Досвід роботи не в пріоритеті: на кого чекають роботодавці

593
Додати
до обраних
Поділитися

Понад 70% роботодавців готові підвищити заробітну плату, щоб утримати працівника на посаді. 69% запропонують премії як додатковий бонус, а 20% нададуть можливість покращити кваліфікацію на додаткових курсах. Натомість кандидати мають вразити своїми професійними навичками – так вважають 52% опитаних, та особистісними якостями – 47%. В той час досвід роботи не є пріоритетним, лише для 38% він грає роль при найманні нового співробітника. Більше інформації про настрої, які панують серед роботодавців на початку 2020 року, – в результатах опитування OLX Робота.

В опитуванні від OLX Робота взяли участь понад 2 200 респондентів, які причетні до підбору персоналу. Серед них є HR-спеціалісти та рекрутери, але переважна більшість – майже 1 600, це власники бізнесу, які займаються формуванням стратегії пошуку нових працівників.

Більшість опитаних працюють в компаніях зі штатом до 20 людей – 62%. Гостро нестачу кадрів відчувають 60% опитаних, але найменше з цього приводу турбуються ті, хто працюють в компаніях зі штатом понад 1 000 осіб, та ті, у кого він менший, ніж 20 осіб. Попри це, великі компанії знаходяться у постійному пошуку нових людей – це зазначили 66% респондентів, а організації з більш скромним штатом оновлюють свої кадри рідше.

За результатами опитування OLX Робота, 15% шукають офісних працівників і понад 12% – інженерів на виробництво. Молоді спеціалісти та студенти цікавлять 11% роботодавців. Найчастіше шукають робітничий персонал – майже 36%, однак знайти їх, як виявилося, найважче. Власники пов’язують складність з тим, що потрібні вузькоспеціалізовані працівники – 42%, а от рекрутери бачать проблему в низькій заробітній платі – 43%. Серед інших причин назвали активну трудову міграцію – 32%, погану підготовку працівників, безвідповідальність та лінь кандидатів.

Досвід роботи не в пріоритеті: на кого чекають роботодавці

На першому інтерв’ю роботодавці переважно звертають увагу на такі характеристики: професійні навички – 52%, особистісні якості – 47% і вже на третьому місці наявність досвіду роботи – 38%. При цьому для власників бізнесу важливіші перші два критерії, менше цікавлять знання мов і відповідність резюме вакансії. Тільки 9% роботодавців турбує рівень освіти кандидата. Серед вагомих soft skills вказували відповідальність – 80%, здатність швидко вчитися – 54% та пунктуальність – 38%. Лише для 17% власників бізнесу неконфліктність є важливою рисою.

Натомість роботодавці готові запропонувати своїм працівникам офіційне оформлення – 62%, ще 60% обіцяють нормований графік, понад 36% нададуть оплачувану відпустку, а 31% – оплачуваний лікарняний. Респонденти досить високо оцінюють рівень заробітної плати у своїй компанії – 41% вважають його ринковим, 25% – трохи вищим за ринковий і 18% – високим.

З бонусів працедавці пропонують переважно грошові премії – 74%, курси підвищення кваліфікації оплачують 22% опитаних, мобільний зв’язок компенсують 21%. Також зустрічались такі варіанти відповідей як гнучкий графік, відпочинок за кордоном, кар’єрне зростання. Роботодавці вважають, що підвищення заробітної плати – це найкращий інструмент для утримання працівника на посаді, саме так відповіли 70% респондентів. З них більше ніж половина готові підняти з/п на 10-20%.

Крім платформи OLX Робота, опитувані шукають співробітників на спеціалізованих сайтах – 44%, за рекомендаціями колег – 17%, за рекомендаціями друзів, знайомих – 15%, в соціальних мережах – 11%, і 6% розміщують оголошення в газетах, метро та на зупинках.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.