Скручений пробіг і «перебиті» номери: перекупник розповів, як обманюють покупців потриманих автомобілів

3546
Додати
до обраних
Поділитися
Валентина ШимковичАвтор

У 2020 році українці купили понад 350 тис. авто – це 80% усього авторинку країни. Потримані машини приваблюють покупців низькою вартістю. Приміром, на OLX минулого року розмістили 1,1 млн оголошень про продаж автомобілів, а середня ціна склала $4,7 тис.

З іншого боку, якщо купувати авто не в салоні, а безпосередньо у попереднього власника чи перекупника, є ризик стикнутися із шахраями. Наприклад, недобросовісний продавець може приховати дефекти автомобіля або нав’язати викрадену машину.

Редакція блогу OLX поспілкувалася з перекупником автомобілів, який працює у галузі понад 25 років. На умовах анонімності експерт розповів, чого слід остерігатися під час купівлі потриманого авто, які поширені схеми використовують шахраї і як не стати їхньою жертвою. Далі – його пряма мова.

Які авто мають попит на вторинному ринку

Зараз ринок уживаних автомобілів перенасичений: пропозиція перевищує попит приблизно вп’ятеро. На мою думку, це пов’язано з тим, що на тлі пандемії доходи багатьох українців впали. Утримувати машину стає витратним, і люди вважають за краще її продати.

Лідери продажів на вторинному ринку – автомобілі вартістю до $6 тис., на них припадає близько 70% угод. Здебільшого це старі моделі Renault, Opel, Škoda. Завдяки низькій ціні такі авто доступні для більшості покупців, тому попит на них завжди залишається високим.

Наступний за обсягом сегмент, на який припадає 20% угод, – елітні машини з категорії «легке б/в»: це Mercedes, BMW, Lexus, Range Rover з невеликим пробігом. Ними цікавляться багаті люди, які хочуть заощадити. Наприклад, модель, яка спочатку коштувала $100 тис., на вторинному ринку продається за $60 тис.

Середній ціновий сегмент – машини за $10-20 тис. – займає до 10% усіх продажів. Гадаю, це знов-таки пов’язано з кризою через пандемію: представники середнього класу зараз не готові вкладати гроші у великі покупки.

«Шукайте докази чесності продавця»: як безпечно купити потримане авто

Які схеми використовують шахраї

1. Машини-двійники та «перебиті» VIN-номери

Машина-двійник – це зовнішня копія іншого автомобіля: тієї самої марки й моделі, того самого кольору, з тим самим номером. Зазвичай двійником стає авто, яке викрали або ж привезли з-за кордону, але не розмитнили. Для шахраїв створення «копії» – це єдиний спосіб легалізувати таку машину.

У автомобілях-двійниках шахраї «перебивають» VIN-номер на кузові (17-значний ідентифікаційний номер), а також виготовляють техпаспорт та номер, копіюючи дані схожого автомобіля.

Основний ризик для покупця автомобіля-двійника – у тому, що його можуть конфіскувати, якщо виявлять порушення. Наприклад, під час огляду машини інспектор Поліції може помітити сліди переварки VIN-номера – і матиме право заарештувати майно. Я знаю випадки, коли людина хотіла продати свою машину і разом із покупцем звернулася до сервісного центру МВС для огляду. Там виявили перебитий VIN-номер – і вилучили авто.

З кожним роком я зустрічаю дедалі менше випадків шахрайства за цією схемою. Річ у тім, що розцінки на такі роботи на чорному ринку – високі, від $300 до $3 тис. залежно від класу авто, а машини, навпаки, поступово дешевшають. Тому створювати автомобіль-двійник стає невигідним. Але повністю виключати можливість такого обману не варто.

Як захистити себе?

Перевірити техпаспорт автомобіля в офіційній базі МВС, а потім віддати його на експертизу нотаріусу або в сервісний центр. Зрозуміти, фальшивий документ перед вами чи ні, практично неможливо: підробки досягли такого рівня, що на око їх майже не відрізнити. Краще довіритися професіоналам.

Потім варто перевірити VIN-номери, це також можна зробити у сервісному центрі. Замовте діагностику та отримайте висновок про те, що номери на двигуні та кузові не «перебиті». Це коштує близько 300 грн.

На вторинному авторинку багато шахраїв: не можна покладатися на чесність не тільки продавців, але й автомеханіків. Якщо ви не професіонал, то найкраще пошукати консультанта за рекомендаціями.

2. Продаж за довіреністю

Шахрай пропонує не переоформлювати автомобіль у сервісних центрах МВС на нового власника, а їздити за довіреністю, яку видає нотаріус. З точки зори закону у такому випадку покупець отримує право розпоряджатися автомобілем, але не стає його власником. Отже, продавець може будь-якої миті відкликати свою довіреність, подати машину в розшук – і потім через суд повернути її собі.

У деяких випадках довіреність виписує навіть не власник, а стороння людина, яка не має жодного стосунку до авто. Це незаконно, але трапляється, якщо шахрай у змові з нотаріусом. Можливо, справжнього власника вже немає в живих. У такому разі його родичі можуть вступити у спадок і знову ж таки повернути машину через суд.

Як захистити себе?

Найкраще – не погоджуватися на угоду за довіреністю. Якщо з тих чи інших причин це необхідно, то варто звернутися до сервісного центру та перевірити, чи є довіреність у реєстрі, хто саме її видав.

До речі, у багатьох сервісних центрах є неофіційні списки «чорних» нотаріусів, які не вперше виписують довіреність без відома справжнього власника.

3. Вимога оплатити авто «наперед»

Шахрай під будь-яким приводом просить віддати йому гроші до того, як відбудеться переоформлення автомобіля. Наприклад, він просить передоплату чи повну суму, коли вже приїхав разом із покупцем у сервісний центр, але той ще не отримав нові техпаспорт і номерний знак.

Так, зловмисник може переконувати, що якщо обидві сторони вже стоять біля вікна сервісного центру, то угода в будь-якому випадку відбудеться – отже, настав час перейти до фінансового питання. Але доки угода офіційно не відбулася, машина все ще належить продавцю. Отже, отримавши оплату, він може зникнути – і покупець залишиться без автомобіля та грошей.

Траплялися історії, коли продавець і покупець сиділи у сервісному центрі, щоб переоформити документи. І поки рухається черга, власник авто пропонував піти в машину і розрахуватися. Покупець віддавав гроші, вони разом поверталися до сервісного центру, але продавець дорогою відлучався – наприклад, нібито купити каву. Після цього покупець його більше не бачив, як і своїх грошей. Довести обман і повернути кошти у таких випадках практично неможливо.

Як захистити себе?

Передавати гроші тільки після того, як з вікна сервісного центру вам видали новий номер і техпаспорт на ваше ім’я, і ​​ви перевірили, що всі дані (реєстраційний номер, марка та модель авто, VIN-код тощо) там вказані без помилок.

Неодноразово був свідком, коли автослюсар буквально підморгує власнику машини і показує кілька пальців – це сума в сотнях доларів, яку він хоче отримати як відкат за брехню покупцю.

4. Приховування правди про технічний стан авто

Щоб продати авто дорожче, зловмисники вдаються до нечесних способів: наприклад, скручують пробіг або не зізнаються, що машина потрапляла в аварії. Щоб виявити, чи автомобіль не битий і не фарбований, покупці замовляють огляд на СТО. Там оглядають геометрію кузова, вивчають внутрішні деталі, а також вимірюють товщину фарби – це дозволяє виявити можливі деформації та встановити приблизний термін експлуатації авто.

Але автомеханіки не завжди роблять свою роботу неупереджено. Я неодноразово був свідком, коли автослюсар буквально підморгує власнику машини і показує кілька пальців – це сума в сотнях доларів, яку він хоче отримати як відкат за брехню покупцю.

Як захистити себе?

По-перше, не пропускати етап огляду авто на СТО. Обов’язково варто замовити комплексну перевірку машини та отримати офіційний висновок про її стан. Це коштує в середньому $50-100 – ціна залежить від моделі автомобіля. Багато хто не хоче витрачати гроші, адже якщо покупець обирає між двома-трьома моделями, то доведеться сплачувати за перевірку усіх. Але якщо цього не зробити, витрати на подальший ремонт можуть виявитися в кілька разів більшими.

По-друге, в жодному разі не погоджуватися їхати на СТО, яке пропонує продавець. Найкраще пошукати перевірених автомеханіків за рекомендаціями. У крайньому разі – звернутися до незалежних професіоналів: це зменшить ризик, що вони змовляться із продавцем.

5. Заниження вартості авто в оцінному акті

Під час угоди продавець і покупець підписують оцінний акт, у якому вказують вартість машини. Нерідко продавець пропонує вписати туди меншу цифру, тобто знизити ціну автомобіля на папері. Наприклад, замість $20 тис. вказати $10 тис.

Це не обов’язково означає, що він намагається обдурити покупця. Можливо, людина хоче заощадити на податках – адже якщо вона продає друге авто протягом року, потрібно буде сплатити 6,5% від суми. Якщо третє чи більше – 19,5%.

Але іноді все-таки йдеться  про шахрайські схеми. Припустімо, згодом продавець подасть до суду запит про те, що хоче скасувати угоду: повернути собі авто, а покупцеві – гроші. За законом він має на це право. Але в такому разі покупець отримає назад лише ту суму, яка була вказана в оцінному акті.

Як захистити себе?

Наполягти на  тому, щоб у оцінному акті вказали справжню суму угоди. Якщо продавець не шахрай, він не відмовиться. Але, певно, трохи збільшить ціну самого авто, щоб покрити свої витрати на сплату податку.

Ніколи не пропускайте етап огляду авто на СТО. Варто обов’язково замовити комплексну перевірку машини та отримати офіційний висновок про її стан.

Що ще важливо знати

Ще кілька порад, які допоможуть не помилитися з вибором авто.

– Вибирайте машини із невеликих міст

Зазвичай авто, на яких їздили трасами або в маленьких містах, маю кращий технічний стан, ніж машини з міст-мільйонників. У мегаполісах двигуни перегріваються через стояння в заторах, а кузови загнивають через реагенти, якими посипають дороги в ожеледицю.

– Замініть ключі, якщо немає повного набору

Під час продажу колишній власник повинен передати покупцеві два ключі та два брелоки від сигналізації (якщо вона підключена). Трапляється, що у продавця на руках тільки один ключ або брелок: другий він втратив або не хоче віддавати навмисне, щоб викрасти машину після угоди. Тож якщо вам не дали два комплекти, насамперед замініть ключі та сигналізацію. Це коштує від $100 до $1,5 тис. – залежно від моделі авто. До слова, відсутність одного з ключів – привід попросити знижку, адже вам доведеться вкладати гроші у заміну.

«Головне – технічний стан та історія»: як безпечно купити авто, привезене з-за кордону

Не відмовляйтеся від угоди з перекупниками

Є стереотип, що машина від власника – це надійніший варіант, тому що перекупники завжди прагнуть обдурити. Це не зовсім так.

По-перше, нерідко буває, що після того, як людина прийняла рішення про продаж авто, вона перестає за ним стежити. За кілька місяців стан машини погіршується, і у нового власника можуть виникнути непередбачені витрати на ремонт.

По-друге, досвідчені перекупники не купують на продаж зовсім погані авто, адже їм це не вигідно. Навпаки, вони шукають машини в хорошому стані, щоб вдало їх перепродати.

– Відмовтеся від огляду машини під час дощу

Не робіть висновків про стан авто в мокру погоду. Вода приховує всі вади лакофарбового покриття, навіть найіржавіша машина блищатиме. І ви не побачите підфарбування – і слідів ремонту під ними. Тому якщо на день вашого візиту на авторинок або на зустріч із продавцем обіцяють дощ, краще перенести все на іншу дату.

Передавайте гроші тільки після того, як з вікна сервісного центру вам видали новий номер і техпаспорт на ваше ім’я, та ​​ви перевірили, що всі дані там вказані без помилок.

– Зробіть тест-драйв

Обов’язково проїдьте на авто, перш ніж його купувати. Причому не територією авторинку, а містом або трасою – зазвичай продавець у цьому не відмовляє. Під час тест-драйву перевірте, як двигун набирає обертів, чи машина плавно йде. Якщо відчуваєте, що її відводить убік – отже, порушена геометрію кузова, і від купівлі краще відмовитися. Якщо у вас не вистачає досвіду, щоб це зрозуміти, можна запросити із собою когось із знайомих із великим стажем за кермом.

– Не вірте нікому на слово

На вторинному авторинку багато шахраїв: не можна покладатися на чесність не тільки продавців, але й автомеханіків. Якщо ви не професіонал, то найкраще пошукати консультанта за рекомендаціями – наприклад, це може бути досвідчений перекупник, який супроводить вас авторинок і СТО та допоможе визначитися з вибором.

 

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.