58% робітників не проти продовжувати працювати віддалено: результати опитування

1019
Додати
до обраних
Поділитися

У серпні понад 10 тис. користувачів OLX пройшли опитування щодо форми роботи під час карантину. 54% роботодавців перевели свій бізнес на віддалену або частково віддалену зайнятість, і лише 18% працівників повернулися до звичайного формату під час адаптивного карантину. Детальніше – в  результатах опитування від OLX Робота.

Дослідження показало, що вимога соціального дистанціювання внесла корективи в організацію офісної роботи – як для роботодавців, так і для працівників. Водночас з’явилися нові вимоги до організації робочого процесу з обох сторін.

Власники бізнесу: занепокоєння ефективністю та відмова від офісів

Під час карантинних обмежень 54% перейшли на «віддаленку» – повністю або частково, а 46% не змінили формат роботи. Причому 48% малого та 42% середнього бізнесу не змінювали організацію роботи з початком карантину, водночас серед великого цей відсоток становить 37%.

Деякі роботодавці оцінили роботу поза офісом – 23% хочуть, аби в їхніх компаніях і надалі працювали віддалено, а 32% прагнуть поєднання віддаленої та офісної роботи. 45% все ж хочуть повернутись до звичного формату організації праці.

У більшості карантинні обмеження не вплинули на заробітну плату – 57% роботодавців не зменшували оплату своїм працівникам під час карантину, і лише 7% розповіли, що мали скоротити її на більш ніж 50%.

В опитуванні роботодавці мали змогу обрати з переліку кілька найбільших переваг та недоліків нового формату праці. Найбільшим плюсом у віддаленій роботі власники бізнесу назвали зменшення витрат на оренду офісу та його утримання (53%). Окрім того, чимала кількість опитаних відзначає, що їм подобається новий цікавий формат роботи (31%). Ще 19% оцінили переваги наймати працівників з інших міст, а 17% відзначили більшу ефективність праці поза своїх команд.

Серед моментів, що не сподобалися роботодавцям – 49% розповіли про деякі обмеження у діяльності компанії (наприклад, труднощі з документообігом). 45% занепокоєні тим, що не можуть візуально слідкувати за роботою своїх працівників, а 34% – додатковою витратою сил на реорганізацію праці.

58% працівників не проти продовжувати працювати віддалено: результати опитування

Працівники: зміна формату роботи та скорочення заробітних плат

Зі стартом карантинних обмежень формат організації роботи змінився у 60% працівників, а майже 8% опитаних втратили свої місця. З тих, хто змінив формат праці, 28% почали працювати віддалено, ще приблизно 18% – частково віддалено, а 47% продовжили свою працю у звичному режимі. Причому є сфери, де працівники найчастіше говорили про зміну формату організації роботи – освіта (88% опитаних), туризм (80%), бари та ресторани (76%), банки та фінанси (69%), краса та спорт (67%).

Якщо ж говорити про заробіток працівників – у 53% він не змінився під час карантину. Майже 44% опитаних заявили про його зменшення, а ще 3% – про збільшення. З тих, кому скоротили заробітну плату, у чверті вона стала меншою на 50% або більше, ще у чверті – на 20-30%, і ще у чверті – на 10-20%. Водночас у респондентів, чий заробіток збільшився впродовж карантину, у 26% він став більшим на 50%, а у 33% – на 10-20%.

Помітна також залежність між переходом на віддалену роботу та заробітною платою. Половина учасників опитування (51%), які змінили формат праці, зазнали зменшення доходу. Водночас 31% з тих, хто не переходив на віддалену зайнятість, відмітили урізання заробітку.

Можна відзначити й деяку гендерну нерівність у питаннях заробітку. Наприклад, найбільша частина опитаних чоловіків (28%) розповіли, що впродовж карантину їхня заробітна плата зменшилася на 10-20%, водночас така сама (28%) кількість жінок заявила про скорочення оплати праці на 50% і більше.

Результати дослідження OLX показали, що є сфери, у яких найбільш помітне скорочення заробітних плат – серед них туризм і розваги (82%), краса та спорт (77%), бари та ресторани (66%), нерухомість (59%) і торгівля (57%).

58% працівників не проти продовжувати працювати віддалено: результати опитування

Учасники розповіли, що під час адаптивної фази карантину (червень-серпень) лише 18% повернулися на свої звичні робочі місця, ще 9% почали частково на них працювати. З тих, хто перейшов на віддалений формат, улітку більша частина опитаних (55%) продовжили так працювати, а 29% повернулися в офіс. Серед тих, хто тільки частково працював віддалено, ці цифри становлять 46% та 31% відповідно.

З тих, хто працював з офісу в активну фазу карантину, майже всі (96%) продовжили це робити і під час його адаптивного продовження.

У половини опитаних (52%) не було труднощів з переходом на віддалену роботу, ще 26% знадобився певний час, аби звикнути. Кожному ж п’ятому було важко пристосуватися до нового формату.

Цікаво, що більш ніж у половини співробітників (56%) перехід на віддалену роботу не вплинув на ефективність. Ще 31% опитаних почали виконувати задачі менш ефективно, і лише 13% помітили, що віддалена зайнятість допомагає робити більше.

24% респондентів віддалена робота не подобається, а ось 23%, навпаки, подобається у ній все. Але все-таки є найбільш вагомі аргументи «за» та «проти» віддаленої роботи, які працівники обрали серед переліку варіантів.

Переваги:

– можливість економити час на дорогу на роботу – 59%;
– можливість самостійно розподіляти робочий час – 54%;
– можливість працювати з будь-якої точки – 46%.

Недоліки:

– відволікання від роботи через побутові фактори — 45%;
– нестача живого спілкування — 42%.

Загалом реорганізація праці сподобалася працівникам – понад половина (58%) не проти і надалі працювати віддалено, причому 26% готові робити це в нинішньому форматі, понад 30% – з певними корективами, а 2% навіть хочуть змінити роботу, щоб постійно працювати  дистанійно. Проте роботодавцям слід краще піклуватися про перехід своїх підлеглих на роботу з дому. Половині опитаних працівників ніяк не допомагали з переходом на «віддаленку» на старті карантину, вони організовували все самостійно. 14% відповіли, що роботодавці забезпечили їх необхідними інструментами, а у 33% вони слідкували, щоб усім працівникам було зрозуміло, як відбуваються робочі процеси.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.