Що таке логістика і для чого вона потрібна

Що таке логістика і для чого вона потрібна| OLX.ua

На що звертають увагу, коли вибирають виробника? Є безліч чинників, однак вирішальними є якість товарів і швидкість доставлення. З розв’язанням другого питання допомагають логістичні послуги. Поговоримо докладніше про основні завдання логістики та професію логіста.

Що таке логістика

Логістика — це процес з’єднання виробника зі споживачем послуг чи товарів. До нього входять усі маніпуляції від закупівлі сировини й виробництва до споживання авдиторією.

Основні завдання, що покладені на логістику

Коли ви з’ясували визначення логістики, варто також зрозуміти, для чого вона потрібна. Головне завдання — провести всі необхідні операції, щоби покупці отримали необхідний продукт. Серед задач, що розв’язують у логістиці, — як транспортувати, зберігати та розподіляти продукцію на ринку. Цей різновид діяльності передбачає виконання таких завдань:

  • обробити замовлення;
  • забезпечити наявність матеріалів, пакування для транспортування;
  • визначитися з особливостями вантажного перевезення;
  • знайти склад для зберігання;
  • контролювати запаси товарів;
  • обслуговувати клієнтів.

Таким чином логістика — спосіб перетворення бажань клієнтів на матеріальні речі чи послуги.

Основні різновиди логістики

Залежно від особливостей діяльності виокремлюють кілька різновидів логістики. Важлива спільна риса — будь-який вид передусім націлено на зниження витрат на доставлення послуг чи товарів до покупців.

Виробнича логістика

Завданням є організувати повний цикл виробництва товарів і супроводжувати на всіх етапах задля отримання продукції високої якості.

Закупівельна логістика

У цьому напрямі потрібно забезпечити наявність усіх потрібних матеріалів на виробництві. Є два різновиди закупівельної логістики: оперативний (коли доставлення здійснюють на вимогу) та традиційний (коли постачання товарів одноразові).

Логістика запасів

Процес охоплює керування товарними й виробничими запасами. Спеціалісти обчислюють норми на базі статистичних даних із метою забезпечення реалізації продукції та безперебійного виробництва.

Транспортна логістика

У цьому різновиді головне завдання — організація доставлення товарів. Для логіста важливо знайти максимально швидкий та мінімально витратний варіант транспортування продукції.

Інформаційна логістика

Передбачає контроль раціонального розподілення потоків інформації.

Митна логістика

Такий різновид логістики сконцентровано на переміщеннях матеріальних потоків між різними державами. У цьому питанні велике значення мають правові нюанси.

Складська логістика

Мета — керування процесами прийняття товарів на склад, а також контроль видавання та зберігання.

Комплексна логістика

Різновиди, що перелічено вище, поєднано в комплексній логістиці. За своєю суттю вона представляє системний підхід для організації повного циклу життя продукції та всіх заходів для забезпечення цього процесу.

Чим займається логіст

Тож що таке логіст? У чому полягає робота представників цієї професії? Логісти займаються забезпеченням пересування продукції від пункту A до пункту B з урахуванням усіх проміжних точок. Такі спеціалісти передбачають усі нюанси, завдяки яким формуються собівартість та якість товарів.

Здійснювати розрахунки, проводити пошук надійних партнерів, укладати документи, аналізувати ринок — усі ці завдання лягають на плечі логістів. Також фахівці мають продумувати й альтернативні рішення на випадок форс-мажорів.

Які логістичні витрати впливають на ціну товару

Кінцева ціна товару формується з урахуванням не лише вартості сировини та роботи, а і всіх логістичних нюансів. Кваліфікований логіст може скоротити витрати й забезпечити більший прибуток для компанії.

Як саме формується ціна? На політику ціноутворення впливають такі чинники:

  • різновид товару та його ціна — визначається з урахуванням побажань керівництва та на основі аналізу цінової політики конкурентів;
  • розмір та вага товару — фізичні особливості продукції впливатимуть на складність транспортування;
  • пакування — різні речі потребують різного пакування: для одних товарів достатньо звичайної коробки, а інші потребують тари, що захистить від зламання;
  • відстань — зазвичай чим більша відстань, тим дорожчим є транспортування;
  • спосіб перевезення — автомобільні, залізничні, морські перевезення характеризуються різними розцінками;
  • зберігання — якщо в компанії є свій склад, процес зберігання буде простішим.

Логістичні фірми оптимізують велику кількість завдань. Ще десять років тому доставлення товарів з однієї крайньої точки України до іншої упродовж одного дня здавалася неможливою. А зараз фахівці з логістики максимально впорядкували та вдосконалили всі процеси, то ж підприємці від цього лише виграють.

    Вашу заявку відправлено
    Помилка