадити не стільки на купівлі автомобіля, скільки на ремонті після угоди: «Не маючи достатньо досвіду, ви можете придбати машину з серйозними технічними проблемами і витратити на відновлення суму, яка дорівнює її вартості».

Головна порада з роботи з посередником – на старті співпраці обговорити максимум деталей, що вам підходить, а що ні:

– бюджет на покупку, включаючи всі супутні витрати;

– мета купівлі;

– бажані марка, модель, комплектація, технічні параметри авто;

– вік машини, пробіг;

– допустима історія експлуатації та зберігання машини, цілісність, технічний стан.

Представник посередника обов’язково прокоментує вибір конкретної марки, особливості конструкції або поведінку певних моделей: «Іноді навіть рік випуску авто впливає на наявність особливостей в ньому. Наприклад, у перші роки випуску та чи інша модель може мати «дитячі хвороби», тобто проблеми, які не могли передбачити розробники до початку масової експлуатації».

Підписуйте договір з компанією тільки після обговорення всіх перерахованих нюансів.

Купуйте той автомобіль, який вирішує вашу найголовнішу потребу.

2. Визначте, що хочете купити

Перш ніж почати шукати машину самостійно або звернутися до посередника, визначте свої пріоритети – критерії вибору б/в автомобіля, на які орієнтуватиметеся.

Мета

Купуйте той автомобіль, який вирішує вашу найголовнішу потребу: наприклад, подорожувати разом з сім’єю з 4-5 чоловік, відвозити дітей до школи та їздити за покупками, добиратися до місця роботи в мегаполісі і переміщатися в його умовах, відвідувати батьків за містом, навчитися їздити та  ін. Залежно від мети ви зможете визначити розміри бажаного авто, габарити його багажника, потужність мотора та інші характеристики.

Марка й модель

Зверніть увагу: що популярніша марка або модель, то простіше її обслуговувати. «Ринок запасних частин активно реагує на появу нових автофаворитів, постійно підлаштовуючись під запити водіїв. Так, з’являється більше деталей, постачальників, сервісів, точок продажів», – пояснює Ігор Башков.

Щоб ви змогли остаточно визначитися, експерт радить вивчити досвід інших користувачів щодо надійності автомобіля конкретної марки й моделі: «У лінійці однієї марки можуть зустрічатися як моделі з високим ступенем надійності (тобто їхня гальмівна система, підвіска або вся ходова добре працюють і після закінчення гарантійного терміну), так і не найвдаліші варіанти. Останні починають регулярно «хворіти» після певного пробігу, і це характерно для всіх машин конкретної моделі або року випуску».

Поговоріть з водіями обраних моделей, механіками на спеціалізованих СТО, почитайте профільні форуми, чати, групи в соціальних мережах, де власники діляться досвідом експлуатації, тюнінгу, ремонту, посиланнями на документацію, серійні номери автозапчастин і альтернативи для деталей.

Якщо ви купуєте б/в авто з посередником, то компанія зробить для вас першу пропозицію, а потім, орієнтуючись на зворотний зв’язок, запропонує варіант, який закриє виявлені потреби.

Ціна

Щоб визначити приблизну вартість покупки, проаналізуйте дані онлайн-майданчиків з продажу автомобілів. Наприклад, прицінитися можна на OLX у категорії «Авто».

«Уперше відкривши ці сайти, ви побачите досить велику різницю у вартості однієї тієї самої моделі одного року випуску. Ціна відрізняється залежно від технічного стану, реального пробігу та комплектації. Коли ви трохи зорієнтуєтеся в конкретних характеристиках, то зрозумієте, що власники виставляють приблизно однакові ціни на схожі пропозиції», – пояснює автоексперт.

Знаючи цінову «вилку» і розуміючи свої пріоритети, ви потім зможете відфільтрувати підхожі варіанти серед усіх пропозицій на ринку.

Беріть із собою на огляд механіка або хоча б іншого водія, у якого був досвід купівлі б/в автомобіля.

3. Запишіться на тест-драйв

Експерт радить перед купівлею перевіряти обрану модель і марку на практиці. «Завжди ставлю запитання клієнтам: “Ви їздили на цьому автомобілі?”. Тільки тест-драйв дає зрозуміти, наскільки машина підходить конкретній людині і чи вирішує потрібні завдання», – пояснює Ігор Башков.

Перша поїздка покаже, наскільки вам зручно керувати транспортним засобом, чи комфортно перебувати всередині і користуватися запропонованими функціями. Крім того, ви зможете зрозуміти поведінку конкретної машини під час розгону, гальмування, поворотів, особливості її керування на різних типах покриття, а також наявність зайвих шумів, звуків, плавність перемикання важелів, щільність закривання дверей.

Так, VW Amarok, Mitsubishi L200 і подібні пікапи можуть не підійти для їзди містом через свої габарити. А, наприклад, невеликий позашляховик Suzuki Jimny виявиться ідеальним для пари, яка шукає автомобіль і для міста, і для тривалих подорожей. «Дуже часто покупці не знають, який саме автомобіль їм потрібен, у них є лише загальне уявлення, чого вони хочуть. Тому багато в чому перевірити, чи відповідає машина меті покупки, допомагає саме тестова поїздка», – резюмує експерт.

4. Просіть додаткові фото й відео

У покупця може не бути можливості відразу приїхати і оглянути автомобіль (наприклад, він живе в іншому місті).

У таких випадках варто обов’язково попросити власника машини або компанію-посередника надіслати додаткові детальні фото і відео. Попросіть зробити знімки з різних ракурсів, всередині салону і зовні, того, що під капотом.

А відео допоможе оцінити те, чого не видно на фото. Наприклад, можна помітити різні відтінки кольору лакофарбового покриття: це говорить про те, що власник підфарбовував деталь на кузові в місці пошкодження. Ще важливо оцінити звук мотора: він покаже, як працює система вихлопу, турбіна і клапани. Також у багатьох автомобілях є можливість підняти підлогове покриття і побачити стан кузова: там може бути іржа, корозія металу та ін. Для досвідченого механіка, якому точно варто все показати, цього буде достатньо, щоб зробити висновок про стан двигуна.

Важливо просити надіслати фото та відео ще й тому, що ви фіксуєте комплектацію автомобіля до ​​угоди (наприклад, наявність автомагнітоли або запасного колеса) і якість деяких складових (наприклад, пластик на торпедо, оббивка сидінь, потертості на стінках).

Як безпечно купити потримане авто – Офіційний блог OLX.ua
Ігор Башков, операційний директор компанії Вольво Днепр Трейд Ин

5. Уважно розглядайте авто

Перед оглядом наживо порадьтеся з досвідченим механіком, який знається на потрібних вам марках і моделях, – нехай він підкаже, на що звернути увагу. За можливості запропонуйте йому або хоча б іншому водієві, у якого був досвід купівлі б/в автомобіля, приєднатися до вас.

У будь-якому випадку дивіться на виразні дефекти. Наприклад, кругові тріщини на лобовому склі, у яких немає центра, говорять про те, що авто побувало в аварії або є деформація віконної рами через недостатньо жорсткий кузов, а значить, скло тріскатиметься завжди.

Різні відтінки лакофарбового покриття на кузові чи інших внутрішніх елементах – свідчення того, що ремонтували конкретну деталь. Зовнішня новизна ділянок кабелів, ущільнювачів, скло фар, що вигоріло по-різному, говорять про те саме.

А ось дрібні подряпини з’являються на лакофарбовому покритті кузова навіть у дуже акуратних водіїв. Тому повна відсутність невеличких сколів фарбування на б/в машині – ознака того, що її заново фарбували, намагаючись приховати минуле.

Експерт дає ще кілька підказок: «Сильні потертості кузова з боку водійського вікна і розхитана двері у “молодої” машини підкажуть вам, що, найімовірніше, вона “працювала” в службі доставки. Занадто продавлена оббивка сидінь і пошарпане кермо з люфтом, сліди від наклейок, зношені механізми на пасажирських дверях і водійських педалей натякнуть на те, що машину могли посилено експлуатувати в таксі».

Зверніть увагу, де проступила іржа. Вона з’являється в місцях, які були деформовані. Також її причиною може бути тривалий простій або зберігання в сирому приміщенні з поганою вентиляцією.

Обов’язково уточнюйте у власника, в яких умовах експлуатувалася і зберігалася машина. У такий спосіб можна оцінити ступінь зношеності внутрішніх вузлів і можливі витрати на утримання і ремонт.

Завжди ставлю запитання клієнтам: «Ви їздили на цьому автомобілі?». Тільки тест-драйв дає зрозуміти, наскільки машина підходить конкретній людині і чи вирішує потрібні завдання.

6. Шукайте докази чесності продавця

Особливість українського ринку б/в автомобілів у тому, що клієнт повинен сумніватися в пробігу, який озвучує власник. За словами Ігоря, така ситуація склалася зокрема й тому, що в країні немає регулятора, який на законодавчому рівні контролює історію автомобіля і хоча б адміністративно карає за «коригування» даних про неї.

Тому просіть у продавця будь-які підтвердження реальності зазначеного пробігу, а також того, що авто не використовували як таксі або службовий транспорт. Адже що вищий пробіг, то зношеніший транспортний засіб.

Доказом може бути сервісна документація, в якій прописана історія обслуговування автомобіля на офіційних СТО. Також нерідко господарі, які стежать за машиною, ведуть власні щоденники, щоб фіксувати, коли вони проходили планове ТО, замінювали запчастини великих і дрібних автомобільних вузлів. За таким документом можна відстежити пробіг транспортного засобу, його конструкційні зміни і участь у ДТП.

Якщо ніяких підтверджувальних паперів у власника немає, відправляйте машину на техогляд до незалежного механіка. Він не зможе точно сказати, чи «відмотували» пробіг власники або перекупники, проте зможе виявити те, що вкаже на розбіжність між заявленими та реальними термінами експлуатації.

Зазвичай досвідчені автомеханіки знають середній пробіг популярних машин конкретного віку, в яких блоках керування записуються дані про пробіг, які внутрішні пломби на деталях потрібно зірвати, щоб «скрутити» дані про кілометраж. Ці знання й допомагають фахівцям викрити обман.

Українські водії не готові відмовитися від авто, щоб зменшити затори: результати дослідження

7. Віддайте на техогляд

Обрану машину в будь-якому разі варто відправити на техогляд. Якщо у вас немає перевіреного механіка, замовте в дилерському центрі компанії-виробника перевірку стану й пробігу авто. У разі купівлі машини через посередника, технічний огляд на СТО замовляють, якщо покупець дає згоду на діагностику (це додаткова платна послуга). Її результати і висновки фахівців допоможуть прийняти остаточне рішення.

Наприклад, трапвляється, що зовні у машини немає серйозних технічних дефектів, пошкоджень кузова і протікання в моторному відсіку, а діагностика показує наявність або наближення проблем з автоматичною коробкою передач і паливною системою двигуна.

За словами Ігоря Башкова, важливо визначити, чи побувала машина в аварії і наскільки серйозно постраждала: «Під час огляду транспортного засобу техспеціалісти звертають увагу на геометрію кузова, збіг серійних номерів у документах і на основних вузлах, вік кріплень деталей і стекол на фарах, рівномірність фарбування, кольору. Вони вивчають зазори на дверях, капоті й багажнику, щоб побачити деформацію і зрозуміти, чи давно експлуатується машина, чи була вдарена конкретна деталь. Навіть за зовнішніми подряпинами й сколами, чистотою двигуна і свіжістю патьоків масла можна визначити, чи намагалися повернути «ластівці» початковий вигляд і стан».

Однак все це може не спрацювати, якщо обрана машина – досить рідкісна або стара. У механіків може не бути досвіду ремонту й діагностики автомобіля певної моделі, до того ж знятого з виробництва, наприклад, 20 років тому. Так трапляється з BMW, «начинка» яких серйозно змінилася за десятиліття. На відміну від японських Suzuki, Mitsubishi або Toyota, інженери яких досить консервативні і намагаються глобально не змінювати основні вузли машин.

Механік не зможе точно сказати, чи «відмотували» пробіг власники або перекупники, проте зможе виявити те, що вкаже на розбіжність між заявленими та реальними термінами експлуатації.

8. Відмовляйтеся від угоди, якщо є проблеми в документами

Краще відмовитися від купівлі авто, якщо в оголошенні є рядок про продаж «тільки за дорученням» або «проблемні документи». Такі машини практично неможливо переоформити повністю на нового власника, і ваше право керувати авто законодавчо ставиться під сумнів. Водночас ці пропозиції підходять для купівлі машин-«донорів», деталі яких використовуються для ремонту інших авто.

Зазвичай інформація про те, чи знаходиться машина в арешті або викрадена, перевіряється вже на етапі переоформлення в МРЕВ. Однак за VIN-кодом, 17-значним ідентифікаційним номером, можна попередньо знайти ключову інформацію про авто. Наприклад, такий онлайн-сервіс пропонує МВС. Переоформлення машини має відбуватися тільки після того, як пересвідчилися в «‎чистоті» всіх документів.‎

У будь-якому випадку намагайтеся не передавати оплату до повного завершення процесу переоформлення документів на вас, щоб не стати власником проблемного транспортного засобу і втратити гроші.

Отже, як купити машину, що була в ужитку, та не припуститися помилки? Якщо немає достатніх знань, зверніться по допомогу до експертів. Потрібно не тільки знати, на що звернути увагу при купівлі авто, а й провести особистий тест-драйв. Також до моменту переоформлення транспортного засобу варто бути стовідсотково впевненим у чесності продавця.

Текст: Олена Колесник

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.