Складено рейтинг районів Дніпра: ж/м Перемога виявився краще центру

1553
Додати
до обраних
Поділитися

Більше 5 тис. мешканців Дніпра оцінювали в січні 2019 своє місце проживання за критеріями безпеки, чистоти, інфраструктури, транспортної розв’язки та якості життя. Соборний отримав статус найкомфортнішого району – показало опитування OLX. Найменш зручним для проживання виявився Самарський.

Безпека

Незважаючи на те, що Самарський розмістився в кінці загального рейтингу, за рівнем безпеки найменш надійним виявився Амур. А найзахищенішими від крадіжок і злочинності дніпровці відчувають себе у Центральному районі.

Платформа OLX запропонувала місцевим жителям відповісти на питання, що необхідно змінити на території районів, щоб відчувати себе у цілковитій безпеці. Результати виявили – мешканці Соборного та Центрального хочуть, щоб вулиці були більше висвітлені та патрульно-постова служба частіше працювала у нічний час. В Індустріальному крім патруля просять встановити додаткові джерела освітлення у приватному секторі. У Новокодацькому для безпеки потрібно прибрати МАФи та лотереї.

У Шевченківському вважають, що для безпеки потрібні бойові людиноподібні роботи. Також радять носити шапочку з фольги та «не лазити де попало». Ще одне побажання – знести будинок біля 134 садочку на Тополі, в якому часто збирається сумнівний контингент. На Амурі проблеми у роботі комунальних служб. А ще поліція і швидка допомога не приїжджають вчасно.

Чистота

Найбільш забруднений, на думку респондентів, – Чечелівський район. Соборний ж і за цим критерієм вийшов у лідери.

В опитуванні на OLX мешканці рекомендували, щоб в Соборному частіше влаштовували суботники. А ось в Індустріальному просять очистити озеро Котлован. У Новокодацькому в першу чергу потрібно прибрати стихійні звалища, зокрема те, що біля Діївки. Чистоті району також заважають коксові виробництва та інші заводи. Рішенням проблеми може стати установка очисних фільтрів. Те ж саме пропонують зробити і дніпровці з Самарського для Придніпровської ТЕС.

Шевченківський район стане чистіше, якщо прибрати сміття зі стоянки для маршруток на Тополі 3 – кажуть місцеві. Мешканці Чечелівського рекомендують закрити сміттєзвалище на Краснопіллі.

Інфраструктура

Найзручніший в плані інфраструктури знову Соборний. Поступився він хіба що Центральному, де більше місць для культурного проведення дозвілля.

Відкриті відповіді респондентів опитування OLX показали – для максимально комфортного життя в Соборному, жителі хочуть повернути до життя «Материк» і «Салют» – не вистачає кінотеатрів і кафе. На Перемозі в цілому комфортно. «Це маленьке місто», – кажуть мешканці. А ще цікавляться, чи закінчать коли-небудь ремонтувати Бульвар?

У Центральному районі в цілому добре. Хіба що місцевих бентежать собачки, а точніше їхні господарі, які поки не навчилися прибирати за вихованцями. В Індустріальному для повного комфорту хочуть більшої кількості ТРЦ, крім «Каравану». У Шевченківському м’яко натякають – «Пивний ларьок – це не заклад, АТБ – не магазин, Терра – не ТРЦ, закритий СІЧ – не кінотеатр». На Амурі скаржаться на відсутність супермаркетів. На весь район є тільки один АТБ.

З інфраструктурою Самарського в Дніпрі справи йдуть найгірше. Для комфортного життя тут потрібно все – «хоча б хлібний лоток … Взагалі нічого немає в радіусі кілометру».

Найкомфортніший район Дніпра

Транспортна інфраструктура

Новокодацький став районом-лідером за відсутністю заторів. А Самарський виявився найбільш комфортним для велосипедистів.

Респонденти опитування на OLX стверджують – транспортна інфраструктура стала б набагато зручніше при наявності більшої кількості велодоріжок, а також, якщо б транспорт ходив після 22.00. У Соборному кажуть, що на Фурманова явно потрібна стоянка для громадського транспорту.

У Центральному масово незадоволені громадським транспортом вранці. Автобуси та тролейбуси переповнені. Незважаючи на заборону, біля ЦУМу продовжують паркуватися машини. Мешканці також просять повернути 53 маршрут.

В Індустріальному проблему хочуть вирішити кардинально – встановити «вертолітні майданчики біля кожної маршрутної зупинки». Маршрутні таксі варто замінити на більш місткі автобуси. А ще не вистачає пандусів для людей з інвалідністю. У Новокодацькому страждають ті, хто користується 40-вим маршрутом – тут також потрібні більш місткі автобуси, наприклад, «Лоцмани». На ями найчастіше скаржаться саме в цьому районі.

Транспортна інфраструктура в Шевченківському була б краще, якби замість «місячних кратерів були нормальні дороги». Мешканці Амура теж незадоволені. Просять продовжити 25 маршрут і закупити вже нарешті автобуси, замість спринтерів. А ще кажуть, що «доріг і тротуарів немає від слова «зовсім». Дороги у Чечелівському деякі жителі називають «американськими гірками».

Якість життя

Комунальні служби, за відповідями респондентів опитування OLX, найкраще працюють в Індустріальному, він має найвищу оцінку за цим критерієм. Хоча загальний бал знову вивів Соборний на перше місце.

Також дніпровці розповіли, чому мешкають у своєму районі. Індустріальний вважають найспокійнішим з усіх районів Лівого берега. Приваблює тиха територія приватного сектора. Новокодацький і Шевченківський, на думку місцевих, за рівнем інфраструктури поступається тільки Перемозі, а ціни на житло тут нижче.

Амур не вибирають. Його насправді можна назвати найбільш екзистенційним районом Дніпра. У ньому живуть ті, хто тут народився і не мають можливості переїхати, а також ті, хто купував житло дешевше – «Я дурний. Спішив купити хоч якесь житло».

У Чечелівському живуть, тому що «тут є все від садочка до моргу». Самарський підходить місцевим, бо «тут менше собак, ніж в інших районах». Тут також є зелені зони та можливість водити дитину в школу і на гуртки.

За результатами опитування на OLX, більшість жителів Дніпра, не змінювали б власний район навіть, якби можна було оселитися у будь-якому куточку міста. Не такі категоричні тільки мешканці Чечелівського. 36% залишилися б тут і не переїхали в інше місце.

Незважаючи на народну любов до житлового масиву Перемога, більшість все ж воліли б перебратися у Центральний – 27% мешканців. Соборний став другим районом, куди б переїхали дніпровці при першій нагоді – 22%.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.