Чого може вимагати трудовий мігрант

637
Додати
до обраних
Поділитися

Яких умов праці та проживання потрібно очікувати від роботодавця

Яких умов праці та проживання потрібно очікувати від роботодавцяЛегально влаштований за кордоном робітник завжди знаходиться під захистом місцевого законодавства. В деяких країнах (наприклад, у Польщі), роботодавець, укладаючи договір з працівником-іноземцем, перед його підписанням має пред’явити переклад тексту зрозумілою мовою. Тож вимагайте цього, якщо погано володієте іноземною, і уважно вивчіть всі пункти договору.

Корисно знати

Інспекція праці — державна служба, що слідкує за додержанням законодавства про працю (загальна назва, в різних країнах може називатися по-різному).

Омбудсмен — представник влади, який слідкує за дотриманням прав та інтересів громадян (та негромадян, що знаходяться в державі легально) з боку органів влади і посадових осіб (загальна назва, в різних країнах може бути різною).

Трудовий договір — договір між працівником і власником підприємства, за яким працівник зобов’язується виконувати роботу, а власник — виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором й угодою сторін.

 

Що ви можете вимагати у роботодавця

  • Офіційного працевлаштування. Це найголовніше. Якщо ви працюєте нелегально, у вас можуть виникнути проблеми із законом, що загрожує депортацією із країни.
  • Медичного страхування. У випадку, якщо вам потрібна буде медична допомога, поліс значно зекономить ваші кошти.
  • Своєчасної зарплатні. Ви працюватимете легально, тож повинні отримувати плату на картку і в обумовлений строк. У Європі зазвичай платять раз на місяць, а у Канаді та США виплачують щотижня.
  • Дотримання графіку роботи. Залежно від країни та специфіки роботи, робочий день може тривати 8-14 годин. Зазвичай, за кордоном робота оплачується погодинно, тому чим більше ви працюєте, тим більше зможете заробити. Якщо ви готові працювати понаднормово, щоб заробити більше, домовтеся про це зі своїм роботодавцем. Але якщо ні — роботодавець не має права змушувати вас працювати довше, ніж прописано в трудовому договорі.
  • Належних умов праці. Важливо, щоб на підприємстві виконувались санітарні норми і норми техніки безпеки. Якщо потрібно працювати на станках чи іншому механічному

Якщо ви працюєте нелегально, ви свідомо обмежуєте власні права

Інспекція праці не зможе допомогти «нелегалу», а поліція, в разі порушення умов перебування в країні, швидше за все почне процедуру депортації. Якщо ж ви станете жертвою невиплати зарплати або порушення прав, працюючи нелегально, то зможете звернутися за захистом або радою тільки в консульські установи України.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися

Чи змінився попит та оплата праці на роботу закордоном з часу повномасштабного вторгнення?

Дослідження OLX Робота про роботу за кордоном — медіанна зарплата, популярні вакансії, кількість кандидатів ✔️ Чи зменшилась кількість українців, що шукають роботу за кордоном ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.