Як відкрити ФОП: усе, що потрібно знати підприємцям-початківцям

Як відкрити ФОП | OLX.ua

Якщо ви плануєте спробувати себе у веденні бізнесу, сплачувати податки, проте не хочете реєструвати юридичну особу, можете здійснювати господарську діяльність від власного імені, тобто відкрити ФОП (фізична особа підприємець). Звісно, вам буде цікаво дізнатися, як і навіщо це робити та яку групу під час реєстрації вибрати. Про це ми й розповімо.

Зареєструватися ФОП: що це таке?

Наразі ФОП — це один з оптимальних варіантів ведення підприємницької діяльності. До переваг цієї організаційно-правової форми належить спрощена система реєстрації та діяльності.

Ви можете придбати готовий бізнес або розвивати власну справу з нуля з OLX.

В будь-якому випадку реєстрація ФОП буде вдалим рішенням.

Фізичною особою підприємцем може бути:

  • особа з українським громадянством старше 16 років;
  • людина без громадянства;
  • особа з громадянством іншої країни.

Таку форму підприємництва може обрати лише фізична особа, що пройшла реєстрацію в державних органах та має повну цивільну дієздатність.

Навіщо відкривати ФОП?

Якщо ви й досі думаєте, відкрити підприємця чи ні, то саме час ознайомитися з основними перевагами такої підприємницької діяльності.

Серед них:

  • легка та швидка ФОП реєстрація;
  • відсутність статутного капіталу та співзасновників;
  • у веденні бухгалтерської звітності немає нічого складного;
  • можливість ведення діяльності підприємця без створення печаток та відкриття банківського рахунку;
  • можливість офіційної співпраці із закордонними компаніями;
  • більш лояльне ставлення податкових структур (у порівнянні з юридичними особами);
  • можливість використання кредитів та інвестицій;
  • можливість переходу на єдиний податок.

Фізична особа підприємець може претендувати на більші гонорари та цікаві проєкти в порівнянні з незареєстрованою особою. Також деякі компанії не працюють із фізособами чи працюють із нюансами, які роблять співпрацю невигідною.

Також ФОП — це офіційна довідка про доходи, трудовий стаж та інші переваги, що знадобляться для оформлення кредиту чи візи.

Крім переваг можна знайти й деякі недоліки. Підприємець самостійно розробляє стратегію дій та відповідає всім своїм майном (навіть особистим) перед третіми особами. Якщо бізнес буде збитковим, відповідальність перед кредиторами ФОП несе повною мірою — на все його майно буде накладено стягнення.

У блозі OLX можна ознайомитися зі всіма тонкощами відкриття власної справи з нуля, ця інформація буде дуже корисною для початківців у бізнесі.

Реєстрація ФОПа: які є групи

Підприємці, що пов’язані з продажами, eCommerce або IT-галуззю, можуть вибрати одну з трьох груп ФОП.

1 група2 група3 група
Надання населенню побутових послуг, роздрібна торгівля на ринку.Виробництво, продаж товарів, послуги надаються населенню, а також платникам єдиного податку (ЄП).Виробництво, продаж товарів, послуги надаються всім контрагентам.
Не має права наймати співробітників.Має право найняти до 10 співробітників.Кількість співробітників необмежена.
Дохід на рік — 1 000 000 грн.Дохід на рік — 5 000 000 грн.Дохід на рік — 7 000 000 грн.
Ведеться облік доходів.Ведеться облік доходів.Ведеться облік доходів та витрат.
Відправлення звітності щороку (відправлення можливе впродовж 60 днів).Відправлення звітності щороку (відправлення можливе впродовж 60 днів).Відправлення звітності кожен квартал (відправлення можливе впродовж 40 днів).
Не зареєстровано платником податку на додану вартість (ПДВ).Не зареєстровано платником ПДВ.Зареєстровано платником ПДВ.

Цікаво, що всі групи мусять сплачувати єдиний соціальний внесок. Від сплати цього внеску звільнять особу, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, а також є пенсіонером за інвалідністю або за віком.

Кожна з груп ФОП має свої особливості, вам треба лише вибрати оптимальний варіант саме для вашого бізнесу.

Як відкрити ФОП через Дію

Навесні 2022 року з’явилася можливість автоматичної реєстрації ФОП на порталі Дія, тепер не треба звертатися до держреєстратора. Можна сказати, що це, мабуть, найшвидша реєстрація бізнесу у світі.

Не треба навідуватися до ЦНАПу, збирати купу документів, щоб звернутися із заявою до податкової. Також не доведеться довго очікувати, щоб дані з’явились у базі. Для реєстрації ФОП онлайн потрібні лічені секунди.

Як відкрити ФОП у Дії — вам розповість наша покрокова інструкція.

Реєстрація на порталі Дія

Щоб зареєструватися в Дії, треба зайти на diia.gov.ua. Якщо ви вже пройшли процедуру реєстрації, то просто авторизуйтеся в кабінеті.

Авторизація на порталі Дія

Для авторизації можна вибрати такі способи:

  • застосування електронного підпису;
  • використання Mobile ID;
  • ідентифікація в сервісі ID.GOV.UA;
  • Дія.Підпис.

Під електронним підписом маються на увазі електронні дані, що підтверджують особу, а також цілісність документів. Це окремий файл, тож для зберігання електронного підпису можна користуватися флешкою чи іншим портативним носієм інформації. Для отримання цього файлу треба звернутися в акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК).

Mobile ID можуть використовувати лише абоненти lifecell та Київстар, проте у SIM-карти має бути функція підтримки електронного підпису. Під час реєстрації оберіть свого оператора мобільного зв’язку та введіть номер телефону.

Щоб скористатися допомогою сервісу ID.GOV.UA, оберіть банк, клієнтом якого ви є. Вас перенаправить на сайт банку, де пройде процедура автентифікації з введенням логіну та паролю, а потім і номеру картки. Після цього на порталі Дія під час авторизації треба додати всі ваші дані.

Щоб скористатися Дія.Підпис, проскануйте QR-код на порталі, після чого доведеться пройти Face ID контроль.

Заповнення форми на отримання послуги з відкриття ФОП

Після того, як ви опинитесь у віртуальному кабінеті, серед переліку послуг виберіть «Створення бізнесу», а потім — «Автоматичну реєстрацію ФОП».

Перед вами з’явиться онлайн-форма, у яку треба додати:

  • адресу реєстрації та громадянство;
  • один або кілька видів КВЕД (економічної діяльності, перелік КВЕДів для ознайомлення можна знайти на офіційному сайті);
  • тип оподаткування (загальна чи спрощена система);
  • місце здійснення майбутньої діяльності (за адресою реєстрації ФОПа, можна вибрати іншу адресу або всю територію України).

Також потрібно вибрати — реєструватися платником податку на додану вартість чи ні, підтвердити контактні дані. Насамкінець треба перевірити та підтвердити всі дані, що ви додали, а потім підписати форму за допомогою електронного підпису та натиснути «Надіслати».

Слідкування за статусом заяви

Ваша онлайн-заява буде перевірена та в автоматичному режимі надіслана до Єдиного Державного реєстру (ЄДР). Вона також автоматично потрапить до податкової служби за місцем реєстрації або ведення господарської діяльності.

Слідкувати за статусом заяви можна в кабінеті на порталі Дія. Саме тут повинно з’явитися повідомлення про реєстрацію ФОПа, також воно повинно надійти й на вказану під час реєстрації електронну пошту.

Після оформлення онлайн-форми статус заяви має змінитися на «Зареєстровано» впродовж 10 хвилин. Якщо це не відбулося, допоможе служба підтримки Дії (використовуйте чат-бот). Ви зможете дізнатися, які недоліки містить заява. Після їх усунення можна знов повторити всі кроки.

Ведення бізнесу

Після того, як у ЄДР з’явиться запис про реєстрацію, ви зможете отримати виписку з реєстру впродовж двох робочих днів. Це також робиться в кабінеті. Виписка має юридичну силу, адже це повноцінний документ. Перед використання її необхідно роздрукувати.

Якщо ви обрали загальну систему оподаткування, додатково треба буде зареєструвати Книгу обліку доходів у податковій службі.

Тепер вам відомо, як стати ФОПом швидко та легко.

Як оформити ФОП особисто?

Якщо ви не зареєстровані в Дії та не бажаєте відкривати ФОП онлайн, треба дізнатися, як відкрити підприємця особисто. Вам необхідно скористатися послугами державного реєстратора за місцем проживання. До візиту слід підготувати оригінали та копії паспорта й ідентифікаційного коду.

Під час візиту заповніть реєстраційну картку (форма 10). Взяти її можна у консультанта. Дуже уважним треба бути під час заповнення КВЕДів. Якщо виникне якась помилка, то її виправлення можливе тільки через перереєстрацію.

Упродовж трьох днів із моменту звернення вас внесуть до державного реєстру і ви зможете отримати відповідну виписку. Якщо всю документацію ви надіслали поштою, то і виписку одержите у вигляді листа. Але якщо інформація про держреєстрацію не з’явилася через 3 дні, треба дізнатися в держреєстратора — можливо вам відмовили через наявність помилок у заяві.

Якщо вас цікавить, скільки коштує відкрити ФОП, оплата за сам процес реєстрації відсутня. Але можна скористатися послугами фахівців із бухгалтерського обліку, що допоможуть визначити вид діяльності, підібрати правильну систему оподаткування та подати всі необхідні документи. Послуги фахівців будуть коштувати в середньому 1500–2000 грн (сума залежить від фірми, строків отримання документів на руки та обраної системи оподаткування).

Як зареєструвати ФОП 1, 2, 3 групи

Хоча процедура реєстрації однакова для всіх ФОПів, є свої особливості як оформитися підприємцем. Наприклад, на етапі подачі заявки на застосування спрощеної системи оподаткування ФОП 3 групи має лише 10 календарних днів (відлік йде з дня реєстрації), ФОП 2 групи — до кінця місяця. ФОП 3 групи стає платником єдиного податку з дня реєстрації, а представники 1 та 2 групи — з 1 числа того місяця, що йде за місяцем реєстрації.

Зареєстрований бізнес має дуже багато переваг (відсутність проблем з органами, що контролюють підприємницьку діяльність, можливість офіційної співпраці з іншими компаніями, можливість використання кредитів та інвестицій тощо). Тож доцільно не гаяти час, а зареєструвати ФОП та законно розвивати власну справу.

Також для допомоги досвідченим підприємцям та новачкам, OLX створив власний Бізнес Хаб. Тут ви знайдете поради, як правильно почати бізнес на OLX, збільшити продажі та залучити нових клієнтів.

    Вашу заявку відправлено
    Помилка