Будьте обережні: що робити, якщо ви вирішили віддати тварину новому господарю

1938
Додати
до обраних
Поділитися

Рішення взяти домашнього улюбленця – велика відповідальність. Добре, коли тварини потрапляють до родин, де їх люблять та оберігають. Але, на жаль, щастить далеко не всім.

За словами волонтерів, які допомагають знайти господарів для безпритульних тварин, у нашій країні почастішали випадки, коли після передачі ті безслідно зникали. «Тварин брали безкоштовно нібито в сім’ю, а замість цього продавали заради заробітку, передавали на притравочні станції, де вони ставали об’єктами полювання. Вони потрапляли до рук безхатченків, які використовували їх, щоб отримати неправомірний дохід, до наркоманів, людей з психічними розладами, не здатними потрубуватися про них», – розповідає волонтер Ксенія, яка звернулася в OLX.

Як можна захистити домашнього улюбленця, якщо ви змушені його віддати, або вуличну тварину, якій ви вирішили допомогти? Редакція блогу OLX звернулася за порадою до Галини – волонтера з великим досвідом пошуку нових сімей для бездомних тварин. З метою безпеки ми не називаємо прізвища наших експертів.

1. Розповідайте правду про тварину

Вибираючи нового господаря, пам’ятайте: потрібно обов’язково розповісти правду про особливості характеру тварини, а також про те, що їй, можливо, знадобиться допомога зоолога, зоопсихолога, кінолога або інших фахівців.

На жаль, часто трапляється так, що дійсно хороша сім’я бере, наприклад, собаку, але виявляється не готовою до труднощів з її вихованням. Врешті-решт тварину повертають або, що гірше, передають третім особам без можливості відстежити її подальшу долю.

2. Віддавайте лише майбутнім господарям

Завжди спілкуйтеся безпосередньо з тими, хто буде піклуватися про вашого улюбленця. Наприклад, якщо сім’я бере кота або собаку і планує подарувати родичам в село або друзям, ваше завдання – познайомитися з ними, щоб розуміти їхнє ставлення до домашніх тварин, цілі та наміри.

Також не слід віддавати тварину дітям без згоди їх батьків, адже є ризик, що вона опиниться на вулиці. Небезпечно передавати й на «перетримку» невідомим людям: були випадки, коли звірів знаходили виснаженими, хворими або убитими.

3. Ставте багато запитань

На жаль, одразу визначити, що новий господар може бути небезпечним, – буває складно. Людина, який задумала погане, добре навчена і вміє себе вести. Проте завжди ставте дуже багато запитань, щоб зрозуміти, для чого тварину насправді хочуть взяти і чи будуть до неї гідно ставитися. До речі, в більш розвинених у цьому питанні країнах діє практика заповнення анкети, яка допомагає визначити здатність та готовність майбутнього господаря подбати про тварину.

Наприклад, якщо людина цікавиться собакою, запитаєте, чи були у неї раніше тварини, звідки з’явилися, чим їх годували, як прищеплювали від кліщів/гельмінтів, скільки вони прожили та чому. Якщо ви почуєте відповідь, що тварина прожила 5 років, а коли захворіла, не було грошей або часу відвезти її до ветеринара – це вже привід для тривоги. Або якщо вам відповідають, що кіт помер від «старості», доживши до 3-5 років, то це теж вагома причина його не віддавати. Чуєте, що попередні домашні улюбленці випали з вікна багатоквартирного будинку або загинули під колесами автомобіля? Сміливо продовжуйте шукати сім’ю.

4. Передавайте тварину на умовах договору

Ця практика популярна у світі, застосовують її і в Україні. Типовий договір можна знайти в інтернеті за ключовими словами. Практично в 100% випадків люди, які щиро бажають тварині добра, не відмовляються підписати договір, тоді як підозрілі особи багато разів подумають або взагалі зникнуть.

У документі обов’язково повинні бути фото тварини, паспортні дані нового власника, адреса проживання, а також пункт, що майбутній господар зобов’язаний проінформувати, якщо вона зміниться. Потрібно вказати, що тварину заборонено передавати третім особам, що колишній власник має право відвідувати її, а також отримувати інформацію про її стан.

5. Контролюйте ситуацію навіть після передачі

Пропонуйте потенційним господарям приїхати познайомитися з вашим улюбленцем: у таких умовах ви отримаєте набагато більше інформації про їхні наміри та здатність піклуватися про нього.

Домовляйтеся і про свій візит. Зверніть увагу на умови проживання приймаючої сторони. Наприклад, людей, що зловживають алкоголем або наркотичними речовинами, можна вирахувати за поведінкою чи за відповідним безладом вдома. Поспілкуйтеся з сусідами, зробіть фотографію, на якій видно, хто отримав тварину і хто буде відповідати за неї.

Спробуйте встановити дружні стосунки з новим господарем та попросіть його раз на місяць надсилати фото свого «підопічного». Перший тиждень (це період адаптації) намагайтеся надавати будь-яку допомогу і сприяти тому, щоб ваша тварина прижилася в незнайомому місці.

6. Бийте на сполох, якщо погане все-таки сталося

В Україні з серпня 2017 року діє закон про посилення кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, що передбачає штрафи та навіть позбавлення волі до 3-х років.

Якщо біди уникнути не вдалося і ваш улюбленець пропав або господар перестав виходити на зв’язок, спробуйте спочатку приїхати за адресою. Якщо це не допомогло, заявляйте в поліцію. Щоб довести, що тварина належала вам, вам знадобиться договір, про який написано вище. Вас, швидше за все, попросять написати заяву про крадіжку майна, але це дозволить правоохоронним органам почати роботу.

Текст: Інна Татолова

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.