Де радять «бути Рембо», а де просять не будувати хмарочоси: рейтинг районів Одеси

721
Додати
до обраних
Поділитися

Понад 1 000 мешканців Одеси оцінили своє місце проживання за критеріями безпеки, чистоти, інфраструктури, транспортної системи та якості життя. Київський район виявився найкомфортнішим. Натомість найменш зручний для проживання – Малиновський. До Дня міста OLX Нерухомість ділиться результатами опитування, в якому одесити пропонують ідеї з покращення міста та оцінюють свої райони.

Рейтинг районів Одеси за 5-бальною шкалою

1. Київський – 3,39

2. Суворовський – 3,25

3. Приморський – 3,13

4. Малиновський –  3,09

Безпека

Щоб у місті стало безпечніше, одесити вважають за потрібне посилити патрулювання міста поліцейськими. Найбезпечніше ж у Київському районі: його оцінили у 3,18 балів із п’яти. Для покращення ситуації мешканці пропонують підвищити штрафи за порушення громадського порядку та загалом бути дружніми з сусідами. На другому місці опинився Приморський – 2,99 балів. Для більшої безпеки респонденти опитування на OLX Нерухомість просять покращити освітлення вулиць та дворів.

У Малиновському районі вважають за необхідне посилити охорону шкіл та дитячих садочків – 2,92. Найнебезпечнішим районом Одеси став Суворовський, отримавши 2,91 балів із п’яти. Щоб відчувати себе тут захищеними, місцеві кажуть, потрібно «бути Рембо» і самим також не провокувати конфлікти.

Чистота

Головна вимога одеситів у питанні екології міста – більше смітників та контейнерів для сортування сміття. Найчистішим районом на думку місцевих є Київський – він набрав максимальні 3,32 балів. Щоб тут стало краще, одесити пропонують встановити бокси з пакетами для прибирання за улюбленцями та «пересадити всіх водіїв на електрокари». Суворовський район оцінили у 3,15 балів. Аби він був чистішим, місцеві просять побудувати сміттєпереробний завод та замінити громадський транспорт на більш екологічний.

У Малиновському районі, на думку місцевих, необхідно покращити роботу комунальних служб – 2,94. Найнижчу оцінку за критерієм чистоти отримав центральний Приморський район – лише 2,83 балів. Ситуацію, за словами жителів, може поліпшити зменшення кількості автомобілів, адже через затори у місті сильна загазованість. Також варто вчити людей не смітити.

Інфраструктура

За рівнем розвитку інфраструктури в лідерах Суворовський район – 3,78 балів із п’яти. Щоб життя тут було максимально комфортним, місцеві хочуть більше культурних закладів та нових дитячих садочків. Ще пропонують відкрити McDonald’s. Київський район оцінили у 3,74 балів – тут не вистачає кафе та спортивних майданчиків, а інфраструктура, вважають жителі, має бути побудована навколо людини та її потреб.

У Приморському районі для комфортнішого життя хочуть більше зелених зон та щоб перестали будувати хмарочоси – 3,71 балів. Найменш інфраструктурно розвиненим в Одесі вважають Малиновський район – 3,45 балів із п’яти. Місцевим не вистачає супермаркетів, кафе та спортивних майданчиків. Також, на їхню думку, слід модернізувати парки, стан яких оцінюють «на трієчку».

Транспортна інфраструктура

На думку одеситів, у місті не вистачає паркінгів, велодоріжок і наземного метро. Найкращою ж стала транспортна інфраструктура Київського району – максимальні 3,12 балів, згідно з опитуванням на OLX Нерухомість. Щоб вона стала зручнішою, на думку місцевих, потрібно врахувати потреби людей з інвалідністю, побудувати «грамотну транспортну розв’язку» та встановити камери відеофіксації.

У Суворовському районі, який набрав 2,95 балів, жаліються, що майже неможливо потрапити додому після 20:00 – тому пропонують ввести нічні автобуси. Також тут потребують ще одну дорогу до центру, а з незвичних ідей – «міст через море в інший кінець міста».

Жителі Малиновського району також хочуть, аби громадський транспорт працював довше – 2,91 балів із п’яти. Просять відремонтувати дороги та тротуари, причому дехто навіть готовий відмовитися від автомобілів та пересісти на велосипеди, але поки що «інфраструктури немає зовсім».

Найнижче оцінили Приморський район – лише у 2,79 балів. Місцеві, вочевидь, роздратовані хаотичним паркуванням, адже наголошують на потребі у регулярній евакуації автівок порушників. Також просять створити умови для велосипедистів, наприклад, почати з окремої смуги та велодоріжок.

Якість життя

За рівнем якості життя найкращим став Київський район – 3,6 балів. Місцеві люблять його за чисте повітря, море та спокій, до того ж, саме тут, за оцінками, найкраще в Одесі співвідношення якості та цін на житло. Суворовський обирають через близькість до центру, при цьому тут поруч не лише море, а ще й лиман – 3,49. Жителям Приморського району подобається його зручність, багато зелені, архітектура центру міста і, звісно, море – 3,34 балів. До речі, за оцінками, саме цей район найчастіше готові рекомендувати для проживання. Малиновський обирають через доступні ціни на оренду житла та зручну інфраструктуру – за рівнем якості життя він отримав 3,21 балів із п’яти.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.