• Укр
  • Рус

Зростання попиту на приватні будинки та невисокі поверхи: як змінився ринок довгострокової оренди та чого чекати в майбутньому

2303
Додати
до обраних
Поділитися

Цей рік беззаперечно став викликом для всіх сфер життя в Україні. І ринок довгострокової оренди — не вийняток. Російське вторгнення та спричинені ним внутрішня міграція разом з енергетичною кризою спричинили чималі коливання. Тож давайте на базі даних OLX Нерухомість та інсайтів від експертів ринку розбиратися, яких трансформацій зазнала сфера протягом 2022 року та чого очікувати в наступному.

Думками ділиться Ігор Сироватко, керівник департаменту клієнтського сервісу OLX в Україні та Центральній Азії, експерт ринку нерухомості.

Починаючи з липня, ринок довгострокової оренди демонструє стабільне відновлення та доволі непогане зростання. Саме в ІІІ кварталі року ми спостерігали пік пропозицій — упродовж липня-вересня власники помешкань розмістили 318 511 оголошень. У квітні-червні асортимент теж був доволі широким та склав 310 195 квартир. Саме в цей період чимало орендарів оговтались після шоку від початку повномасштабної війни та переїхали з найманих квартир у столиці та інших великих міст у родинні помешкання в своїх рідних областях.

Традиційно найбільший вибір житла впродовж усього року залишався у столиці. За останні 12 місяців на OLX Нерухомість опублікували понад 290 тисяч оголошень про довгострокову оренду квартир. Однак пропозиція то зросталала, то знижувалася залежно від ситуації на фронті. Натомість у Львові спостерігався поступовий ріст. До прикладу, якщо впродовж перших трьох місяців 2022 року можна було вибирати з 8 550 вільних квартир, то вже впродовж ІІ кварталу асортимент збільшився більш ніж удвічі — до 19 232 оголошень. У липні-вересні вибір зріс ще на 17% та склав 22 587 пропозицій для оренди.

Сплеск попиту на оренду у Львові та відновлення ринку в Харкові

У 2022 році ринок довгострокової оренди на Заході України був більш динамічним, ніж зазвичай. Так, Львів та Івано-Франківськ увійшли до п’ятірки найпопулярніших міст серед орендарів за кількістю відгуків на OLX Нерухомість. Загалом попит на ринку дуже показово відображав успіхи на фронті. Так, упродовж січня-березня українці найактивніше цікавилися орендою квартир саме у місті Лева. Кількість відгуків більш, ніж удвічі перевищила показники в усіх інших обласних центрах, у тому числі і в західних.

Перший млинець не нанівець: як успішно орендувати свою першу квартиру

Натомість уже в ІІ кварталі найбільшим попитом стали користуватися квартири в Дніпрі, адже в цей період до області стали активніше переїжджати українці з прифронтових регіонів, зокрема, із Запорізької області. А вже в самому розпалі літа відновилася тенденція на оренду і в столиці. Після різкого спаду в лютому-квітні попит зріс удвічі влітку. Цьому сприяли зміщення бойових дій на Схід і Південь країни та поступове відновлення деокупованої Київщини.

Примітно, що вже ближче до кінця року стала зростати активність орендарів у Харкові. Упродовж жовтня-грудня місто вперше за останні 12 місяців потрапило в п’ятірку найпопулярніших за кількістю відгуків. Причиною тому беззаперечно стало звільнення Харківщини, оскільки чимало українців переїхали до обласного центру з постраждалих внаслідок окупації містечок і сіл.

Ціни в столиці відновлюються до довоєнного рівня

Середня вартість оренди однокімнатної квартири по всій Україні впродовж року коливалася в межах 6-7 тисяч гривень. А станом на кінець року найвигідніше винаймати помешкання було в Чернігові — в середньому за 3 700 гривень, Житомирі — 4 700 гривень, а також у Рівному та Черкасах — в середньому за 5 500 гривень. Водночас оренда однокімнатки в столиці впродовж жовтня-грудня склала близько 9 850 гривень, що свідчить про поступове відновлення цін у Києві до довоєнного рівня.

Схожа ситуація і з двокімнатними квартирами. Так, якщо впродовж І кварталу 2022 року середня вартість такого помешкання в столиці становила 14 700 гривень на місяць, у ІІ кварталі знизилася до 10 500 гривень на місяць, то вже в ІV кварталі ціна оренди відновилася до показника в близько 13 400 гривень на місяць. Дещо західніше просили нижчу ціну. Наприклад, середня вартість місячної оренди двокімнатки у Луцьку та Рівному склала 7 500 гривень, а в Чернівцях та в Тернополі — трохи більше 9 000 гривень. Різниця лише в тому, що на відміну від Києва, такі ціни на оренду в цих регіонах — навпаки — є дещо вищими, ніж були на початку року.

Щодо трикімнатних квартир, то в столиці від початку року середня вартість такого помешкання знизилася на понад 12% та склала 19 800 гривень на місяць. За трикімнатку у Львові просили в середньому за 18 400 гривень на місяць, у Дніпрі — близько 12 600 гривень, а в Хмельницькому та Тернополі — близько 11 000 гривень.

Ринок оренди адаптувався до реалій війни

Щодо того, яким буде ринок оренди впродовж наступних 12 місяців, то наша статистика свідчить про те, що сфера поступово стабілізується та відновлюється: немає вже таких різких стрибків цін і попиту, а темпи внутрішньої міграції знижуються. Таку тенденцію спостерігають і в Асоціації фахівців з нерухомості. За спостереженнями Президента АФНУ Юрія Піти, на український ринок оренди повернулася сезонність, а наступні зміни можемо очікувати навесні, як це традиційно відбувається щороку. Звісно, все залежатиме від успіхів українського війська на фронті та економічної ситуації в тилу.

Зростання цін відбуватиметься в умовах збільшення попиту. Цьому може сприяти те, що люди починають осідати в містах та менше мігрують. Відповідно, шукають стабільний варіант довгострокової оренди житла. Повернення українців з-за кордону за умов стабільної ситуації в країні також вплине на попит.

Будинків з генераторами стало в 6 разів більше: ситуація на ринку заміської нерухомості

Водночас основні зміни можуть стосуватися саме запитів орендарів. До прикладу, в оголошеннях все частіше вказують те, що квартира знаходиться на невисокому поверсі та оснащена газом. Схожу тенденцію підкреслюють і в АФНУ. Мовляв, в умовах нестабільного електропостачання та небезпеки ракетних обстрілів українці рідше обирають помешкання на висоті пташиного польоту та все частіше надають перевагу житлу, де проведений газ. До того ж, приватні будинки можуть стати повноцінним конкурентом квартир на ринку довгострокової оренди, адже передбачають більшу автономність. Скажімо, альтернативні джерела опалення чи можливість встановити генератор.

Ігор Сироватко, керівник департаменту клієнтського сервісу OLX в Україні та Центральній Азії, експерт ринку нерухомості.
17 років досвіду в клієнтському сервісі, з них 7 – у продажах в електронній комерції та на ринку нерухомості. Сертифікований COPC Implementation Leader. Розвивав OLX Нерухомість – категорію, яка досі залишається лідером на ринку. На сьогодні керує департаментом клієнтського сервісу, який збирає та передає інформацію про потреби клієнтів іншим командам у компанії. Вона часто стає базою для створення необхідних рішень для користувачів.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.