Перспективи розвитку бізнесу під час війни: ТОП 7 бізнес-ідей для складного часу

Перспективи розвитку бізнесу під час війни: ТОП 7 бізнес-ідей для складного часу | OLX.ua

З початку війни чимало бізнесів в Україні або припинили своє існування, або заморозили діяльність. Але життя не стоїть на місці й завдяки різноманітним бізнес-ідеям можна спостерігати перезавантаження економіки.

Бізнес під час війни: які умови впливають та чи варто починати?

Ведення бізнесу в умовах війни – це надскладна задача, але реальна. Зараз мотивацією є не тільки самозбереження, але й більш глобальні завдання, серед яких допомога нашим захисникам та необхідність надати робочі місця населенню.

Після початку війни ми стали жити у новій реальності, тож на ведення бізнесу для початківців та професіоналів зараз впливають такі чинники:

  • відсутність особистої безпеки у будь-якому місці;
  • міграція людей;
  • ризики втрати майна внаслідок руйнування;
  • кардинальні зміни у законодавстві;
  • зовнішні економічні обмеження;
  • збільшення кількості підприємств, що зараз не здатні виконати свої зобов’язання.

Всі ці ризики є суттєвими, тож треба з розумом підійти до питання, який бізнес можна відкрити під час війни. Економічні показники свідчать про те, що багато сфер продовжують своє функціонування, а деякі з них (наприклад, виробництво продуктів тривалого зберігання чи будівельних матеріалів) навіть набирають обертів. Населення України потребує робочих місць та зарплати, держава – отримання податків, а підприємці – доходу, тому якщо ви завжди мріяли про власну справу – варто діяти.

Найприбутковіший бізнес в Україні: що саме цікавить українців?

Якщо скористатися даними аналітичної групи OLX, то можна побачити, що на самому початку війни йшов активний продаж бізнесу «під ключ» та була велика кількість охочих його придбати. Найвищий попит мала гастросфера. Можна сказати, що вона займає одне з найвищих місць серед перспективних напрямків бізнесу в Україні.

В розділі «Бізнес та послуги» на OLX пропонували продаж:

  • магазинів (7 124 оголошень);
  • кав’ярень (3739 оголошень);
  • сайтів (2 168 оголошень);
  • кафе (1 268 оголошень);
  • франшиз (1 237 оголошень).

Якщо розглянути статистику по місяцях, то можна було спостерігати бум продажів сайтів та магазинів у березні, франшиз та кафе – у травні та червні, кав’ярень – у серпні. Що стосується продажу квіткового бізнесу та зоомагазинів, то таких пропозицій було дуже мало. Слід зауважити, що у попередні два роки спостерігалась така ж тенденція.

Ситуація дещо інша із запитом купівлі бізнесу «під ключ». Аналітичні дані команди OLX кажуть про те, що українці дуже цікавилися купівлею кав’ярень, барів, фудтраків та ютуб-каналів (десь по 12-13 відгуків на одне оголошення).

Що стосується регіонів продажу готового бізнесу, то на OLX тільки для Київщини було розміщено майже 54 000 оголошень, для Дніпровщини – 17 500 оголошень та для Одещини – 13 700 оголошень.

Якщо казати про попит на купівлю, то найвищим він був у Київській, Черкаській та Чернігівській областях – в середньому на одне оголошення на OLX надходило 5 відгуків. По 4 відгуки кожне оголошення збирало в Івано-Франківській та Кіровоградській областях.

Який бізнес відкрити під час війни: ТОП 7 бізнес-ідей

Навіть у непростий період є можливість створити або удосконалити власну справу, треба лише вдало вибрати одну з ідей для бізнесу.

Великий попит у підприємців має бізнес сторінка ОЛХ, тобто можливість придбання пакета розміщень (Старт або Преміум/Мега), що допоможе у збуті товарів або продажі послуг.

Бізнес-ідеї під час війни: виробництво товарів подвійного призначення

Продукція подвійного призначення використовується як у цивільних, так і у військових цілях. До неї відносять:

  • матеріали, що використовують у будівництві, побуті та у виготовленні озброєння;
  • електронні пристрої (апарати нічного бачення, дрони тощо);
  • програмне забезпечення, що може бути використано для різних цілей;
  • обладнання для виробництва товарів подвійного призначення.

Вся ця продукція має суттєву перевагу над товарами військового призначення, адже для її продажу не потрібно мати додаткову ліцензію.

Бізнес-ідея під час війни з виробництва продуктів довготривалого зберігання

Якщо ви не знаєте, який малий бізнес найприбутковіший, то, напевне, це саме виробництво харчових продуктів, які можна довго зберігати. Зараз у багатьох регіонах України люди не можуть придбати свіжу продукцію, тож попит на їжу довготривалого зберігання значно зріс. Потрібна вона також і військовослужбовцям.

За прогнозами експертів, цей бізнес після війни також буде затребуваним, адже люди будуть робити запаси на випадок непередбачених ситуацій. Мова йде про консерви, сублімовану продукцію, сухпайки.

Логістика та виходи на ринки ЄС

В цьому році Україна стала кандидатом у члени Європейського Союзу. Це означає нові можливості для бізнесу зі збуту продукції, а також модернізацію виробництва під екологічні норми ЄС, пошук нових партнерів за кордоном, побудову ланцюгів постачання тощо.

Особливо перспективною є саме логістика. Зараз закрите небо та заблоковані порти, тож старі ланцюги постачання вже не працюють, необхідно будувати нові маршрути. Автомобільні перевезення зараз дуже актуальні, попит на них з часом буде зростати.

Будівництво та суміжні сфери

Будівництво – це той напрямок, що вже активно розвивається. В уряді вже створено план, згідно з яким до відновлення і модернізації житла та соціальної інфраструктури планують залучити інвестицій більш ніж на 200 млрд доларів.

Слід зазначити, що не потрібно мати дуже великий капітал, аби розпочати бізнес для початківця у цій галузі: можна здавати в оренду будівельну техніку, налагодити постачання будівельних матеріалів, виконувати підрядні роботи чи зводити тимчасове житло для переселенців. Дуже цікавим напрямом буде саме виробництво будівельних матеріалів, адже попит на українську продукцію буде постійно зростати.

Будівництво захисних споруд

Війна довела критичну необхідність бомбосховищ та сучасних укриттів. Зрозуміло, що плануються інвестиції в будівництво захисних споруд як при проєктуванні нових будинків, так і при модернізації вже наявних. Ця галузь буде також дуже розвиненою по закінченню війни.

Цей ринок надає змогу реалізувати різні проєкти:

  • бомбосховища для приватних будинків – компактні та бюджетні;
  • великі бомбосховища для житлових комплексів;
  • захист від бомбардувань для робітників;
  • захисні споруди в громадських місцях.

Вже зараз встановлюються споруди, де люди мають змогу сховатися від ракетних обстрілів, ці та подібні проєкти будуть з часом масштабуватися.

Використання технології блокчейну для криптобезпеки

Блокчейн – це децентралізоване зберігання інформації. Завдяки використанню такої технології зберігання інформації стає максимально конфіденційним, виключається доступ зловмисників до баз даних. Ця галузь лише розвивається, тобто є всі шанси побудувати успішний бізнес.

IT-спеціалістів, що здатні розробити з нуля блокчейн-рішення, не так вже і багато, тому вдалим буде створення компанії, що розробляє та впроваджує блокчейн-технології у різних сегментах бізнесу.

Реабілітація військових та цивільних

Вже зараз треба розвивати такий напрямок, як реабілітація військових та цивільних людей, що постраждали від війни. Мова йде як про медичну допомогу, так і про психологічну чи соціальну.

Тисячі захисників вже потребують психологічної підтримки та фізичного відновлення, така потреба може стати базою для власної справи. Так, можна відкрити реабілітаційний центр, розпочати виробництво або імпорт реабілітаційної техніки, організувати психологічні консультації (фахівці повинні спеціалізуватися на темі війни). Дуже популярними зараз є курси підвищення кваліфікації для психологів та медиків, що працюють з військовими.

Допомога бізнесу під час війни з боку держави

Український бізнес поступово оговтується після початку війни та починає пристосовуватися до реалій сьогодення, а допомагає в цьому державна програма підтримки малого бізнесу.

Цього літа урядом були запроваджені доступні державні грантові програми. Кожен, хто має бажання, план та навички, має змогу взяти в них участь, перемогти у грантовому конкурсі та, завдяки отриманим від держави коштам, запустити власну справу чи розвивати вже наявний бізнес.

Найбільш популярними грантовими програмами для підтримки малого бізнесу в Україні є:

  • мінігрант на власну справу;
  • грант на створення (розвиток) підприємств із переробки;
  • грант на створення (розвиток) тепличного господарства;
  • державне фінансування закладки саду;
  • грант на реалізацію стартапу.

Слід розуміти, що, отримуючи грантові кошти, ви будете мати й певні зобов’язання перед державою.

Неодмінно ознайомтесь з публікаціями «Бізнес під час війни: історії підприємців на OLX» та «Рік війни: як почувається український бізнес» – розповіді бізнесменів підкажуть, як розпочати бізнес в Україні під час війни, та надихнуть на розвиток.

    Вашу заявку відправлено
    Помилка