Як змінилися ціни на будинки та квартири: підсумки ринку нерухомості за 1-й квартал 2020

542
Додати
до обраних
Поділитися

За оренду будинку в Київській області попросять 28 000 грн в місяць, а зняти трикімнатну фазенду на Волині коштує 3 000 грн. Купівля «двокімнатки» в Одеській області обійдеться на 2% дешевше, ніж у минулому кварталі. Де вигідніше вибирати будинки, а де – квартири, і чому зараз варто це зробити – в аналітиці OLX Нерухомість за 1-й квартал 2020.

Оренда житла за містом: пропозицій стало більше

Якщо ви давно хотіли трохи пожити в заміському будинку – зараз можна підшукати собі добрий варіант в Київській області. У порівнянні з березнем 2019 року тут стало більше пропозицій оренди – на 5%. Також зростання можна помітити на Херсонщині – 4%. Майже в половині регіонів стали частіше пропонувати в оренду невеличкі будинки – до чотирьох кімнат.

Варто відзначити, що вигідно зараз орендувати заміське житло в Одеській області, так як тут воно подешевшало на 12% в порівнянні з березнем минулого року. В середньому орендна плата зараз становить 15 тис. грн. Заощадити можуть і жителі Житомирщини: якщо рік тому власники просили 3 350 грн за оренду будинку, то зараз його можна зняти за 2 200.

Але є й регіони, де відбулося подорожчання. Наприклад, найбільше піднялася вартість в Київській області, де шукають як маленькі, так і великі будинки. У порівнянні з березнем минулого року ціни тут виросли більш ніж на 50%. Також більше стали просити орендодавці на Закарпатті: доведеться переплатити на 5 100 грн в порівнянні з цим же місяцем в 2019-му. Докласти доведеться і на орендований будинок на Волині – 3 000 грн, у Львівській та Миколаївській областях – по 2 400.

Тренди в нерухомості за перший квартал 2020 року

Будинки: що пропонують і який попит

Зараз вигідно купити будинок в Одеській області: ціни знизилися на 10% в порівнянні з минулим кварталом. Вигідною вартістю житла може похвалитися також і Херсонська область: ще в кінці 2019 року зняти будинок тут було на 6% дорожче, ніж в 1-му кварталі.

Стало більше пропозицій з продажу котеджів, будинків і дач в Рівненській області – на 8%, якщо порівнювати з 4-м кварталом 2019 року. А в Хмельницькій області збільшився попит на покупку житла: тих, хто відгукувався на повідомлення, стало на 12% більше. В Івано-Франківській області зростає як попит, так і пропозиція. У порівнянні з минулим роком кількість оголошень збільшилася на 9%, а зацікавлених стало більше на 11%.

Вартість оренди будинків різниться в регіонах. За даними першого кварталу, найдорожче обійшлося б пожити на дачі або в котеджі в Київській області – майже 28 000 грн в місяць. У порівнянні з 4-м кварталом ціни зросли на 28%. А ось бюджетними пропозиціями можуть похвалитися Сумська та Харківська області. Тут провести час на заміській фазенді можна всього за 2 000 грн в місяць. До того ж у порівнянні з минулим кварталом ціни в другій області впали на 1 000 грн.

У 1-му кварталі активізувалися орендарі Тернопільській області: кількість тих, хто відгукувався на оголошення, збільшилася на 25%. На Закарпатті стало більше тих, хто шукає трикімнатні будинки – на 10%. Також попит виріс серед жителів Київської області – на 9% в порівнянні з минулим кварталом. Варіантів для них також стало більше – на 22%, водночас майже по всій Україні спостерігається спад кількості пропозицій.

Квартири: як змінилися ціни та варіанти житла

По всій країні ціни на оренду квартир істотно не змінилися. Першою за вартістю оренди 1-2-3-кімнатного житла залишається Київська область. Однак варто зазначити, що це чи не єдиний регіон, де зняти житло тепер помітно дешевше – орендодавці стали просити в середньому на 7% менше.

Найбюджетніші «однокімнатки» можна зняти в Сумській та Кіровоградській областях – за них просять 3 000 грн в місяць. Стільки можна заплатити за «трикімнатки» на Волині і Житомирщині. Цікаво, що у столичному регіоні оренда двокімнатної квартири коштує стільки ж, скільки зняти чотири трикімнатні на Волині чи Житомирщині – в середньому 12 000 грн. А ось вигідними «двокімнатками» може похвалитися Сумська і Чернігівська області – тут за таке житло попросять всього 3 500 грн в місяць.

«Рекордсмен» за зростанням кількості пропозицій з оренди квартир – Івано-Франківська область. Число оголошень з однокімнатними квартирами збільшилося –на 33%, двокімнатними – на 25%, трикімнатними – на 21%.

Якщо ж говорити про покупку, то зараз ідеальний час для тих, хто давно мріє про власну «двокімнатку» в Одеській області, адже їхня вартість знизилася на 2%. Також впали ціни на «однокімнатки» в Черкаській – на 3%. А ось «трикімнатки» по всій Україні майже не дешевшають – ціни в основному ростуть.

Двокімнатні квартири стали активніше шукати волиняни: кількість людей, які відгукувалися на оголошення про продаж квартир, зросла на 12%.

Кількість пропозицій щодо продажу теж збільшилася. Наприклад, «однокімнатки» на Закарпатті стали пропонувати частіше – на 15%, а «трикімнатки» в Рівненській області – на 14%.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.