Бізнес-ідея: вирощування полуниці

Бізнес-ідея: вирощування полуниці | OLX.ua

Чи варто розглядати вирощування полуниці як бізнес, що може принести хороший прибуток? Що потрібно врахувати, перш ніж розпочати власну справу, та як отримати з ділянки максимальний врожай? Про все це — далі.

Вирощування полуниці як бізнес — переваги та недоліки

Полуниця — одна з найпопулярніших ягід. Вона смачна, корисна, порівняно недорога, подобається більшості дітей і дорослих, тому попит на неї завжди високий. Навіть ті, хто займається перепродажем ягоди, за сезон непогано заробляють.

Головні переваги вирощування полуниці на продаж:

  • висока рентабельність — у межах 100%;
  • швидка окупність затрат — повернути вкладені кошти вдасться вже за перший сезон;
  • правильно вибрані технологія і сорти ягоди дають змогу збирати урожай впродовж усього року.

Як і будь-який бізнес, полуничний теж пов’язано із певними ризиками й недоліками. Щоб дістати гарний урожай, доведеться докласти фізичних зусиль. Неправильно вибраний сорт, несприятливі погодні умови, засилля шкідників чи хвороб можуть суттєво зменшити обсяг урожаю. Однак лякатися теж не варто. Якщо до організації справи підійти обмірковано (правильно вибрати ділянку, спосіб обробки й удобрення землі, препарати для захисту від хвороб і шкідників), тоді всі ризики вдасться мінімізувати.

Чимало людей вважають бізнес на полуниці невигідним, оскільки його обмежено сезонністю. Типовий сезон ягід — з травня по червень. Однак у наш час і цю проблему легко вирішити. Наприклад, якщо зайнятися вирощуванням ягоди в теплиці. Розтягнути період збору урожаю також можна шляхом висадки на ділянці сортів різного терміну дозрівання: ранні, середньостиглі, пізні, ремонтантні. У такий спосіб можна збирати урожай із кінця весни й аж до заморозків.

Чому варто зайнятися вирощуванням полуниці вдома

Вирощування полуниці вдома — ідеальний варіант бізнесу, що дає можливість діставати урожай ягід упродовж всього року. Якщо порівняти, скільки коштує кілограм полуниці в розпал сезону й собівартість ягоди, що вирощено вдома, стає зрозумілим, що рентабельність такого бізнесу може становити понад 100%.

Суть цього методу, що ще називають голландським, полягає в тому, щоб вирощувати полуницю в закритому приміщенні. Для облаштування домашньої «плантації» можна використати:

  • нежитлову кімнату в домі;
  • гараж;
  • горище тощо.

Полуниці в такому випадку вирощують у ягідних блоках — поліетиленових мішках, заповнених поживним субстратом. У мішках роблять надрізи, в котрі висаджують розсаду. Головна умова для успішного вирощування полуниці вдома впродовж усього року — добре освітлення і стабільна температура в приміщенні. Для цього домашню «плантацію» доведеться облаштувати фітолампами й обігрівачами. За умови дотримання технології з метра2 кожні 2–3 місяці можна збирати 25–35 кг ягід.

Основні технології вирощування полуниці

Запорука успіху ягідного бізнесу — правильно вибрана технологія вирощування полуниці у відкритому ґрунті чи теплиці. Навіть якщо ви не знаєте нічого про те, як вирощувати полуницю, це не причина відмовлятися від ідеї. Тим паче, що ця культура не надто вибаглива.

Високорентабельним вважається вирощування культури у вертикальних і трапецієподібних грядках. Ця технологія потребує мінімальних фінансових і трудових затрат. Вигідними також вважаються методи вирощування в поліетиленових мішках і парникових тунелях.

Щоб отримати екологічно чисту продукцію у великих обсягах раніше, ніж появиться урожай на грядках просто неба, можна застосовувати інноваційні аграрні технології — гідропоніку, аеропоніку чи аквапоніку.

З чого почати розведення полуниці на продаж

На початковому етапі варто визначитися з місцем і технологією вирощування ягід, сортами. Далі — скласти бізнес-план вирощування полуниці, підрахувати всі витрати й очікуваний прибуток, визначити загальну рентабельність проєкту.

Успіх бізнесу на ягодах практично повністю залежить від правильності вибору сорту. Перш ніж закуповувати розсаду, потрібно вивчити особливості сорту, специфіку його вирощування. Треба зважати, що полуниці бувають різного терміну дозрівання, разового й безперервного плодоношення, призначені для вирощування у відкритому ґрунті й у теплицях, такі, що швидко псуються, і сорти з більш твердими ягодами, що добре переносять транспортування.

Особливості вирощування полуниці в теплицях

Розповсюджений варіант для організації прибуткового ягідного бізнесу — теплиця. З нею залежність від погодних чинників зводиться практично до нуля. За потреби тепличний простір можна додатково обігріти й покращити освітлення.

Коли потрібна теплиця — переходьте на OLX.

Теплична технологія вирощування потребує на 30–50% більше затрат на старті, ніж у відкритому ґрунті, проте результат того вартує. У теплиці врожайність полуниці з 1 га сягає близько 20 т, рентабельність перевищує 100%, а окупність зазвичай досягається у перший же сезон.

Початкові інвестиції в бізнес

Деякі початківці сприймають вирощування ягід як бізнес, що не потребує особливих інвестицій. Проте це не завжди так. Якщо організовувати серйозний бізнес із нуля, на початковому етапі доведеться вкласти певну суму.

Стандартні витрати на етапі організації бізнесу на ягодах:

  • розсада;
  • добрива й засоби захисту рослин від хвороб і шкідників;
  • аграрний інструментарій;
  • теплиця (якщо планується тепличний бізнес) чи мішки із субстратом для голландської системи;
  • система поливу.

Також одразу варто запастися тарою для збору, зберігання і транспортування ягід. Доречною стане й камера для охолодження зібраного урожаю. З її допомогою вдасться сповільнити швидкість псування полуниці.

Якщо бюджет для запуску власної справи обмежено, у перший рік можна обійтися невеликою ділянкою, а далі поступово розширювати бізнес. У такого варіанту є вагома перевага — можливість на практиці визначити, які сорти дають найкращий урожай саме у ваших умовах.

Скільки можна заробляти на полуничному бізнесі

Скільки можна заробити на полуниці? Однозначної відповіді не може бути, оскільки розмір заробітку залежить від низки умов:

  • технологія вирощування;
  • сорти рослин;
  • вплив природних чинників;
  • якість поливу та підживлення рослин.

Сума прибутку значно залежить від розміру коштів, вкладених на старті бізнесу. Також суттєву роль відіграє метод реалізації ягід. Це може бути роздрібна чи гуртова торгівля, реалізація під замовлення, наприклад, у кафе, ресторани чи кондитерські. Один із найвигідніших варіантів — організувати продаж на OLX. Можна розмістити оголошення з пропонування ягід, котре побачать тисячі відвідувачів з різних куточків України. Це суттєво підвищує шанси швидко налагодити стабільний ринок збуту продукції в будь-яких обсягах.

Знайти високоякісну розсаду полуниці та все для того, щоб організувати тепличний бізнес з нуля, також можна через сервіс OLX.

    Вашу заявку відправлено
    Помилка