Як розпізнати вакансію-обманку: 7 правил безпеки для пошукачів

26657
Додати
до обраних
Поділитися

Пошуки роботи можуть привести не до отримання доходу, а навпаки – до втрати грошей, часу і сил. Так буває, якщо кандидат потрапляє на гачок недобросовісних роботодавців або шахраїв.

Як розпізнати «небезпечну» вакансію – редакції блогу OLX розповів Олександр Бойко, керівник департаменту стаффінгу ANCOR Ukraine: експерт уже 11 років допомагає знаходити персонал українським і закордонним роботодавцям.

1. Ви нічого не повинні платити за роботу

«Надійні компанії і посередники в галузі працевлаштування ніколи не вимагають від кандидатів платити за можливість отримати роботу, – акцентує експерт. – Це поширена шахрайська схема. Наприклад, у кандидата можуть просити гроші за пошук «міфічного» німецького роботодавця».

Навіть якщо ви переконаєтеся, що така вакансія є – скажімо, знайшли її на офіційному сайті, пам’ятайте: пошукач не повинен нічого платити. Навіть коли з пропозицією про працевлаштування звертається рекрутингове агентство. Саме роботодавець, а не кандидат, оплачує послуги з підбору персоналу.

Також вас повинні насторожити прохання оплатити купіволю спецодягу, інструментів, обладнання або витратних матеріалів, внести передоплату за трансфер до місця роботи, оформлення документів і карт. Пам’ятайте: за законом, роботодавець повинен забезпечити працівників усім необхідним для виконання обов’язків.

«Є ризик наштовхнутися на пропозицію компанії-«одноденки». Її представники можуть називати себе агентством із працевлаштування або безпосереднім роботодавцем і просити оплату, наприклад, за список вакансій», – розповідає Олександр. Не вірте: справжні вакансії й так розміщені у відкритому доступі – на офіційних сайтах, сторінках роботодавців у соцмережах, ресурсах із працевлаштування або в Службі зайнятості.

За словами експерта, не варто відгукуватися на пропозицію заплатити за навчання, яке нібито необхідне для допуску до роботи. «Все навпаки: роботодавець, зацікавлений у персоналі, пропонує пройти освітній курс безкоштовно і навіть оплачує цей період – стажування або випробувальний термін», – пояснює Олександр.

Інша справа – оплата консульського збору і страховки в разі роботи за кордоном. «Але це відбувається виключно офіційно, за наданими в консульстві реквізитами. І тільки після підтвердження працевлаштування, наприклад, коли роботодавець і пошукача уже підписали договір», – акцентує Олександр Бойко.

Самостійна оплата дороги до місця роботи – також законна практика. «Але ви можете поцікавитися у компанії або посередника в працевлаштуванні, чи є можливість розділити витрати, – зазначає експерт. – Роботодавець не зобов’язаний цього робити, але якщо він іде назустріч майбутньому співробітнику – це хороший знак. Особливо коли йдеться про тривалий і дорогий переліт, наприклад, у країни Азії».

Відповідальні роботодавці докладають багато зусиль, щоб перевірити навички кандидатів, перш ніж прийняти їх у штат. Якщо ж компанія обіцяє «золоті гори», але не цікавиться вашим досвідом, найімовірніше, це обман.

2. Не вірте «солодким» обіцянкам і легким грошам

«Роботодавці, зацікавлені у надійному персоналі, пропонують пройти кілька етапів відбору, – впевнений Олександр. – Вас щонайменше попросять надіслати резюме, проведуть телефонну, онлайн- або особисту співбесіду». Якщо компанія обіцяє «золоті гори», але не цікавиться вашим досвідом, найімовірніше, це обман.

З досвіду нашого експерта, відповідальні роботодавці докладають багато зусиль, щоб перевірити навички кандидатів, перш ніж прийняти їх у штат. У зв’язку з пандемією це дедалі частіше роблять онлайн. «Наприклад, якщо роботодавець шукає обвалювальників на м’ясне виробництво в Німеччину, то може просити пошукачів записати коротке відео, де вони обробляють свинячу ніжку», – коментує Олександр Бойко. Оператора можуть попросити зняти відео про те, як він запускає обладнання, а зварювальника – як він «варить» деталь.

Пройти відбір доведеться, навіть якщо компанія шукає некваліфікований персонал, наприклад, збиральників урожаю або співробітників на рутинні виробничі процеси, які не потребують підготовки. «Роботодавець ставитиме багато спеціальних запитань. Наприклад, чи зможете ви фізично витримати 8-годинний робочий день на ногах або виходити на нічні зміни, чи немає у вас проблем з моторикою рук або шкідливих звичок, – наводить приклади експерт. – Якщо компанія ретельно оцінює вас як кандидата – більше шансів, що вам хочуть запропонувати роботу».

Що більше зусиль докладає і сервісів пропонує роботодавець або посередник – то краще. Так, якщо ви проходите кілька етапів інтерв’ю, залучається перекладач – це не гарантія, але ознака надійного роботодавця. Шахраї зазвичай використовують простіші схеми.

П’ять «антикризових» навичок: як їх проявити на співбесіді

3. Не відгукуйтеся на вакансії з розмитими вимогами

Будь-який роботодавець зацікавлений у тому, щоб на його оголошення відгукувалися відповідні кандидати – компанії не хочуть витрачати час на відсів тих, хто не відповідає їхнім очікуванням. «Тому в реальних вакансії є структура: чітко сформульована посада, перелік обов’язків та вимог», – розповідає Олександр. Що більше конкретики, то краще. Якщо інформація загальна й розмита – це ознака обману. Хоча буває й так, що компанії просто не вміють складати тексти вакансій.

У підозрілих вакансіях пропонують «роботу в офісі», а не посаду оператора кол-центру. Обіцяють зарплату «від 2000 у. о.», а не ринкову з основною та преміальною частиною. А досвід узагалі не потрібен. У реальних вакансіях або вказують необхідний стаж, або відзначають, що розглядають і кандидатів без досвіду.

У вакансіях-обманках немає вимог до навичок, знань, освіти, зазвичай обіцяють вільний графік. Щоб залучити більше довірливих людей у небезпечні шахрайські схеми, спеціально вказуються категорії людей з низьким доходом, наприклад, пенсіонери або студенти.

Що більше інформації в інтернеті – то більше шансів, що компанії можна довіряти. Але все одно потрібно перевіряти – звертати увагу, чи етично й законно роботодавець поводиться на наступних етапах відбору.

4. Нікому не віддавайте своїх документів

Не завжди мета шахраїв у галузі працевлаштування – виманити гроші. Нерідко вони «полюють» не тільки за цим. Наприклад, зловмисники можуть стверджувати, що кандидат повинен віддати їм на зберігання паспорт (особисто або переслати). Потім вони можуть використовувати оригінали документів для різних незаконних операцій, наприклад, оформлення кредиту або підробки паспортів.

«Ніхто не має права вимагати віддати паспорт. У компанії можуть попросити принести цей документ для оформлення трудових відносин, зняти копії на місці й відразу віддати. Але у самого роботодавця повинна зберігатися тільки ваші трудова й медична книжки», – розповідає Олександр Бойко.

Під час працевлаштуванні за кордон тим паче не можна віддавати своїх документів на вимогу роботодавця – це небезпечно. Ви навіть не зможете підтвердити своєї особистості, якщо виникне необхідність звернутися до міграційної служби або правоохоронних органів.

Пошукач-детектив: 8 способів перевірити надійність роботодавця

Як розпізнати вакансію-обманку: 7 правил безпеки для пошукачів
Олександр Бойко, керівник департаменту стаффінгу ANCOR Ukraine

5. Стережіться компаній, про які немає відкритої інформації

Популярна шахрайська схема – коли у вакансії вказаний платний номер телефону: пошукач дзвонить, щоб дізнатися деталі, а у нього знімаються гроші з рахунку.

Надійні компанії залишають стаціонарні номери телефонів та мобільні номери національних операторів. Якщо ви дзвоните й чуєте автовідповідач, який пропонує передзвонити за іншим номером, – кладіть слухавку, найімовірніше, ви потрапили на шахраїв.

«У наш час навіть у невеликих бізнесів є сайт, на якому вказуються контакти, адреса, сторінки в соціальних мережах. Якщо ви не можете знайти інформації про роботодавця в мережі – це схоже на вигадану компанію, – вважає Олександр Бойко. – Що більше інформації в інтернеті – то більше шансів, що компанії можна довіряти. Але все одно потрібно перевіряти – звертати увагу, чи етично й законно роботодавець поводиться на наступних етапах відбору».

У посередників, які шукають персонал для іноземних компаній, повинна бути ліцензія на працевлаштування за кордон. Попросіть показати документ. Якщо його немає – краще розгляньте інші вакансії і співпрацюйте з агентствами, які працюють легально.

Експерт рекомендує «блакитним комірців» за ​​можливості особисто відвідати майбутнє місце роботи. «Це ваша безпека. Якщо персоналу пропонують виконувати обов’язки на застарілому обладнанні, в приміщенні з протягами або сирому підвалі – краще дізнатися про цей до згоди підписати трудовий договір», – зазначає експерт.

Якщо ви влаштовуєтеся за кордон – попросіть надіслати фотографії місця роботи й проживання. Також уточнюйте деталі – зокрема, щодо оплати праці: обіцяна сума – це ставка або ставка плюс премії за виконання показників, сума до або після вирахування податків та ін.

На жаль, це не зведе всі ризиків до нуля – на місці ви можете з’ясувати, що реальність відрізняється в гірший бік. «Але якщо ви ставите багато питань, активно цікавитеся умовами, показуєте, що знаєте свої права – з вами навряд чи захоче мати справу недобросовісна компанія, – вважає Олександр. – Шахраї шукають людей з комплексом жертви, довірливих і невпевнених у собі – їх легко обдурити і витягти незаконну вигоду».

Якщо роботодавець або посередник відмовляється відповідати на запитання, приховує інформацію, не готовий заглиблюватися в деталі – варто пошукати інші пропозиції. Компаніям, які зацікавлені в законній співпраці, невигідно щось приховувати – навпаки, вони прагнуть виправдати очікування кандидата, зберегти хороших працівників надовго.

Пам’ятайте: пошукач не повинен нічого платити. Навіть коли з пропозицією про працевлаштування звертається рекрутингове агентство. Саме роботодавець, а не кандидат, оплачує послуги з підбору персоналу.

6. Використовуйте надійні джерела пошуку вакансій

«Я не рекомендую розглядати оголошення на стовпах і парканах. Серед них теж можуть бути справжні пропозиції, але й ризиків потрапити в шахрайську схему – більше, – вважає Олександр. – Краще вибирайте серед вакансій, розміщених на онлайн-майданчиках». На спеціалізованих ресурсах оголошення про роботу зазвичай проходять перевірку.

Водночас серед них теж може «загубитися» пропозиція від недобросовісної компанії. Тому не втрачайте пильності, навіть якщо текст вакансії викликає довіру. Зверніть увагу, як поводиться представник роботодавця на подальших етапах. Наприклад, чи не пропонують вам зробити передоплату за працевлаштування під час телефонного інтерв’ю або на співбесіді.

Смуга перешкод: найнеприємніші помилки кандидатів, через які не візьмуть на роботу

7. Не погоджуйтеся на компроміси з законом

«Якщо вам пропонують неофіційне працевлаштування або оплату «в конверті» – не варто погоджуватися. Такий формат не дає жодного захисту: вам можуть не виплатити обіцяні гроші або порушити інші права, наприклад, не дати відпустку або не «покрити» лікарняний. І ці порушення практично неможливо довести», – попереджає Олександр. Також експерт наполягає, що потрібно укладати письмовий трудовий договір, в якому чітко вказані умови роботи й оплата.

Коли у компанії немає соціального пакету, наприклад, медичного страхування для співробітників, харчування, розвозки за місто – це свідчить про те, що роботодавець може економити на персоналі.

«Якщо вам пропонують попрацювати безкоштовно на випробувальному терміні – теж не раджу погоджуватися. Це незаконно. Не давайте порушувати свох прав: кожна година вашої праці повинна бути офіційно оформлена і оплачена», – нагадує експерт.

У разі виїзду за кордон недобросовісні компанії або посередники можуть пропонувати оформити не спеціальну робочу, а звичайну туристичну візу. Це – нелегально, і навіть може призвести до проблем із законом у тій країні, де вам пропонують працевлаштування.

«Ставтеся до себе з повагою: сьогодні роботодавці – як українські, так і іноземні – конкурують за кваліфікованих фахівців і робочі руки, – впевнений Олександр Бойко. – Не витрачайте свого часу на сумнівні пропозиції: вас уже напевно чекає вакансія від чесного роботодавця з гідними умовами».

Текст: Катерина Маєвська

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.