Робота для студентів: працюючи віддалено можна заробляти на 25% більше, ніж в офісі

1096
Додати
до обраних
Поділитися

Молоді готові платити в середньому 8 250 грн на місяць при тимчасовому працевлаштуванні. Підробіток у вигляді роздачі листівок у червні стали шукати майже в 6 разів активніше. Найчастіше на тимчасову зайнятість чекають адміністраторів і офіс-менеджерів, пропонують в середньому 15 000 грн і 10 000 грн відповідно. Яку роботу на літо шукає українська молодь і скільки їй готові платити – в аналітиці OLX Робота за червень 2020.

Літні тренди

Період літніх канікул — це, крім усього іншого, можливість підзаробити – знайти першу роботу та відчути себе більш незалежними. І хоча карантин вніс корективи практично в усі сфери життя, ринок праці продовжує розвиватися, а вже звична віддалена робота навіть дає можливість отримувати більше. Так, у червні в категорії «Початок кар’єри/студенти» зарплату дистанційним співробітникам пропонували на 25% вищу, ніж офісним, – у середньому 12 500 грн на місяць, а вакансій було майже в 1,5 раза більше – 1 010.

Дистанційна зайнятість привабливіша і для самих пошукачів на старті кар’єри: на кожну пропозицію з роботи вдома відгукувалися в середньому 20 людей, у той час як на офлайн – 18. У травні розрив був ще більшим, адже тоді однією «дистанційною» вакансією цікавилися 19 осіб, а «офісною» – всього 13.

Загалом у червні роботодавці розмістили майже 2 300 вакансій для кандидатів на початку кар’єри. З них 16%, або понад 360, припало на пропозиції з тимчасового працевлаштування, де готові платити в середньому 8 250 грн на місяць. Такий формат зайнятості підходить на літо та в цілому більш популярний серед молоді: за даними OLX Робота, на одну пропозицію відгукувалися в середньому 26 осіб, у той час як на постійну роботу – 17.

Робота для студентів

Чого хочуть кандидати

Топ запити щодо тимчасового працевлаштування розповідають трохи більше про бажання юних пошукачів: найчастіше в червні вводили в пошук «робота для школярів»– 4 670 разів, що на 151% частіше, ніж у травні. Не відстають і охочі знайти «віддалену роботу» та «роботу вдома» – позицію для себе вони шукали 4 580 та 3 100 разів відповідно.

Активно також шукають вакансії з щоденною оплатою (3 090 разів) – цей запит на четвертому місці. Закриває топ-5 «роздача листівок» з 2 310 запитами за червень. Причому в травні такий підробіток шукали 410 разів. Це означає, що всього за місяць його популярність зросла на 466%, або майже в 6 разів.

Кого шукають роботодавці

Якщо говорити про найбільш популярні серед роботодавців позиції для тимчасового працевлаштування, то найчастіше шукають адміністраторів – 120 вакансій за червень з медіанною зарплатою в 15 000 грн, що на 11% вище, ніж у травні. На другому місці – офіс-менеджери, яким готові платити в середньому 10 000 грн на місяць. Для них розмістили майже 90 пропозицій.

Стабільно потрібні працівники в Instagram – їм обіцяють заробіток у розмірі 15 000 грн, вакансій – понад 80. Активно шукають також промоутерів, пропонуючи в середньому 9 000 грн на місяць. Вибрати пропозицію можна серед 70 варіантів. Топ-5 популярних позицій для студентів закривають оператори – платити їм готові приблизно 11 500 грн, вакансій за червень було майже 70.

Кого шукають роботодавці

Поради експерта

Щоб досвід першої роботи був успішним, керівник категорії OLX Робота Марія Абдулліна дає такі поради:

1. Не погоджуйтеся на роботу, якщо умови виглядають підозріло або вам пропонують занадто вигідну угоду.

2. Обов’язково фіксуйте в письмовому вигляді домовленості щодо умов роботи, чи то договір, чи то листування в пошті.

3. Не погоджуйтеся на роботу, яка може нашкодити вашому здоров’ю.

4. Якщо вам немає 16 років, ви можете працювати тільки з письмової згоди батьків, тому спочатку обговоріть своє рішення з ними.

5. Не погоджуйтеся на будь-які передоплати або трудові внески на початку роботи – це заборонено законодавством.

6. Не погоджуйтеся на оплату посередницьких послуг з пошуку роботи, адже, відповідно до закону, посередник має право отримувати винагороду тільки від роботодавця.

7. Якщо оплату пропонують зарахувати на картку, варто бути уважним: ні в якому разі не передавайте пін-код, термін дії картки та CVV2-код третім особам – для переказу грошей на картку потрібен тільки її номер.

8. Пам’ятайте про те, що ваші права у відносинах з роботодавцем захищені нормами закону, і якщо він їх не дотримується, слід звернутися до Державної служби з питань праці.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.