Хочу тут жити: 7 порад, як правильно фотографувати квартиру для здачі або продажу

4874
Додати
до обраних
Поділитися

У команді OLX Нерухомість провели експеримент: опублікували на платформі два оголошення про продаж однієї тієї самої квартири. У першому розмістили якісні фото, а в другому – темні й розмиті знімки. У результаті перше оголошення зібрало в три рази більше переглядів, ніж друге. Це показало, яку важливу роль відіграють привабливі фотографії для покупців або орендарів житла.

Найпростіший варіант отримати гарні знімки – залучити професійних фотографів. Але якщо у вас немає на це часу або бюджету, можна зробити вдалі кадри й самотужки – на любительський фотоапарат або навіть смартфон. Редакція блогу OLX розібралася, як правильно сфотографувати квартиру для здачі або продажу: підготувати житло до фотосесії, вибрати ракурси і обробити знімки перед публікацією на платформі.

Ринок житла: нерухомість в Україні подорожчала на 15%, будмайданчики Києва – на 33%

1. Житлоплоща: фотографуйте те, що хоче побачити клієнт

Керівник команди якості контенту в категорії «Нерухомість» на OLX Юлія Ковбаса рекомендує відзняти те, що насамперед цікавить орендаря або покупця. Це форма й розміри житла, а також стан кімнат, кухні, санвузла – саме їх важливо показати на світлинах.

«Ще буде корисно сфотографувати краєвид з вікна, навіть якщо там звичайний двір, адже це теж додаткова інформація для майбутніх мешканців. Намагайтеся зробити фото в гарну погоди, коли день сонячний або хоча б не дуже похмуро. А щоб на знімку не було відблисків, знімайте не через скло, а через відкрите вікно», – розповідає Юлія.

Що стосується фото під’їзду, фасаду будинку і прибудинкової території – зазвичай це не ключові критерії для прийняття рішення. Якщо вони в хорошому стані, можна їх сфотографувати, якщо в поганому –  пропустити, щоб не зіпсувати загального враження.

Фотограф інтер’єрів Владислав Улицький підкреслює, що на фото квартири або будинку для оренди важливо показувати комплектацію житла: бойлер, мікрохвильову піч, фен, праска, прасувальну дошку – всі корисні предмети, які є. А ось для об’єкта на продаж це не так важливо – краще приділити увагу самим кімнатам.

7 порад, як правильно фотографувати квартиру для здачі або продажу – Офіційний блог OLX.ua
Приклад вдалого фото інтер’єру. Автор цієї світлини й нижче – фотограф Данило Коломієць

2. Інтер’єр: приберіть з кадру особисті речі та перевірте світло ламп

«Перш ніж фотографувати квартиру, потрібно прибрати. Не варто публікувати фото з брудним посудом в раковині – навряд чи це приваблюватиме покупців. Навіть чистий посуд краще заховати в шафу», – попереджає Юлія Ковбаса.

З нею погоджуються професійні фотографи інтер’єрів. З досвіду Олексія Каташинського, якщо зйомку проводить господар квартири, він може не помічати якихось дрібних деталей – наприклад, пилу на полицях, дротів, що стирчать. Тому важливо подивитися на приміщення максимально неупередженим поглядом – і прибрати все зайве.

Фотограф Ян Волянський звертає увагу на глянцеві поверхні: щоб вони прикрашали кадр, потрібно протерти їх до блиску.

Також важливо, щоб на фото не потрапляли особисті речі: одяг, взуття, косметика, засоби гігієни, сімейні фото, фото домашніх улюбленців, ключі, мобільні телефони. «Вони викликають у глядача відчуття дискомфорту і асоціацію, ніби він втручається в чуже життя, це простір зайнятий і його не чекає», – пояснює Ян.

«Квартира повинна бути повністю “знеособленою” і не мати натяків на те, що в ній зараз хтось живе», – каже фотограф Данило Коломієць.

Владислав Улицький додає, як правильно фотографувати квартиру: допускається наявність живих квітів, келихів, тарілки з фруктами – ці предмети створюють затишок. Ще він рекомендує заздалегідь перевірити, якого відтінку світло дають лампи. Якщо світло жовте, то нерухомість здаватиметься дешевшою, ніж насправді. Тому краще замінити лампи, зробивши вибір на користь холодних або нейтральних кольорів.

Квартира повинна бути повністю “знеособленою” і не мати натяків на те, що в ній зараз хтось живе.

3. Освітлення: знімайте в різний час і з різними джерелами

За словами Данила Коломійця, найкращим для фотосесії вважається денне світло: ранні години і післяобідній час, коли сонце знаходиться не в зеніті і дає розсіяне м’яке освітлення. А ось в полудень світло з вікна зазвичай занадто яскраве – через це на знімку вся кімната темна, а вікно пересвічене.

«Люди люблять світлі та красиві картинки – отже, потрібно задіяти різні джерела світла. Увімкніть люстри, підсвічування дзеркал, настільні лампи – це дасть додаткове світло», – розповідає Данило. Максимально розсуньте всі штори.

Владислав Улицький рекомендує вмикати все освітлення, якщо ви знімаєте на смартфон не нової моделі. А якщо світлочутливість камери дозволяє, то можна спробувати обійтися майже без штучного світла. «Вимкніть люстри – залиште тільки підсвічування дзеркал і стелі, а також невеликі точкові світильники», – радить він.

Ян Волянський попереджає, що варто розташовувати джерела світла за спиною і намагатися не знімати проти світла. З ним погоджується Олексій Каташинський: краще, щоб яскрава лампа не потрапляла в кадр, оскільки це затемнює решту картинки.

«Не бійтеся експериментувати: зробіть пробні кадри в різний час доби і з різними джерелами світла. Тоді буде простіше знайти найбільш виграшний варіант, коли світло розподіляється максимально рівномірно і дозволяє передати на знімку фактуру поверхні стін і меблів», – підсумовує Олексій.

7 порад, як правильно фотографувати квартиру для здачі або продажу – Офіційний блог OLX.ua

7 порад, як правильно фотографувати квартиру для здачі або продажу – Офіційний блог OLX.ua

4. Ракурси: фотографуйте з кутів, щоб захопити більше простору

Керівник команди якості контенту в категорії «Нерухомість» на OLX Юлія Ковбаса радить робити горизонтальні фото квартир для оренди або продажу – вони краще виглядають в оголошеннях. При цьому важливо візуально передати відчуття простору – в цьому допоможуть загальні плани.

«Перша проблема, з якою стикаються всі, хто знімає інтер’єри на телефон, – в кадр не влазить все, що хочеться показати», – розповідає Ян Волянський. Тому він рекомендує знімати кімнати з кутів, щоб охопити якомога більше площі. Ще один обов’язковий ракурс: зробити фото, стоячи біля входу в приміщення – так людина зможе уявити, що побачить, коли зайде до тієї чи іншої кімнати.

Якщо в кімнаті є дзеркало, важливо простежити, щоб у кадр не потрапило відображення фотографа.

За словами Владислава Улицького, найкраще знімати кімнати, тримаючи камеру на висоті 130-140 см від підлоги – так виходять найвдаліші знімки. Винятком вважається санвузол: для цього приміщення оптимальна висота зйомки – на рівні 100 см.

7 порад, як правильно фотографувати квартиру для здачі або продажу – Офіційний блог OLX.ua

«Вибудовуючи кадр, не соромтеся переставляти малогабаритні меблі. Наприклад, якщо заважає стілець, його можна прибрати. А якщо приміщення здається порожнім, то, навпаки, додати», – розповідає Владислав.

Не забувайте фокусуватися: сфотографуйте кілька предметів великим планом – наприклад, дизайнерський світильник чи іншу незвичайну річ. «Але фоторяд не повинен складатися з одних тільки великих планів, адже вони не дають глядачеві загального уявлення про приміщення та його розміри», – попереджає Данило Коломієць.

Більшість професійних фотографів знімають інтер’єри на спеціальні ширококутні об’єктиви, які дозволяють захопити в кадр якомога більше простору. У деяких сучасних смартфонах також є функції, завдяки яким можна імітувати широкий кут.

«Якщо ви знімаєте на iPhone, виставте в налаштуваннях камери коефіцієнт 0,5 – це оптимальний параметр для зйомки інтер’єрів», – підказує Олексій Каташинський.

Щоб фотозйомка квартири для здачі в оренду або продажу пройшла максимально успішно, можна купити або орендувати штатив: він допоможе уникнути трясіння рук, а також вам буде легше отримати вдалий знімок.

Чого хочуть покупці та орендарі житла: 6 ключових трендів у нерухомості

7 порад, як правильно фотографувати квартиру для здачі або продажу – Офіційний блог OLX.ua

5. Фокус: стежте за вертикальними лініями

За словами Олексія, одна з поширених помилок новачків – «завалені» лінії, які не збігаються з вертикаллю і горизонталлю. Тому важливо тримати смартфон рівно – паралельно лініям стін і підлоги. Тоді кімната буде здаватися такою, якою її бачить людське око.

«Під час зйомки інтер’єру важливо дати правильне уявлення про вашу нерухомість. Зі “скошеними” фотографіями це зробити буде важче», – попереджає Владислав Улицький.

Найпростіший спосіб зробити фото з рівними лініями – включити в камері функцію «сітки». «На екрані з’являться допоміжні лінії, які допоможуть краще виставити горизонт і перспективу в кадрі», – пояснює Данило Коломієць.

Застосовувати ретуш варто в міру, щоб картинка на фото не відрізнялася від реальності. Інакше є ризик, що покупець або орендар зацікавиться оголошенням, але відмовиться від житла, коли побачить його наживо.

6. Редагування: обробіть знімки – але в міру

Для якісного аматорського фото квартири на здачу або продаж буде досить мінімум обробки. «Можна трохи підвищити яскравість і збільшити різкість, але не варто експериментувати з фільтрами, контрастністю і насиченістю кольорів. “Кислотні” відтінки здешевлюють квартиру», – ділиться досвідом Владислав Улицький.

За його словами, найважливіше в обробці – показати на фото правильний баланс білого. Це означає, що всі предмети, які в реальності білі – наприклад, радіатори, вимикачі, віконні рами – повинні здаватися такими і на світлині. Якщо це не так, слід провести незначну колірну корекцію.

«Застосовувати ретуш варто в міру, щоб картинка на фото не відрізнялася від реальності. Інакше є ризик, що покупець або орендар зацікавиться оголошенням, але відмовиться від житла, коли побачить його вживу», – попереджає Олексій Каташинський.

«Не варто довіряти тому, хто безвідповідально поставився до опису об’єкта»: топ помилок в оголошеннях про продаж та оренду нерухомості

Ян Волянський вважає, що на знімках інтер’єру допустимі незначні зміни. Наприклад, якщо зі стіни стирчать труби для підключення кондиціонера, який ще не встановили, то їх можна прибрати в фоторедакторі.

«Важливо передати на знімках відчуття світлого, приємного, чистого простору, в якому захочеться перебувати. Але ще важливіше – не зіпсувати враження неякісною обробкою», – підкреслює Ян. З його досвіду, іноді під час тривалого редагування у фотографа «замилюється» око – тому не варто публікувати знімки відразу. Краще ще раз подивитися на них наступного дня і переконатися, що ви не перестаралися з «фотошопом».

Для любительської обробки необов’язково встановлювати на комп’ютер дороге програмне забезпечення – можна обійтися додатками для смартфона. Данило Коломієць рекомендує використовувати мобільну версію Lightroom – там багато безкоштовних функцій. Можна підправити баланс білого, вирівняти світлі й затемнені ділянки, підкоригувати геометрію зображення – наприклад, вирівняти горизонт.

7 порад, як правильно фотографувати квартиру для здачі або продажу – Офіційний блог OLX.ua
Обробка фото в мобільній версії Lightroom

7. Оголошення: вибирайте фото різних планів

Максимальна кількість фотографій, які можна додати в оголошення про продаж або оренду нерухомості – 25. Мінімальна – три, на яких є кімната, санвузол, кухня. «Але що більше фото ви опублікуєте, то більше відгуків на оголошення отримаєте», – розповідає Юлія Ковбаса.

Скільки фото квартири для здачі в оренду або продажу додати в оголошення? За словами Юлії, неможливо однозначно сказати, яка кількість – оптимальна. Все залежить від кількості кімнат у квартирі або будинку і від їхнього розміру. Наприклад, якщо ви продаєте великий будинок з п’ятьма кімнатами і трьома санвузлами, то вам знадобиться не менше десяти знімків, щоб показати всі приміщення. Якщо йдеться про однокімнатну квартиру, то і п’яти фото може бути достатньо.

«Для вітальні, кухні, спальні можна взяти кілька загальних фото з протилежних кутів і кілька фото деталей – наприклад, ліжко або стіл великим планом. На санвузол теж пару кадрів: загальний і трохи більший план», – ділиться Данило Коломієць.

Що більше фото ви опублікуєте, то більше відгуків на оголошення отримаєте.

При цьому не варто публікувати всі кадри, які ви зробили. Відберіть найкращі – ті, які максимально точно передають колір, не спотворюють габаритів і обрисів приміщення.

«Якщо ви провели кілька фотосесій в різний час доби, можете скомбінувати в оголошенні ці кадри. Можливо, ваша вітальня виглядає максимально виграшно рано вранці, а кухня – на заході», – підкреслює Олексій Каташинський.

«Головне – завантажувати на OLX оригінали фото, а не скріншоти екрана гаджета або браузера. У скріншотів буде нижча якість, і до того ж вони не викликають довіри: їх можна зробити з будь-якої картинки з інтернету», – додає Юлія Ковбаса.

Також вона рекомендує перед публікацією оголошення натискати кнопку «Попередній перегляд», щоб переконатися, що кожна фотографія завантажилася правильно – і тільки тоді розміщувати оголошення на платформі.

Текст: Валентина Шимкович

Фото: Данило Коломієць

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.