Відповіді на питання, що можуть виникнути у різних життєвих ситуаціях

1976
Додати
до обраних
Поділитися

Що робити, якщо з вами за кордоном сталася біда або в разі виникнення проблем чи неприємностей

Вірогідність виникнення проблем прямо пов’язана з вашим правовим статусом. Вочевидь, легально влаштований працівник захищений не тільки Україною, а і законами держави, в якій працює. І хоч ніхто не застрахований від проблем, з будь-якої життєвої ситуації завжди знайдеться вихід.

Корисно знати

Інспекція праці — державна служба, що слідкує за додержанням законодавства про працю (загальна назва, в різних країнах може називатися по-різному, у Польщі називається Państwowa Inspekcja Pracy).

Омбудсмен — представник влади, який слідкує за дотриманням прав та інтересів громадян (та негромадян, що знаходяться в державі легально) з боку органів влади і посадових осіб (загальна назва, в різних країнах може бути різною).

Консульство (консулят) України — орган зовнішніх відносин, розміщений на території іншої держави. На відміну від посольства, що займається в першу чергу розв’язанням політичних питань, консульство контактує з місцевою владою, обслуговує громадян, вирішує їхні проблеми у рамках законодавства, оформляє документи.

 

Умови проживання дуже погані і не відповідають обіцяному, чи можна на це якось вплинути?

Woman

Деякі роботодавці пропонують житло, деякі – ні. Ті, хто пропонують, можуть робити це безкоштовно, чи за гроші, брати платню за комунальні платежі чи годувати безоплатно. Ви маєте вирішити: чи жити в тих умовах, що пропонуються, чи мешкати окремо. Це не питання трудового договору, тож спробуйте домовитися з роботодавцем. Аргументуйте свої прохання, наприклад, тим, що працюватимете краще, якщо зможете нормально відпочивати тощо. Якщо з боку роботодавця порушено домовленості, ви можете звернутися до компанії-посередника, яка відправила вас на роботу. В разі, коли ви самостійно знайшли роботодавця, говоріть з ним чи його представниками про те, що умови не відповідають тим, про які ви домовлялися.

Мене інколи чи щодня  змушують працювати довше ніж за договором, або без вихідних. Чи має роботодавець на це право і що мені робити?

Роботодавець не має права виходити за межі тих домовленостей, які були озвучені ним перед початком співпраці. Але він може запропонувати працювати більше, і ви як працівник або можете з цим погодитись, або ні. Часто самі трудові мігранти хочуть працювати більше, аби більше заробити. Така робота може бути тільки за домовленістю. Тож повідомте роботодавцю, що ви з цим не згодні, а якщо він наполягає — що звернетеся до місцевої інспекції праці. Бо якщо ви зіштовхнулися з примусом, то маєте право оскаржити дії роботодавця у місцевих органах охорони праці та розірвати робочий договір.

Робоче обладнання не в належному стані, на роботі не дотримано правил безпеки — чи це нормальне явище?

Якщо ви маєте працювати на станках чи за допомогою приладів, вони повинні бути в нормальному стані, а сам процес роботи має відбуватися за умов суворого дотримання правил техніки безпеки. Якщо цього немає, для вашої ж безпеки вкажіть роботодавцю на порушення, і якщо недоліки не будуть усунені, зверніться до місцевої інспекції праці.

Роботодавець пропонує займатися іншою роботою, а не тією, на яку запрошував, чи можу я відмовитися і вимагати дотримання договору?

Passport

Такі дії можуть відбуватися за попередньою домовленістю між роботодавцем та робітником. Також це питання залежить від того, як цей пункт прописаний у договорі. Робітник завжди може і повинен вимагати від роботодавця дотримання договору. Але і роботодавець, у свою чергу, має право вимагати від працівника виконання запланованого об’єму роботи.

Роботодавець хоче забрати мій паспорт з якоїсь причини, чи я маю віддати його?

Паспорт не можна віддавати нікому: не тільки роботодавцю, але навіть поліції. Це той документ, який ви маєте завжди тримати при собі.

У мене забрали паспорт, як бути?

Це кримінальне порушення, тому вам потрібно звернутися до поліції (вам там видадуть довідку), інспекції праці та до дипломатичного представництва України в тій країні, де ви працюєте. Добре, якщо за потреби хтось зможе підтвердити вашу особу (співробітники, працедавець), або ви матимете інші документи чи паспорт (внутрішній, якщо втратили закордонний).

Загублено паспорт, як діяти?

Паспорт можна відновити за допомогою дипломатичного представництва України. Потрібно звернутись туди і за встановленою процедурою відновити документ. З собою треба мати два фото 3Х4, гроші на консульський збір та будь-які інші документи, що зможуть підтвердити вашу особу (найкраще внутрішній паспорт). У консульській установі вам видадуть тимчасове посвідчення особи, яке діятиме протягом місяця. Воно не дозволяє подорожувати, а лиш перебувати в цій країні і повернутися додому. Тож вам потрібно хутчіше відновити паспорт: це можна зробити і в консульстві, але простіше і швидше — в Україні.

Не заплатили обіцяне, що робити

Мені не заплатили обіцяне, що робити?

Якщо ви працюєте офіційно, отримуєте гроші на картку і маєте договір, то вам буде дуже легко довести свою правоту. Потрібно звернутися до інспекції праці: згодом ви отримаєте свої гроші, а недобросовісний роботодавець — покарання.

Виник конфлікт з іншими працівниками, та мені пропонують не звертатися в поліцію — як краще вчинити?

Все залежить від того, наскільки серйозний конфлікт  виник. Побутові конфлікти врегульовує роботодавець. У випадку, якщо є фізичні загрози, негайно звертайтеся до поліції, не бійтесь цього.

У мене вкрали речі або гроші, до кого звертатися по допомогу?

Це кримінальне правопорушення, розслідуванням якого за законом займається поліція. Потрібно викликати її представника та скласти відповідну заяву.

В місцевій поліції (чи інші представники влади) мені не допомогли, що робити?

Самостійно ви не маєте права розслідувати злочини. Якщо вам здається, що поліція не дуже ретельно розслідує справу, ви можете поскаржитися на слідчого у вищі інстанції.

В українському консульстві мені відмовили у допомозі чи поставилися до проблеми без належної уваги, як бути?

Українське консульство підпорядковане МЗС України. В разі, якщо дипломатичні представники не хочуть з якихось причин вам допомагати, звертайтеся телефоном напряму до МЗС у Києві, чи особисто під’їдьте та зверніться до посольства України в країні перебування.

Чи можу я розраховувати на чиюсь допомогу, якщо не маю медичної страховки?

Якщо мається на увазі медична допомога, то звичайно, що ви її отримаєте і без страховки — можна просто заплатити гроші за своє лікування. Якщо це надто дорого, аби зібрати подібну суму спробуйте звернутися по допомогу до інших працівників чи до свого роботодавця. Крім цього, існують благодійні організації, на кшталт «Червоного хреста» чи церковних благодійних фондів, які допомагають людям, що потрапили у скрутне становище.

Чи можна оформити страховку вже закордоном?

Чи можна оформити страховку вже закордоном

Звичайно, бо страхові компанії існують і в інших країнах. Поцікавтеся в досвідчених співробітників чи роботодавця.

Як, у кого і яку найкраще оформити страховку? Які пункти в полісі мають бути обов’язково?

Всі страхові компанії, які мають право страхувати людей, які виїжджають за кордон, повинні відповідати єдиним умовам. Головна з них — це мінімальний розмір страхової суми (зараз це 30 000 €) та франшиза у розмірі 100 € та менше.

Я втрачу роботу, якщо мені потрібно терміново поїхати додому за сімейними чи іншими важливими обставинами?

Це залежить від того, як ви домовитеся з роботодавцем. Якщо він вас цінує та між вами нормальні відносини, ви зможете без проблем поїхати додому та потім повернутися. Але загалом роботодавці не люблять, коли робітники їздять кудись, бо більшість українців працюють короткий термін, і роботодавцю потрібно відразу буде шукати нового працівника.

Мене заарештували начебто за порушення, як діяти, до кого звертатися?

Ви громадянин іноземної держави. Найперше, що потрібно зробити – це вимагати можливості подзвонити до українського консула та просити в нього допомогу.

Чи можу я змінити роботу, якщо мені запропонували кращі умови в іншого роботодавця? Як це зробити, якщо так?

Звичайно, що роботу змінити можна. Все залежить від домовленостей з роботодавцем та підписаного договору. В нормальному договорі обов’язково буде пункт, в якому прописані умови припинення співпраці.

Мене звільнили з роботи, хоча з мого боку дотримано умов договору, що мені робити?

Потрібно звернутися у місцеву агенцію з питань праці. Вони перевірять роботодавця і якщо він звільнив вас незаконно, то буде оштрафований і змушений виконати умови договору.

Мене звільнили з роботи, бо з мого боку порушено умови договору, як мені знову влаштуватися на роботу?

Звичайно, якщо ви порушували умови договору, тоді вам потрібно шукати іншого роботодавця, бо старий навряд чи вас працевлаштує. Зазвичай, в таких країнах як Польща, знайти нового роботодавця — не проблема. Можна звернутись до компанії-посередника, яка швидко знайде нове робоче місце.

Що робити, якщо загублено зарплатну картку

Що робити, якщо загублено зарплатну картку, чи втрачу я свою зарплатню?

Ні, якщо відразу заблокуєте цю картку і з неї хтось інший не встигне зняти гроші. Процедура така сама, як і в Україні. Потім її потрібно відновити в банку і можна знову користуватися своїм рахунком.

Чи маю я сплачувати якісь податки після отримання зарплати, якщо я працюю легально?

Ні, гроші, які поступили на вашу зарплатню картку, вже «очищені» від податків.

Чи можу я купити машину або житло в кредит?

Так, звичайно. Банк, який буде видавати вам кредит, подивиться вашу кредитну історію в цій країні, вивчить умови вашого працевлаштування (зарплата, контракт, скільки років ви вже працюєте), і якщо це задовольнить банкірів, вам буде виданий кредит. Але, розуміючи, що більшість людей за кордоном працює нетривалий час, можливість отримати кредит звичайним працівникам фактично відсутня.

Чи наявність свого житла в країні, де я хочу працювати, дасть мені якісь переваги (більша вірогідність отримання робочої візи, «карти побиту» чи аналогів тощо)?

Це залежить від країни, але наявність свого житла рідко де надає переваги. В деяких країнах Східної Європи це дійсно може посприяти отриманню «карти побиту», але далі на Захід ніяких переваг не дасть.

Мені дуже самотньо, де шукати українців закордоном?

Сьогодні знайти українців зовсім не проблема, бо існує інтернет, а в ньому є соціальні мережі, де є багато різних груп українців, які створили їх саме для спілкування. Тому знайти співвітчизників можна впродовж декількох кліків.

Де шукати українців закордономЗустрів кохання (місцеве чи не місцеве), хочу взяти шлюб, чи потрібно для цього їхати в Україну?

Це залежить від законодавства тієї чи іншої країни.

Хочу, щоб до мене в гості приїхали родичі, чи можуть з цим бути якісь проблеми?

Можуть, бо якщо ви не заробляєте достатньо грошей, аби утримувати родичів за свій рахунок, їм можуть не надати візу. До того ж їх можуть запідозрити у тому, що вони хочуть стати нелегальними мігрантами (наприклад у США). Тому перед тим як запрошувати родичів, необхідно ретельно вивчити, які статки потрібно мати та якими документами підтверджувати свій легальний статус у країні перебування.

Роздрукуйте і збережіть, якщо будете працювати у Польщі

Інформаційна лінія польскої інспекції праці (Państwowa Inspekcja Pracy) +48 22 111 35 29, працює з 18:00 до 20:00, є україномовні консультанти

 

Адреса й контакти головного інспекторату праці (Główny Inspektorat Pracy):

      Barska 28/30

      02-315 Warszawa

      tel. +48 22 391 82 15; fax. +48 22 391 82 14

      e-mail: [email protected]

      www.pip.gov.pl

 

Адреса й контакти Консульського відділу Посольства України у Варшаві

     Aleja Szucha 7

     00-580 Warszawa

     tel. +48 22 621 39 79; fax. +48 22 629 95 76

     e-mail: [email protected]

     poland.mfa.gov.ua

 

Актуальна й повна інформація про контакти всіх консульских установ у Польщі

знаходиться за посиланням → https://poland.mfa.gov.ua/ua/consular-affairs/requests

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися

Чи змінився попит та оплата праці на роботу закордоном з часу повномасштабного вторгнення?

Дослідження OLX Робота про роботу за кордоном — медіанна зарплата, популярні вакансії, кількість кандидатів ✔️ Чи зменшилась кількість українців, що шукають роботу за кордоном ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.