Що таке пасивний дохід та яким він буває

Що таке пасивний дохід | OLX.ua

Здатність людини до активної праці обмежена віком, тож краще змолоду подбати про джерела пасивного доходу.

Що таке пасивний дохід? Це заробіток, що забезпечує стабільні фінансові надходження і водночас не потребує щоденної праці. Це ідеальний варіант, адже інвестування в джерела такого доходу допомагає здобути фінансову свободу. Можна розпоряджатися часом на власний розсуд і не витрачати його на роботу.

Активний і пасивний дохід: у чому різниця

Здебільшого люди в Україні отримують грошові надходження внаслідок саме активного доходу. Але важливо знати відмінності між двома способами, щоб зробити висновок про оптимальний варіант саме для вас.

Для отримання активного доходу потрібно постійно працювати. Такий заробіток дістають службовці, фахівці, працівники. Це може бути зарплатня, премія, бонуси та інші типи винагороди. Щоб отримати пасивний заробіток, потрібно працювати певний період часу, але потім надходження грошей будуть постійними.

Вам не потрібен первісний капітал, щоб отримувати активний дохід. Але якщо вас цікавить, наприклад, оренда нерухомості та заробіток у цій сфері, доведеться спершу придбати нерухоме майно, а потім уже заробляти на оренді.

Щоб активно заробляти, необхідно працювати на одній чи двох роботах — це накладає певні обмеження. Наявний капітал можна розділити на кілька частин та робити пасивні інвестиції в різні проєкти — немає ніяких обмежень.

Активний спосіб заробітку дуже ризикований тим, що за умови втрати працездатності можна залишитися без джерела доходу. Якщо грамотно диверсифікувати ризики, знати, у що вкладати гроші в Україні, то залишитися без грошових надходжень у випадку пасивного інвестування дуже складно.

Поціновувачі активного заробітку зазвичай мають не дуже багато знань у фінансовій сфері, тож їхній рівень фінансової стабільності невисокий. Ті, хто мають пасивні доходи, мають також і фінансову незалежність на високому рівні.

Різновиди пасивного доходу

Якщо ви жадаєте здобути фінансову незалежність, варто ознайомитися з різновидами пасивного доходу в Україні, вибрати для себе оптимальний та переходити до реалізації проєкту.

Інвестиційний дохід

Інвестиційний різновид доходу передбачає інвестування капіталу в різноманітні фінансові джерела, грошові надходження ви отримаєте у вигляді прибутку, відсотків або дивідендів.

Можна інвестувати в:

  • нерухомість;
  • устаткування;
  • цінні папери;
  • готовий бізнес.

Придбання нерухомості й устаткування дає можливість заробляти на оренді. Наприклад, після придбання земельної ділянки можна надавати таку послугу, як оренда землі, і непогано на цьому заробляти.

Дохід від інтелектуальної діяльності

Інтелектуальний пасивний бізнес можливий за умови створення та тиражування інтелектуальних продуктів. Цей спосіб заробітку вибирають для себе організатори інфобізнесу, що створюють навчальний курс, а потім продають його багатьом людям. Також джерелами грошових надходжень можуть бути патенти на винаходи й технології, гонорар автора.

Дохід від маркетингової діяльності

Для отримання грошей від маркетингового різновиду потрібно займатися організацією різних маркетингових систем. Це може бути структура в мережевому маркетингу, комерційний інтернет-ресурс, прокат бренду тощо. Цей спосіб вибирають для себе відомі люди, що співпрацюють із різними компаніями та отримують гонорар за можливість використання власного імені.

Правовий дохід

Можна здобувати й правовий пасивний заробіток в Україні, його отримують ті особи, що за законом можуть претендувати на виплати від держави. До такого типу належать пенсії (за вислугою років, за віком, інвалідністю тощо), стипендія учня, субсидії на розвиток бізнесу, компенсації оплат комунальних послуг тощо.

Варіанти пасивного доходу

Є дуже багато варіантів пасивного доходу — вам потрібно вибрати оптимальний. Можуть бути варіанти як із фінансовими вкладеннями, так і без них, але в останньому випадку доведеться інвестувати знання, вміння та власний час.

Депозит у банку

Найпростіша ідея пасивного доходу — розміщення депозиту в банку. Як прибуток ви отримаєте відсотки. Потрібно зауважити, що сума на депозиті має бути достатньо великою, щоб забезпечити нормальний прибуток з урахуванням податків та інфляції. До переваг такого варіанту належать простота оформлення депозиту та надійність, що забезпечує фонд гарантування вкладів.

Є також і недоліки:

  • ризик банкрутства банку;
  • ризик значної інфляції;
  • невисокий рівень доходу.

Фонд гарантування вкладів у випадку банкрутства банків повертає до 200 000 грн, тож краще відкрити декілька депозитів у різних банках у межах цієї суми.

Дохід від оренди нерухомості

Якщо ви шукаєте інвестиції з мінімальним ризиком, то зверніть свою увагу саме на нерухомість (квартири, офісні приміщення, земельні ділянки тощо). Нерухомість приносить стабільні грошові надходження та із часом майже не втрачає свою вартість.

У порівнянні з депозитом вам доведеться більше попрацювати, але водночас ви отримаєте мінімальні ризики та підвищений на 20–30 % пасивний прибуток.

Є в цього варіанту й недоліки — низька ліквідність нерухомості, високий поріг входу та наявність додаткових витрат (на комунальні платежі, податки, ремонт).

Перепродаж нерухомості

Цікавим варіантом є перепродаж нерухомості. Якщо ви добре знаєте первинний ринок нерухомості, можна вкласти певну суму на етапі зведення новобудови. Після того, як будинок введуть в експлуатацію, квартири в ньому подорожчають на 25 %.

Пайові інвестиції

Щоб здобути пасивний дохід, дрібний інвестор для бізнесу долучає свій капітал до ПІФ (пайового інвестиційного фонду). Об’єднання капіталів інвесторів дає змогу вигідно інвестувати в різноманітні прибуткові активи.

Такий спосіб заробітку відрізняється низьким порогом входу та можливістю непогано заробити, але знайти прибутковий фонд із прозорою звітністю доволі складно.

Інвестиції у фінансові ринки

Щоб вийти на пасивний дохід у вигляді дивідендів, можна придбати акції компаній. Зазвичай дивіденди виплачують раз на рік, сума буде залежати від кількості акцій. Доведеться добре вивчити іноземний фондовий ринок, адже на вітчизняному поки складно знайти багато проєктів для вигідного інвестування. Недоліком такого варіанту можна назвати високу волатильність фондового ринку та невиплату дивідендів у тому випадку, якщо компанія не отримує прибутку.

Інтернет і соціальні мережі

Цілком можливий пасивний заробіток і в інтернеті. Можна заробляти за допомогою як власного сайту, так і соціальних мереж.

Для створення власного сайту знадобляться витрати на домен та хостинг, також варто подбати про наповнення цікавим контентом, що буде залучати велику кількість користувачів. Не обов’язково самостійно створювати сайт, адже за наявності капіталу можна придбати вже готовий ресурс із хорошим рейтингом.

Власник сайту може розраховувати на дохід від інтернет-ресурсів та організацій за розміщення:

  • посилань на ресурси;
  • рекламних публікацій;
  • оглядів.

Також заробляти пасивні грошові надходження власникам сайтів допомагають банери й контекстна реклама. Дохід буде тим вищим, чим більше користувачів відвідають сайт та перейдуть за рекламними посиланнями.

Можна заробляти через ведення спільноти в соціальній мережі. Головна мета — набрати якомога більше користувачів за допомогою цікавого контенту. З власником розвиненої спільноти зв’яжуться рекламодавці. Заробляти в цьому випадку можна на розміщенні рекламних публікацій. Також, за умови досягненні певної кількості користувачів, з’являється можливість продажу реклами через спеціальні сервіси.

Прокат товарів

Власники різноманітних товарів також можуть отримувати пасивний дохід, адже прокат товарів має чималий попит.

В оренду можна здавати професійні будівельні інструменти, фотообладнання, водні мотоцикли, ігрові приставки та інше майно.

Як створити пасивний дохід

Варіантів створення пасивного доходу чимало, але щоб збудувати свій власний вам, спочатку, потрібно визначитися, що саме вам до вподоби. За наявності стартового капіталу кількість цікавих варіантів значно зростає.

Експерти радять ніколи не зупинятися на досягнутому. Почати можна з банківського депозиту, а коли знайдеться перспективний варіант, тоді частину грошей потрібно вкласти в нього.

Не варто одночасно займатися кількома новими способами отримання грошей. Експерти радять розпочинати вивчення нового варіанту лише тоді, як ви опануєте попередній.

Диверсифікація допоможе вберегтися від ризиків у вигляді форс-мажорів, криз та помилок, тож капітал варто розподілити між різними джерелами доходу. Також рекомендується завжди мати фінансову подушку безпеки.

До успіху призведе лише постійне навчання, адже високий рівень фінансової грамотності — це успішне інвестування та отримання високого доходу.

    Вашу заявку відправлено
    Помилка