Найкомфортніше жити в Шевченківському: рейтинг районів Харкова

2817
Додати
до обраних
Поділитися

Майже тисяча харків’ян оцінили своє місце проживання за критеріями безпеки, чистоти, інфраструктури, транспортної розв’язки та якості життя. Шевченківський район знову став найкомфортнішим. Натомість найменш зручним для проживання виявився Слобідський.

На честь Дня міста, який відзначили 23 серпня, OLX Нерухомість ділиться результатами опитування харків’ян.

Рейтинг районів Харкова за 5-бальною шкалою

1. Шевченківський – 3,6

2. Холодногірський – 3,51

3. Московський – 3,358

4. Новобаварський – 3,356

5. Київський – 3,28

6. Індустріальний – 3,26

7. Основ’янський – 3,15

8. Немишлянський – 3,14

9. Слобідський – 3,03

Безпека

Вечір приходить у місто — і Харків, зі слів місцевих, ледве не потопає в тьмі, адже бракує освітлення, особливо на вулицях, віддалених від центральних доріг. Щоб відчувати себе в безпеці, окрім боротьби з темрявою, харків’яни пропонують запровадити цілодобове патрулювання та збільшити кількість поліцейських.

Найбезпечнішим районом міста став Шевченківський, набравши 3,46 балів з п’яти. Для поліпшення ситуації жителі пропонують встановити більше камер спостереження. У Київському радять займатися бойовими мистецтвами і не бути байдужими – 3,17 балів. Жителі Московського району кажуть: аби почуватися безпечно, потрібен гарний настрій, а також «закон і порядок» – 2,92. Найнижчу оцінку отримав Слобідський – лише 2,75 балів, згідно з опитуванням OLX Нерухомість.

Чистота

Харків’яни йдуть в ногу з часом – на думку жителів усіх районів, у місті потрібно почати сортувати відходи та побудувати сміттєпереробні заводи. Найчистішим виявився Шевченківський район – 3,6 балів із п’яти можливих. На думку мешканців, щоб він став ще охайнішим, потрібно дбати про озеленення, підвищити зарплати комунальникам та кожному переосмислити цінності. На другомі місці за чистотою Холодногірський – 3,42 балів. Для покращення ситуації тут пропонують проводити просвітницьку роботу з населенням щодо культури утилізації сміття.

Мешканці Київського ж вважають, що потрібно запровадити систему контролю за роботою комунальників, перейти на альтернативні джерела електроенергії та загалом «мати совість» – 3,12 балів. Найбільш забрудненим районом міста за оцінками жителів став Немишлянський – 2,8 балів із п’яти. Щоб тут стало чистіше, на думку місцевих, варто в першу чергу самим не смітити на вулицях.

Інфраструктура

За оцінками харків’ян, для максимально комфортного життя в місті бракує кінотеатрів, місць для дозвілля дітей та молоді та зелених зон відпочинку. Найбільш інфраструктурно розвиненим районом став Шевченківський – максимальні 4 бали. Щоб жити тут було ще цікавіше, місцеві хочуть більше культурних закладів: кінотеатр, суспільний хаб або галерею.

Жителі Московського району пропонують відкрити вегетаріанське кафе – 3,81. У Слобідському районі для повного комфорту бракує секцій для заняття йогою та тренажерних залів – 3,48 балів із п’яти. Найменш інфраструктурно розвиненим став Індустріальний – 3,31 балів. Місцеві кажуть, що хочуть мати «гарний доглянутий парк», кінотеатр та більше дитячих і спортивних майданчиків.

Транспортна інфраструктура

Велодоріжки, парковки, ще раз велодоріжки і більше станцій метро – саме цього потребують харків’яни в абсолютно всіх районах міста. Також місцеві не відмовилися б від додаткових маршрутів наземного транспорту. Найвищу оцінку отримав Московський район – 3,37 балів. Для кращої транспортної інфраструктури, окрім нових трамваїв, жителям тут бракує кінних екіпажів – мабуть, вони могли би стати ефективним способом пересування в години пік.

Мешканці Холодногірського та Новобаварського районів зауважили в опитуванні OLX Нерухомість, що дороги потребують ремонту, відсутні велодоріжки, а повертаючись додому, можна чимало часу провести в заторах – 3,26 та 3,05 балів відповідно. В Слобідському просять продовжити час руху громадського транспорту, адже після 9-ї вечора в деякі частини району неможливо доїхати – 2,93 балів із п’яти. Найбільш невдоволені станом транспортної інфраструктури жителі Основ’янського району – 2,91 балів: вони потерпають від бездоріжжя в приватному секторі та відсутності смуг для громадського транспорту та велосипедистів.

Якість життя

Найдоброзичливіші мешканці та найкраще співвідношення цін та якості житла в Новобаварському районі – він отримав максимальні 3,68 балів. Місцеві кажуть, що обрали цей район за малу кількість автомобілів, відсутність шуму та те, що він екологічно чистий. Жителі Холодногірського вважають свій район найбільш затишним у місті, їм подобається чисте повітря та близькість до центру – 3,6 балів із п’яти. У Шевченківському зручно жити студентам, адже тут багато університетів – 3,57. Основ’янський приваблює парками, озерами та «зручністю в усьому», а Індустріальний район – доступними цінами на житло та спокоєм.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.