«Завжди перевіряйте об’єкт»: як вибрати житло для відпочинку

6548
Додати
до обраних
Поділитися

Довгоочікувана відпустка може як залишити приємні спогади на весь рік, так і розчарувати. Під час планування поїздки доводиться враховувати багато чого, і не до всього вдається підготуватися. Наприклад, ніхто точно не скаже, чи завадить погода пляжному відпочинку. Однак питання житла, яке буде бюджетним, комфортним та безпечним, вирішити можливо.

На що звернути увагу, вибираючи, де відпочити, редакції блогу розповів Олег Севцов, який на OLX здає житло в Одесі, а також Юлія Ковбаса, лідер команди якості контенту в OLX Нерухомість.

Пошуки: на що звертати увагу

1. Дати поїздки

Збираючись у подорож, важливо заздалегідь визначитися з датами. Найкраще це зробити мінімум за місяць до планованого від’їзду: так вища ймовірність, що ви знайдете відповідний варіант житла, і він ще буде доступний за нижчою ціною.

Водночас не поспішайте бронювати: часто буває так, що квартиру або номер на зручні дати знайти легше, ніж квитки на поїзд чи літак. Зрештою ви просто не зможете дістатися до потрібного місцея. Тому, визначивши дати, почніть організацію поїздки з перевірки наявності квитків у тому чи іншому напрямку (якщо ви, звісно, не подорожуєте на своєму авто).

2. Розташування

На вибір житла будуть впливати ваші плани: як ви хочете відпочивати, де плануєте проводити левову частку часу, що хочете побачити тощо.

Якщо хочеться всього й одразу, але потрібні об’єкти знаходяться не так близько одне від одного, розставте пріоритети: наприклад, море або підйом у гори у пішій доступності може бути важливішим за шопінг та розваги. Або навпаки: якщо більше хочеться побачити околиці, а не лежати на пляжі або біля басейну, то зупинка транспорту недалеко від місця відпочинку – це додаткові бали на його користь.

«Наприклад, в центрі Одеси, де розташовані мої об’єкти, все поруч: історичні місця, пляжі, вокзал. Якщо ви зупиняєтеся в іншому районі або місті, можливо, доведеться приділити вибору житла більше уваги та врахувати різні нюанси. Наприклад, оселившись заради економії далеко від моря або центру, будете щодня витрачати час і гроші на дорогу», –розповідає Олег.

3. Тип житла

У будь-якому варіанті є свої переваги. Готелі або бази відпочинку часто вибирають за простоту заселення та проживання, наприклад, не потрібно думати про побутові питання, такі як прибирання чи приготування їжі.

Якщо ви плануєте відпочинок на тривалий термін – тиждень і більше, дешевше орендувати житло у приватної особи, з якою можна ще й домовитися про знижку.

Потім потрібно зрозуміти, який тип житла вам більше підходить. Наприклад, квартира буде повністю у вашому розпорядженні, а в будинку часто живе кілька незнайомих сімей (якщо ви відпочиваєте без своєї компанії). Зате там може бути затишний дворик, а з нього – ваш особистий вхід в кімнату.

Ще, наприклад, на море можна знайти індивідуальні будинки на першій лінії, в декількох метрах від пляжу. Але найчастіше вони пристосовані для проживання тільки, коли тепло.

4. Умови проживання

Подумайте, що зробить ваш відпочинок максимально комфортним, і чи зможе обране житло це забезпечити. Наприклад, чи є стабільний інтернет, обладнана кухня, щоб готувати, холодильник, гаряча вода або тільки літній душ. У деяких випадках господарі можуть запропонувати додаткові послуги – наприклад, трансфер з вокзалу чи аеропорту, прибирання, сніданки. Але враховуйте, що все це влаватиме на вартість.

«Не існує умов, заданих «за замовчуванням». Ви можете знайти як великий будинок з басейном, так і кімнату без кондиціонера – в сезон все буде користуватися попитом, більшим чи меншим. Тому детально розпитуйте, що включається в проживання, а за що потрібно доплачувати, щоб не було неприємних сюрпризів. І враховуйте, що дійсно комфортне житло дешево здаватися не буде», – радить експерт.

5. Фотографії

Знімки допомагають зрозуміти, в якому стані житло, де ви проведете свій відпочинок: кухня, житлові кімнати, санвузол, вид з вікна тощо. Що якісніші фото, то правдивішою буде «картинка». Наприклад, об’єктиви деяких камер спотворюють зображення, через що кімната може здаватися більшою та просторішою, ніж насправді.

«Буває, що гості після приїзду розчаровуються: начебто все відповідає опису, але вони «уявляли це собі інакше», – розповідає Олег. – Тому, крім фото, краще просити господаря вислати відео, а в ідеалі – показати все на стрімі, в режимі реального часу. Бо світлини з красивим ремонтом можуть бути зроблені рік або два тому, а зараз все виглядає інакше».

Ви знайшли житло: що далі

1. Телефонуйте, а не пишіть господареві

Коли сезон у розпалі, господареві, особливо якщо він сам приймає всі замовлення та контролює комфорт гостей, може бути складно стежити за вхідними повідомленнями. Порада нашого експерта: дізнавайтеся деталі та домовляйтеся про все в телефонному режимі. Так ви отримаєте оперативну відповідь, будете впевнені, що житло вільне в обрані дати, і не пропустите хороший варіант, поки чекаєте відповіді.

2. Замовляйте

Не домовляйтеся з власником на словах: після приїзду може виявитися, що хтось інший вже запропонував йому більше або діє правило «живої черги».

Оптимальний варіант – надіслати передоплату за добу проживання: так ви точно не залишитеся без житла, а якщо все-таки стикнетеся з шахраями, то хоча б не позбудетеся відразу всієї суми.

Якщо після приїзду вам щось не сподобається в обраному житлі, то завдяки завдатку вам буде, де переночувати, а потім ви вже на місці шукамете альтернативні варіанти. «Пошук житла після приїзду – звичайна практика. Але пропозицій буде значно менше, і коштуватимуть вони дорожче. Також важливо переказувати гроші не на телефон, а на картку: якщо стикнетеся з недобросовісною людиною, хоча б є шанс знайти її через банк», – підсумовує експерт.

Як захиститися від шахраїв: поради експерта OLX

Вибрати житло, яке буде менш комфортним, ніж ви очікували, – не найгірший сценарій. Набагато гірше залишитися зовсім без відпустки та грошей через шахраїв. Експерт OLX Юлія Ковбаса розповідає, що може видати недобросовісних орендодавців.

1. Низька вартість житла

Якщо вам здається, що ціна проживання у великому будинку або квартирі з новим ремонтом занадто низька – можливо, об’єкта зовсім не існує. Щоб це перевірити, скористайтеся пошуком за фото в Google: можете знайти те саме житло в іншому місті або навіть країні. І зовсім за іншою вартістю.

«Орієнтуйтеся на ринкові ціни: порівняйте, за скільки пропонують схожі об’єкти автори інших оголошень, і зможете відстежити тенденції. Наприклад, будинок з басейном недалеко від моря не може коштувати менше 1000 грн на добу. Все, що дешевше, буде як мінімум з «особливостями», про які ви дізнаєтеся занадто пізно. Наприклад, що жити в будинку ви будете не одні», – пояснює Юлія.

«Завжди перевіряйте об'єкт»: як вибрати житло для відпочинку

«Завжди перевіряйте об'єкт»: як вибрати житло для відпочинку
Ознаки обману в цьому оголошенні: занадто низька ціна, а фотографії можна знайти в пошуковій видачі інших країн

2. «Гаряча» пропозиція

Поширена схема шахраїв: пропонується відмінне житло за доступною ціною, але оплатити потрібно «прямо зараз» і повну суму. Але не виключено, що такою акцією справжній власник хоче привернути увагу до свого об’єкта. В цьому випадку орієнтуйтеся на те, як довго існує профіль власника на OLX (або на іншому онлайн-майданчику): якщо він зареєстрований мінімум рік тому, то є більше підстав довіряти оголошенню.

3. Адреса будинку

Завжди перевіряйте об’єкт. За словами Юлії, якщо в описі зазначено, що через дорогу – ліс, а у дворі – басейн, ви це точно побачите на Google Maps, знаючи точну адресу.

Стане в пригоді й функція Street View: з її допомогою ви переконаєтеся, що вказаний будинок існує, схожий на той, який зображений на фото в оголошенні, магазини дійсно в пішій доступності, а поруч парк, а не промислова зона.

4. Абстрактний заголовок і опис

«Красиво», «зручно», «близько до моря» – такі фрази не тільки дають мало розуміння, де вам доведеться жити, але й можуть вказувати на шахраїв.

«Заголовок в оголошенні про здачу житла повинен бути лаконічним, зрозумілим та конкретним, а опис – детальним, – пояснює експерт OLX. – Наприклад, «Однокімнатна квартира в центрі Одеси з ремонтом 2017 року», «до моря 300 метрів», «до центру ходить автобус № …». Реальний власник зацікавлений дати якомога більше деталей, щоб гість вибрав його і захотів повернутися знову. Тому насторожіться, якщо подробиць в оголошенні занадто мало або взагалі немає».

«Завжди перевіряйте об'єкт»: як вибрати житло для відпочинку
Порада: загальний опис без деталей повинен насторожувати

5. Невідповідність тексту та слів власника

У розмові з господарем корисно не тільки уточнити умови проживання, які вас цікавлять (справність техніки, швидкість інтернету, сусіди), а й перевірити, чи збігається його опис з тим, що ви прочитали онлайн. Наприклад, в оголошенні може бути фото з виглядом на море, а по телефону вам скажуть, що вікна виходять у двір. Шахраї рідко розміщують тільки одне оголошення, і деталі їх видадуть.

«Також корисно фіксувати все, що вам обіцяють, – радить Юлія Ковбаса. – Наприклад, робити записи розмов. Згодом їх можна пред’явити власнику і вимагати виконання зобов’язань».

Оголошення – це своєрідний тест на уважність: саме підкаже, якщо з об’єктом щось не так. Якщо ви все-таки стикнулися з шахраями, і у вас є докази, обов’язково повідомте службі підтримки OLX, яка передасть скаргу в службу безпеки, а також зверніться в поліцію.

Текст: Світлана Васильченко

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.