Який бізнес відкрити в селі? ТОП 5 ідей

Який бізнес відкрити в селі? ТОП 5 ідей | OLX.ua

Сільська місцевість традиційно вважалася малоперспективною для бізнесу, але останнім часом все змінилося. Якщо використати вдалі бізнес-ідеї для села та скористатися допомогою OLX, то можна отримати великий прибуток.

Сільський бізнес: переваги та недоліки

Власна справа для сільських мешканців має безліч переваг. Перша – це невелика конкуренція. Знайти у невеличкому селі звичайні для великого міста заклади з високою якістю послуг дуже складно. Підприємцям може здатися, що манікюрний салон або магазин в селі не будуть мати попиту, але це помилка – місцеві мешканці бажають отримувати такий самий сервіс, як і жителі міст. Також слід взяти до уваги великий попит на зелений туризм та сільськогосподарські товари.

Платоспроможність населення в селі достатня, адже тут є свій прошарок працівників агрокомпаній, фермерів, дрібних підприємців, що мають фінансову можливість отримувати послуги, але не мають часу на відвідування міста.

Друга перевага – менша вартість нерухомості та її оренди. В селі можна легко орендувати споруду для виробництва чи ділянку для вирощування аграрної продукції. Витрати на оплату праці також можуть бути меншими, ніж у великому місті.

Перед тим, як почати бізнес в селі, необхідно врахувати й недоліки:

  • збільшені транспортні витрати (доставлення будь-якої продукції до сіл довше та дорожче, аніж до великих міст);
  • застарілі комунікації;
  • нерідко зустрічається погане дорожнє покриття;
  • можливі проблеми з електропостачанням та інтернетом;
  • складнощі із залученням робітників (в селах може не бути людей з потрібним досвідом).

Якщо грамотно підійти до створення бізнес-плану та врахувати всі можливі ризики, то успіх не забариться.

Вигідний бізнес в селі: з чого почати?

Спершу слід визначитися, чи будете ви орієнтуватися на локальний ринок, чи плануєте продаж товарів по всій Україні.

Якщо ви вибираєте другий варіант, то на ОЛХ бізнес сторінка стане у пригоді. Саме вона надає значні переваги, до того ж створюється дуже швидко. Ви отримаєте можливість публікувати більше оголошень (в залежності від категорії товарів), що допоможе збільшити продажі. Також є можливість додати інформацію про ваш основний сайт в профіль, що значно збільшить довіру та зацікавленість покупців. Будуйте свій бізнес разом з OLX та досягайте значних результатів.

Оцінка майбутнього прибутку

Треба оцінити й майбутній прибуток: доведеться зайнятися арифметикою, але вона допоможе визначити нішу. Починайте з малого, а потім після вдалого старту масштабуйте. Корисним інструментом буде статистика. Можна використати дані пошукових систем та OLX: чим більше запитів по конкретному товару, тим меншими є витрати на рекламу і тим кращим буде виробництво саме цього товару.

Врахування сезонності товарів

Важливим показником буде також сезонність, адже деякі товари є популярними лише кілька місяців на рік. Якщо ви бажаєте продавати сезонні товари, що ніяк не пов’язані між собою, то краще створити декілька сторінок на OLX.

Порядок оформлення бізнесу буде залежати від:

  • виду діяльності;
  • виду продукції;
  • виду послуг;
  • кількості найманих працівників.

Форма бізнесу

Що стосується матеріально-правових форм діяльності, то можна зупинити свій вибір на індивідуальному підприємництві (ІП) або юридичній особі. Для ІП можна пройти самостійно всі стадії реєстрації бізнесу, а для оформлення ТОВ краще залучити посередника, який знає всі юридичні тонкощі цього питання.

Ідеї малого бізнесу в селі: ТОП 5 найвигідніших

Роботу в селі легко розпочати без особливих вкладень. Якщо ви вже маєте земельну ділянку, то можна вирощувати овочі, ягоди, зелень. Якщо є вільні гроші, то розпочинайте з тваринництва чи торгівлі. Якщо маєте сумніви, читайте наші поради про те, як обрати ніші для бізнесу.

Найприбутковіший бізнес в селі: вирощування кролів

Ця бізнес-ідея вочевидь є однією з найбільш вдалих, адже кролі дуже швидко розмножуються, влітку їх можна забезпечити великою кількістю натурального дешевого корму. До переваг також можна додати мінімальну вартість оренди ділянки. Головне – дотримуватися рекомендацій з догляду за цими тваринами, зокрема з вакцинації. Капітальні інвестиції в таку мініферму – 30 000 грн, окупність бізнесу – 5-6 місяців, якщо все зробити правильно, то ви отримаєте великий дохід.

Дохід з вирощування кролів можна отримати з продажу:

  • м’яса;
  • хутра;
  • кроленят.

Для старту бізнесу потрібно придбати:

  • кролів;
  • корм;
  • клітки;
  • поїлки.

Також треба залишити певну суму на оплату послуг ветеринара.

Який магазин відкрити в селі?

Великий попит у селі мають харчові продукти, адже тут може бути недоступний такий широкий асортимент, як у місті. Тож магазинчик зі змішаною (гуртово-роздрібною) формою торгівлі буде найкращим вибором.

При виборі будівлі слід звернути увагу на те, щоб обов’язково були водопровід, каналізація, електрика, також не обійтися без місця для розігріву їжі продавця та гігієнічної кімнати. Оптимальна площа сільського магазину – 55 кв. м.

Щоб почати повноцінну торгівлю, слід придбати не тільки харчові продукти, але і:

  • касове обладнання;
  • ваги;
  • холодильні та морозильні камери;
  • вітрини;
  • стелажі;
  • елементи декору;
  • меблі;
  • вивіски.

Можна продавати в магазині й алкогольну продукцію: такий товар принесе хороший прибуток, але слід врахувати, що для продажу алкоголю потрібна ліцензія.

Інвестувати у відкриття магазину слід від 70 000 грн, окупність бізнесу – 6-8 місяців.

Який бізнес можна відкрити в селі: відкриття аптеки

Якщо подумати, що можна продавати в селі, крім харчових продуктів, одразу на думку спадають ліки. Люди хворіють незалежно від обставин або пори року, до того ж особливої конкуренції в сільській місцевості нема. Щоб бізнес був більш прибутковим, можна додати до асортименту засоби особистої гігієни, косметичні засоби тощо. Проте майте на увазі, що для відкриття цього бізнесу потрібна спеціальна ліцензія.

Капітальні інвестиції у відкриття аптеки складуть більш ніж 170 000 грн. Потрібно буде знайти кваліфікований персонал, налагодити зв’язок з постачальниками. До того ж деякий час аптека буде працювати без особливого прибутку, тож до капітальних витрат у перші місяці слід додати оренду, заробітну плату персоналу та комунальні послуги. Окупність відкриття аптеки складає 8-12 місяців.

Бізнес-ідея: виробництво заморожених продуктів

Заморожені овочі та фрукти мають попит, адже в роздріб їх купують не тільки звичайні люди, їх закуповують заклади харчування для приготування різноманітних страв та напоїв. Виробники соків та напівфабрикатів закуповують заморожені продукти гуртовими партіями.

Особливий попит така продукція має взимку, адже заморожені овочі, ягоди та фрукти коштують дешевше, ніж вирощені у теплицях.

Слід зазначити, що цей бізнес вимагає великих вкладень, капітальні інвестиції починаються від 700 000 грн. Необхідно буде придбати холодильний склад, тож без підтримки інвесторів буде дуже складно. Окупність бізнесу з виробництва заморожених продуктів – 1 рік.

Вирощування курей чи індиків на м’ясо – вдала бізнес-ідея

Вирощування м’ясних порід птахів не потребує великих вкладень (капітальні інвестиції – від 100 000 грн), основною витратою буде придбання птахів та інкубаторів, а також корму для тварин. Деяка частина інвестицій піде на закупівлю балок, будівельної сітки та дроту – з цього можна побудувати вольєри.

Дуже вигідно вирощувати курей-бройлерів, адже ці птахи дають багато м’яса. Коштує воно не дуже дорого, тож обсяги продажів будуть значними. М’ясо індиків також має попит, але вартість його значно більша, ніж у бройлерів, що позитивно вплине на прибуток. Різниця витрат при цьому буде незначна.

При вирощуванні курей чи індиків дохід можна отримувати не тільки з продажу м’яса: так, можна продавати дорослих птахів чи пташенят для розведення, також попит мають яйця.

Бізнес в селі з нуля: допомога держави

Бізнес-активність підприємців в Україні значно зменшилася через війну. Для активних та амбітних громадян на початку липня 2022 року була створена нова урядова програма «єРобота». Будь-який громадянин України, що має намір створити мікробізнес та вже має бізнес-план, може отримати до 250 000 грн від держави як стартовий капітал. Планується, що за рік буде видано 20 тисяч грантів.

Отримати грант може українець, що не веде інший бізнес та не працює на підприємстві. Заявку з доданим бізнес-планом можна подати у будь-якому відділенні «Ощадбанку» чи через портал «Дія». Проєкт буде оцінено протягом 10 робочих днів. Якщо він відповідає вимогам «єРобота», то на реалізацію бізнес-ідеї будуть виділені грантові кошти.

Кошти надійдуть на окремий банківський рахунок, на них можна буде купити інструменти та матеріали, сировину та обладнання. Можлива також і часткова оплата оренди. Розмір грошової допомоги буде залежати від запиту та від кількості створених робочих місць.

Відкрити бізнес в селі – це реально для тих, хто готовий ризикнути та нестандартно мислити. Продуманий збут є також не менш важливим. Не обмежуйте себе продажами у сільському магазині чи на ринку, продукцію можна реалізовувати і за допомогою інтернету, а допоможе в цьому онлайн-сервіс OLX.

    Вашу заявку відправлено
    Помилка