Стрибки цін, ріст попиту на спальні райони, пропозиції для переселенців з тваринами: що відбувається на ринку довгострокової оренди

3224
Додати
до обраних
Поділитися
Валентина ШимковичАвтор

Якщо ринок купівлі-продажу житла тільки починає відновлюватися, то попит на довгострокову оренду квартир залишається високим ще з березня. Зокрема, це стосується західних та центральних областей України, адже ці регіони прийняли переселенців, які покинули свої домівки через бойові дії.

Приміром, у лютому до війни орендою на OLX Нерухомість цікавилися 1,6 млн разів на день. Зараз це число зросло в 1,5 раза – до 2,7 млн пошукових запитів. Водночас найбільша пропозиція вільних квартир для оренди – на Київщині. До війни їх було близько 20 тис., а у травні – вдвічі більше, понад 40 тис. помешкань.

Редакція блогу OLX розпитала рієлторів з Києва, Одеси та Івано-Франківська, що зараз відбувається на ринку довгострокової оренди у цих регіонах, як змінюються ціни та вимоги до квартир, а також чого можна очікувати у найближчому майбутньому.

У Києві ціни на оренду зменшилися на 30-35%

«Кияни у перші дні війни масово виїжджали з міста, і всім було не до оренди. Ринок призупинився на місяць, але згодом поступово почав “оживати”. Наразі попит складає приблизно 50% від довоєнного», – розповідає фахівець з нерухомості Богдан Маковецький.

За його словами, у березні та квітні частина орендарів залишилися без роботи – і не могла оплачувати помешкання у повному обсязі. Тож багато хто з власників квартир йшли на поступки та робили знижки – на 30-50%, а подекуди і на 100%.

Подібні приклади наводить і приватний рієлтор Олександр Гришко, який теж працює у Києві. «Частина орендодавців здавали квартири просто за оплату комунальних або безкоштовно надавали притулок біженцям. Дехто знижував ціну – з приміткою, що ця вартість діятиме тільки на час воєнного стану», – зазначає експерт.

Проте з початку квітня ситуація почала стабілізуватися. За спостереженнями Олександра та Богдана, наразі ціни на довгострокову оренду на 30-35% нижчі, ніж до війни. Що меншою була вартість квартири, то менше вона знецінилася.

«Водночас деякі власники не хочуть підлаштовуватися під нові реалії і тримають ціни на довоєнному рівні. Але оголошення з такими квартирами місяцями не приносять ні переглядів, ні дзвінків – зрештою орендодавці нічого не заробляють», – додає Богдан Маковецький.

Нам гроші – вам квартира: як безпечно орендувати житло

В Івано-Франківську збільшився як попит, так і пропозиція

До західних областей України з початком війни попрямували внутрішні переселенці – у пошуках безпечного місця проживання подалі від фронту.

«В Івано-Франківську навесні попит на оренду почав значно перевищувати пропозицію. Відповідно зросли і ціни – в середньому на 50-100%. Приміром, до війни квартиру здавали за 5 тис. грн, а у березні – уже за 12 тис. Та її все одно забрали миттєво», – пригадує Василина Луців, менеджер з роботи з клієнтами агентства нерухомості «Твій дім там, де ти».

Утім, за її словами, деякі власники поставилися до переселенців більш лояльно: підняли ціни лише на 20-30%. А дехто залишив їх на довоєнному рівні або навіть заселяв людей безкоштовно.

Наприкінці травня ситуація знову змінилася. Багато франківчан виїхали за кордон, а свої квартири почали здавати – тож на ринку стало більше пропозицій. Якщо до війни в агенції «Твій дім там, де ти» було в роботі одночасно 70 об’єктів, то зараз – 156.

«З іншого боку, останнім часом трохи зменшився попит: частина переселенців повернулися у Київ, Дніпро та інші міста, де наразі більш-менш спокійно. Разом із цим ціни поступово знижуються. Наразі вони майже повернулися до довоєнного рівня» – розповідає Василина Луців.

Багато хто з власників квартир йшли на поступки та робили знижки – на 30-50%, а подекуди і на 100%.

Попит на оренду в Одесі також формують переселенці

В Одесі протягом перших трьох тижнів від початку війни попит на довгострокову оренду був вкрай низьким. «Квартири у новобудовах в Аркадії з краєвидом на море, які раніше коштували 15-16 тис. грн на місяць, можна було зняти за 6-7 тис. Загалом ціни просіли на 50%», – зауважує Дарина Василенко, одеський фахівець з нерухомості.

Проте з кінця березня в Одесу почали масово переїжджати люди з Херсонської та Миколаївської областей. Відтоді ринок пожвавився: Дарина пригадує, що у березні-квітні вона щодня підписувала з клієнтами дві-три угоди з оренди.

Відповідно й власники побачили збільшення попиту та почали потрохи піднімати вартість квартир. Наразі, за словами рієлторки, ціни на 35-40% менші, ніж до війни.

Утім, ситуація постійно змінюється. «Приміром, у кінці квітня ракета вразила житловий комплекс “Тірас”. Після цього ринок у всьому місті “просів”: не було ні запитів з оренди, ні відгуків на оголошення. Робота відновилася тільки за два тижні, – пригадує Дарина Василенко. – Але якщо будуть нові обстріли, це, ймовірно, знову не найкраще вплине на попит».

Довгострокова оренда в регіонах: де є шанс вигідно зняти квартиру

Люди шукають житло подалі від інфраструктурних об’єктів

За спостереженнями рієлтора Богдана Маковецького, у Києві орендарі почали шукати дешевші варіанти, ніж до війни, адже всі намагаються зекономити. Так, найбільший попит мають квартири вартістю до 8 тис. грн на місяць – на них припадає 40% запитів від клієнтів.

Крім того, з’явилися нові побажання. «Багато орендарів почали цікавитися квартирами на низьких поверхах, не вище 10-го, та з вікнами у двір. Бажано, щоб поруч розташовувалося бомбосховище, а будинок не був панельним. Крім того, збільшився попит на дво- та трикімнатні квартири, адже до Києва приїхали переселенці, які шукають житло для великої родини», – пояснює Богдан.

Клієнти Олександра Гришка також запитують про бомбосховища. Хоча, за його словами, це не основна вимога. Здебільшого орендарі звертають увагу на ті самі параметри, що й до війни: чи є біля будинку місця для паркування, чи далеко метро.

В Івано-Франківську до війни одним з найпопулярніших районів для оренди був Бам. «Там розташовані преміальні новобудови, поруч ставок. Але зараз ніхто не хоче там жити, адже за 1 км від Баму – аеропорт, тож люди бояться ракетних обстрілів. І навпаки: раніше більшість орендарів обходили увагою район Пасічна, бо він далеко від центру. А зараз його розташування стало плюсом: поруч немає інфраструктурних і воєнних об’єктів», – розповідає Василина Луців.

Схожа ситуація в Одесі: раніше найбільший попит мали квартири недалеко від узбережжя, на високих поверхах, з гарним краєвидом на море – саме вони й складають більшість пропозицій у місті. Але тепер, за словами Дарини Василенко, орендарі не хочуть їх розглядати через ризик бомбардування. Утім варіантів у спальних районах та на низьких поверхах на ринку менше, так склалося історично. Тож наразі квартира на «спальній» Слобідці може коштувати дорожче, ніж така сама за площею у новобудові в Аркадії.

Водночас орендарі дедалі частіше шукають квартири, де є не лише меблі, а й побутові речі: посуд, ковдри, подушки тощо. «Багато переселенців приїхали до Одеси ні з чим, тому у них є така потреба. Я переказую цей запит власникам житла, і вони закуповують необхідні речі», – пояснює рієлторка.

Орендарі почали цікавитися квартирами на низьких поверхах, не вище 10-го, та з вікнами у двір. Бажано, щоб поруч розташовувалося бомбосховище, а будинок не був панельним.

Перед власниками постав виклик – орендарі з тваринами

Війна впливає не лише на зміну вподобань орендарів, а й інших учасників ринку – власників квартир і рієлторів. Приміром, з початком війни з міст виїхало багато людей, і серед них – орендодавці. Через це з’явилася необхідність показувати житло та укладати договори віддалено.

«Більше місяця тому в мене була така ситуація: власники виїхали в Португалію і передали мені ключі від квартири поштою. Я знайшов орендаря, ми всі разом поспілкувалися онлайн та дійшли згоди. Тоді постало питання укладання договору, і я запропонував скласти електронний документ та підписати його цифровим підписом. Це безпечна альтернатива паперовому договору, адже має таку саму юридичну силу. Клієнти погодилися», – розповідає Богдан Маковецький.

Згодом у рієлтора був випадок, коли інший власник, який теж перебуває за кордоном, не захотів користуватися цифровим підписом. Через це Богдан відмовив йому у співпраці, адже без підписаного договору не міг гарантувати орендареві безпеку угоди.

Ще одна складність – переселенці привозять з собою домашніх тварин, а орендодавці не завжди готові їх прийняти. За словами Богдана, нещодавно власники відмовилися здати квартиру у преміумсегменті за $3 тис. на місяць лише через те, що в орендаря два собаки.

А Дарина Василенко в Одесі, навпаки, спостерігає, що лояльність до людей з домашніми улюбленцями збільшується. «Раніше багато власників категорично відмовляли орендарям з котиками та песиками. А тепер самі просять написати в оголошенні, що можна з тваринами, щоб переселенці забирали їх з собою, не покидали», – розповідає вона. І додає, що через це пишається одеситами.

В Івано-Франківську ключові зміни у роботі пов’язані з тим, що до війни орендодавці зазвичай розглядали угоди на тривалий термін: від пів року та більше. «Наразі ж орендарі-переселенці не готові підписуватися на такий строк. Їх цікавить оренда на місяць-два, адже всі чекають, що війна якнайшвидше завершиться і можна буде повертатися додому», – пояснює Василина Луців.

За її словами, протягом перших місяців війни власники підлаштовувалися під побажання орендарів. Але зараз уже просять укладати угоди хоча б на три місяці. На менші терміни їм просто не вигідно, адже після кожного виселення потрібно вкладати кошти в генеральне прибирання.

Людей цікавить оренда на місяць-два, адже всі чекають, що війна якнайшвидше завершиться і можна буде повертатися додому. Проте власники просять укладати угоди хоча б на три місяці.

У перспективі – стабілізація та розвиток ринку оренди

«Я думаю, що у Києві у найближчі три місяці попит на оренду зростатиме – за рахунок переселенців. Але залишатиметься високою й пропозиція, адже багато киян виїжджають та починають здавати свої квартири», – наголошує Богдан Маковецький.

Через це, на його думку, ціни на оренду у столиці найближчим часом не зростатимуть. До того ж купівельна спроможність багатьох людей знизилася, і власникам доводиться на це зважати. Цей чинник бере до уваги й сам Богдан: приміром, він робить знижки біженцям.

Василина Луців зауважує, що в Івано-Франківську ринок залежить від загальної ситуації в Україні. «Наприклад, нещодавно мені подзвонили клієнти, сказали, що за тиждень хочуть повертатися до Києва. А пізніше того ж дня по столиці вдарили ракетою. І люди написали, що передумали, ще на місяць затримаються тут», – розповідає експертка.

Проте загалом, за її словами, останнім часом ринок стабілізується. І якщо не буде нових форс-мажорів, то ціни мають поступово повернутися до довоєнного рівня.

В Одесі ринок оренди однозначно розвиватиметься, упевнена Дарина Василенко. «Переселенці з Херсонської та Миколаївської областей не поспішають повертатися, адже домівки багатьох з них досі знаходяться під окупацією. Та навіть якщо війна завершиться завтра, ще потрібен час, щоб відбудувати інфраструктуру в місцях, де велися бойові дії. Тому, хоча спочатку люди казали, що переїхали до Одеси на місяць-два, наразі вони продовжують оренду на пів року-рік», – розповідає рієлторка.

«Україна переможе і за кілька років стане цікавим ринком для іноземних інвестицій. Цивілізований світ повірив у нас, допомагає нам – це позначиться на економіці країни. А значить, можна очікувати ріст усього ринку нерухомості: як купівлі-продажу, так і оренди житла», – підкреслює Олександр Гришко.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.