Орендуємо житло: 12 запитань, які потрібно обов’язково поставити власнику квартири

7249
Додати
до обраних
Поділитися

Не для всіх орендарів пошуки квартири закінчуються успішно. Одні, знявши житло, конфліктують з власниками через недотримання домовленостей, інші – поспішно виселяються, оскільки стали жертвами недобросовісної поведінки.

Як не опинитися в неприємній ситуації? Редакція блогу OLX поспілкувалася з рієлтором Богданом Маковецьким. У нашого експерта більше 10 років досвіду в сфері нерухомості: він працював з різними об’єктами – житлом, комерційною нерухомістю, землею – як з боку агентств, так і незалежно від них. Також запускав проєкт з нерухомості в одному з найбільших банків країни. Член Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

Ми дізналися всі секрети довгострокової і безпечної угоди, а також склали топ найважливіших запитань, які потрібно обов’язково поставити власнику квартири.

1. Чи актуальна вартість оренди, яка вказана в оголошенні?

Як розповідає експерт, буває, що в оголошенні вказують одну ціну, а насправді житло коштує дорожче.

«Власники або рієлтори іноді роблять так, щоб оголошення виглядало привабливішим. Тому для економії часу краще уточнити актуальну вартість квартири вже під час першої телефонної розмови. А разом з нею і витрати на комунальні платежі. Так ви зможете визначити щомісячні витрати на житло», – радить Богдан Маковецький.

2. Чи відповідають дійсності фото в оголошенні?

«Деякі власники або рієлтори додають для різних оголошень ті самі знімки. Так вони економлять час та гроші, щоб не робити професійну фотозйомку своїх об’єктів, – розповідає експерт. – Однак для майбутніх орендарів це виглядає як обманом і викликає розчарування».

Якщо ви спіймали людину на недобросовісній поведінці вже на перших етапах можливої ​​угоди, краще відразу закінчити співпрацю з нею.

3. Чи можна жити в квартирі з сім’єю – дітьми і/або тваринами?

«Орендарі чомусь часто забувають про це запитати. У них або немає досвіду переговорів з власниками квартири, або пощастило з попередніми господарями. Але важливо пам’ятати про це запитання», – вважає рієлтор.

Якщо у вас як у орендаря є особливості, пов’язані з проживанням в квартирі, – обов’язково повідомляйте про них відразу. Не варто сподіватися, що ви вмовите власника під час перегляду квартири, – тільки даремно витратите час одне одного.

4. На який період здається квартира?

«Помітив, що власники квартир дедалі частіше укладають договір оренди на пів року, а не на рік, як раніше, – відзначає експерт. – Наприклад, щоб попросити мешканців якнайшвидше виїхати, якщо ті їм не сподобаються. Або щоб за потреби підвищити ціну оренди».

Важливо звернути на це увагу, інакше ризикуєте заново починати пошуки квартири. А це час, зусилля та зайві витрати, наприклад, на послуги ріэлтора. «У цьому випадку фінансове навантаження орендаря складе 50% вартості одного місяця проживання», – коментує Богдан Маковецький.

5. Хто живе поруч (на одному поверсі, знизу, зверху)?

Те, якими будуть ваші сусіди, може вплинути на якість життя в квартирі.

«Наприклад, якщо в будинку погана шумоізоляція, ви будете чути плач дітей, музику та інші, не завжди приємні, звуки. Іноді виникають й інші проблеми: важкі сусіди можуть ображати мешканців, поводити себе неналежно або створювати перешкоди під час прийняття колективних рішень», – пояснює експерт.

6. Чому з’їхали попередні орендарі?

«Питання допоможе з’ясувати, які стосунки були між власниками та мешканцями, і чи може це призвести до проблем, якщо ви укладете угоду. Наприклад, наскільки часто виникали конфлікти і чому, орендарів попросили з’їхати або вони це зробили за власним бажанням, які причини тощо», – підказує рієлтор.

7. Чи могли б ви надати документи на квартиру?

Щоб укласти угоду (що важливо зафіксувати в договорі оренди, можна прочитати тутред.), власник квартири повинен мати з собою і показати майбутнього орендареві оригінали документів:

1. договір купівлі-продажу квартири;
2. паспорт;
3. ідентифікаційний код.

«Якщо власник перебуває у шлюбі і купував житло вже в цьому статусі, але в документах на квартиру вказана тільки одна людина, потрібно буде попросити його згадати в договорі оренди чоловіка/дружину. Також для укладення угоди потрібні будуть усі підписи, – радить Богдан Маковецький. – Буває, що хтось із подружжя раптом починає стверджувати, що був проти здачі, і просить мешканців залишити квартиру. Без підпису в договорі дуже складно довести зворотне».

Якщо орендодавець відмовляється показувати документи або бодай частину з них, то краще взагалі не витрачати час на об’єкт.

Рієлтор Богдан Маковецький
Рієлтор Богдан Маковецький

8. Хто має право укладати угоду?

Орендарю важливо розібратися, хто володіє квартирою і має право укладати угоду. Як вже було сказано вище, якщо житло купували в шлюбі, то в договорі мають бути вказані всі власники і повинні стояти обидві підписи. «Щоб усе перевірити, порівняйте дату реєстрації шлюбу в паспорті того, хто здає вам квартиру, і дату в договорі купівлі-продажу», – радить рієлтор.

Бажано, щоб на підписанні договору оренди були і чоловік, і дружина. Якщо ні, то тоді повинна бути нотаріальна довіреність на право здавати квартиру від імені відсутньої сторони.

«Уважно вивчіть цей документ – ким виданий, номер, термін дії, чи прописано, що довірена особа має право здавати житло в оренду, – акцентує Богдан Маковецький. – Буває, що довіреність склали тільки на представлення інтересів власника в обслуговуючих організаціях, і все».

9. Чи можна перевірити стан меблів, техніки та комунікацій?

«Це зробити вкрай важливо. Перевірте всюди роботу ламп, вікон, дверей, змішувачів, пральної машини, чайника, холодильника, газової або електричної плити. Важливо зняти з себе ризики і відповідальність за псування майна, – радить рієлтор. – Не обов’язково, що власник знає про пошкодження, адже він не живе в квартирі і міг не перевірити стан від попереднього орендаря».

Якщо ви виявили несправності, відразу повідомте про них власнику. А в договорі слід прописати всі меблі і майно, яке є в квартирі, щоб уникнути проблем під час виселення – наприклад, недобросовісні власники можуть повідомити про зникнення речей.

10. Чи можна подивитися останні показання лічильників?

Перед заселенням важливо зафіксувати актуальні показники лічильників, внести дані в договір і зробити фотографію на телефон. Інакше ризикуєте заплатити за використані попередніми орендарями електрику, воду або газ.

«У мене був випадок, що за електрику кілька місяців не приходила платіжка. А коли передали останні показники, то отримали рахунок на кілька тисяч гривень. Добре, що була збережена фотографія лічильника», – підсумовує Богдан Маковецький.

11. Як проходитиме оплата комунальних?

«Тут головне уникнути ситуації, коли власник висилає загальну суму, а орендар її сплачує. Наприклад, іноді трапляється так, що у власників є солідна субсидія, але вони не повідомляють про це мешканцям, щоб отримати більше грошей. А платіжки в такому випадку взагалі не потрапляють до рук орендаря, оскільки в нього немає ключа від поштової скриньки», – розповідає Богдан Маковецький.

Щоб уникнути такої ситуації, краще сплачувати все самостійно. «Якщо ж орендодавець не довіряє вам це питання, то просіть його надсилати квитанції про оплату», – радить рієлтор.

12. Коли я зможу отримати страхову суму?

«Не всі власники готові повернути відразу всю страхову суму під час виселення. Тому важливо заздалегідь обговорити і зафіксувати в договорі цей момент, щоб уникнути конфлікту. Наприклад, можна домовитися так: протягом семи днів після виселення вам повертають страхову суму», – підсумовує експерт.

Процес вибору орендованої квартири – непростий, з багатьма невідомими. Але якщо ви озброїтеся нашим списком запитань, то ризики опинитися в неприємній ситуації будуть мінімальними.

Текст: Катерина Спориш

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.