64% українцям після 40 років відмовляють у працевлаштуванні через вік: результати дослідження

893
Додати
до обраних
Поділитися

16% людей до 40 років стверджують, що під час працевлаштування вік – це проблема. І молодші, і старші працівники мають майже однаковий рівень впевненості у своєму місці роботи – 44% людей до 40 скоріше впевнені, як і 39% людей, яким за 40. Серед причин відмов у працевлаштуванні, крім віку, пошукачі називали наявність дітей та інвалідності. Українці вважають процес пошуку роботи переважно важким та дуже важким. Такі дані наводить OLX Робота, згідно з опитуванням понад 8 тис. пошукачів різного віку*.

Молодші VS Старші працівники

Пошукачі різного віку відповіли, у чому їхні сильні сторони. Працівники, яким 18-40 років, вважають, що у порівнянні зі старшими колегами, мають кілька переваг: бажання будувати кар’єру, більша активність та ініціативність. До того ж, на їхню думку, вони краще орієнтуються у сучасних технологіях.

Люди від 40 років назвали своїми перевагами відповідальніший підхід до роботи, зацікавленість у довготривалому працевлаштуванні та наявність більших знань і досвіду. При цьому готовність перепрацьовувати як свою сильну сторону враховують 14% зрілих пошукачів і 20% тих, кому до 40 років.

Пошук роботи для людей різного віку

Згідно з дослідженням OLX Робота, 39% учасників у віці 40+ переважно вважають свій вік під час працевлаштування значним мінусом. Тільки 7% думають, що вік – це перевага. А ось тим, кому до 40, говорять по-іншому:

– 28% називають їхній вік плюсом;
– 11% впевнені, що їх сприймають не так серйозно через молодість.

Опитування також показало, що молодші та старші працівники мають майже однаковий рівень впевненості у своєму місці роботи:

Працівники до 40 років Працівники 40+ років
Зовсім невпевнений/-на 15% 15%
Скоріше не впевнений/-на 19% 28%
Здебільшого впевнений/-на 44% 38%
Повністю впевнений/-на 22% 19%

Щодо часу пошуку роботи, працівники до 40 років знаходять її швидше. 41% людей шукають нове місце не більше двох тижнів. Для порівняння – 13% роблять це пів року і навіть більше. При цьому лише 29% серед учасників 40+ вдається працевлаштуватися менш ніж за 14 днів, а 20% шукають роботу понад пів року. Обидві групи респондентів також оцінили, наскільки важко проходять пошуки роботи, результати майже однакові:

– дуже важко – 39% (40+) і 37% (до 40 років);

– скоріше важко – 49% і 49%;

– скоріше легко – 9% і 11%;

– дуже легко – 3% і 3%.

Торгівля та продажі та транспорт/логістика – галузі, де найбільше намагаються знайти роботу люди незалежно від віку. Однак на третьому місці серед українців до 40 – бари й ресторани, а для 40+ років – виробництво.

84% старших працівників важче знайти роботу у своєму населеному пункті, водночас серед тих, кому до 40, – цей показник склав 79%. При цьому 30% пошукачів після 40 і 27% – до 40 років впевнені, що можна знайти будь-яке місце з достатнім заробітком і з достатньою кваліфікацією.

За результатами опитування OLX Робота, у 64% людей після 40 були проблеми з пошуком роботи через вік. Працівникам до 40 років казали, що наймають людей лише до певного віку, у 16% випадків.

Три головні причини відмов для робітників 40+:

– бажаний рівень зарплати;

– вік;

– недостатній рівень освіти.

Молодші працівники назвали такі причини:

– недостатній рівень освіти;

– невідповідний досвід;

– бажаний рівень зарплати.

На вибір місця роботи в обох груп учасників насамперед впливає рівень заробітної плати та графік роботи. Серед важливих чинників – близьке розташування до дому та можливість поєднувати роботу з особистим життям/побутом. Ось тільки люди за 40 років більше цінують перше, а ті, кому до 40 років, – друге.

Мотивація працювати у людей різного віку однакова. По-перше, це бажання відчувати себе матеріально впевненим та незалежним. По-друге, це забезпечення сім’ї. По-третє – гостра потреба у грошах.

«Попри зміни у світі в епоху нової реальності, проблема вікової дискримінації продовжує існувати. Але є й позитивна тенденція: за останні роки можна спостерігати наявність пропозицій для людей різного віку, зокрема у сегменті робітничих спеціальностей. Це стосується й формату віддаленої роботи. За даними березневої аналітики, протягом карантинних обмежень працедавці шукають водіїв, продавців, вантажників. Опитування показало, що ринок пропонує вакансії у тих галузях, де саме й намагаються знайти роботу пошукачі різного віку», – коментує Марія Абдулліна, керівниця напряму OLX Робота.

*Опитування OLX Робота серед 8055 пошукачів, березень 2021 р.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.