Як безпечно купувати на OLX: корисні функції та «фішки» платформи

10044
Додати
до обраних
Поділитися
Людмила КолбАвтор

За даними OLX, близько 70% жителів селищ міського типу та сіл стикаються зі спробами продати їм товар, якого не існує, за передоплатою, а ось жителі міст у 1,5 раза частіше отримують фішингові посилання.

Для захисту покупців від обману на платформі регулярно з’являються різні функції, підказки у процесі купівлі чи освітні матеріали.

Редакція блогу вирішила зібрати всі корисні «фішки» OLX, про які ви могли не знати.

1. OLX Доставка

Найімовірніше, кожен користувач OLX хоч би раз, але купував товари з OLX Доставка. Проте ми все одно нагадаємо, у чому її ключові переваги, а також розкажемо докладніше, як працює ОЛХ Доставка.

Ця послуга гарантує безпеку всім сторонам угоди – і покупцю, і продавцю. Перших вона захищає від однієї з найпопулярніших схем обману в інтернеті – шахрайства за передоплатою. Наприклад, коли покупець перераховує гроші на картку за товар, якого насправді не існує, після чого «продавець» зникає.

Щоб не стати жертвою цієї схеми, завжди купуйте тільки з доставкою OLX Україна. Зробити це дуже просто:

1. Виберіть потрібний товар і натисніть «Купити з доставкою».

2. Заповніть необхідну інформацію: вкажіть, де хочете забрати замовлення (на Новій пошті, Укрпошті або Justin), свої ПІБ, контактні дані, місто та номер відділення.

Найнадійніший спосіб захиститися від фішингу – ніколи не переходити за зовнішніми посиланнями, купуючи товари на OLX.

3. Оплатіть товар онлайн або у відділенні (другий варіант – тільки для покупок з Новою поштою).

Звертаємо увагу, що після онлайн-оплати гроші не надсилаються продавцю відразу – вартість товару, доставки та комісія за переказ коштів «заморожуються» на вашій картці.

4. Огляньте й заберіть посилку у відділенні.

Тільки після цього продавець отримає гроші. Якщо товар вам не підійде, просто відмовтеся від нього. Вартість покупки та комісія повернуться на картку автоматично протягом двох годин. А посилка безкоштовно вирушить назад до продавця.

Карта кібершахрайств: як обманюють користувачів в Україні та ЄС

2. Перевірка зовнішніх посилань

Функція захищає від фішингу. Нагадаємо суть цієї схеми обману: шахраї створюють сайт-підробку, який виглядає так само, як і справжня вебсторінка.

Усе, що відрізняє фальшивий сайт, – це адреса. Наприклад, замість olx.ua посилання веде на 0lx.in.ua. Жертва часто не помічає цього, переходить за посиланням, вводить дані своєї картки, нібито оплачуючи товар, а насправді гроші отримують шахраї.

Тому щоб уникнути обману, варто завжди перевіряти будь-які посилання, які вам надсилає продавець. Наприклад, щоб ви нібито оплатили за товар з послугою OLX Доставка.

Перевірити посилання можна в будь-якому місці на вибір:

1. На головній сторінці Центру підтримки користувачів

Як безпечно купувати на OLX: корисні функції та «фішки» платформи

2. На головній сторінці тематичного сайту Онлайн[за]хист

Як безпечно купувати на OLX: корисні функції та «фішки» платформи

Але все ж таки найнадійніший спосіб захиститися від фішингу – ніколи не переходити за зовнішніми посиланнями, купуючи товари на OLX.

Запам’ятайте: всі угоди (наприклад, з OLX Доставка) укладаються виключно на платформі або у додатку. До будь-яких прохань перейти з чату OLX у месенджери (наприклад, Viber, Telegram або SMS) і на зовнішній ресурс ви повинні ставитися з підозрою.

Чи безпечна ОЛХ Доставка? Так, сам сервіс мінімізує будь-які ризики, проте й тут шахраї знайшли нові схеми, тож завжди треба бути уважним:

  • підставна особа — покупці знаходять підставну людину, що випереджає справжнього покупця на Укрпошті (це можливо, якщо шахрай знає ваш номер телефону, а співробітник пошти не попросив надати іншу інформацію);
  • фейкове оновлення правил — порушник демонструє повідомлення про оновлення правил та посилання нібито для отримання коштів;
  • SMS-повідомлення — коли використовується ОЛХ Доставка, шахраї надсилають повідомлення про технічний збій із посиланням для повторної оплати.

Отже, що робити, щоби була безпечна доставка ОЛХ? Передусім не переходити за сторонніми посиланнями, не довіряти SMS (вся інформація є в особистому кабінеті, а не у звичайних SMS-повідомленнях) та не розголошувати особисті дані.

ОЛХ доставка — це зручний варіант для безпечних покупок і продажів. Але що робити, якщо продавець з якихось причин не пропонує такої можливості? Єдине альтернативне рішення — післяплата та огляд товару на пошті. Виключення з передплатою можна робити лише тоді, коли впевнені в порядності певного інтернет-магазину.

Вісім шахрайських схем в інтернеті: ч. 1 та ч. 2

3. Сайт Онлайн[за]хист

Ми вже згадували його вище, а тепер розповімо докладніше.

Це наш освітній проєкт, мета якого – навчити українських інтернет-користувачів безпечно купувати та продавати товари онлайн, розпізнавати шахраїв, захищати свої персональні дані, щоб не втратити гроші.

На сайті можна пройти тест, щоб дізнатися, наскільки добре у вас «прокачані» навички кібербезпеки.

Ще – прочитати історії українців, які стикнулися з онлайн-шахраями.

А в розділі «Знання» – багато практичних матеріалів з порадами, як вберегися від обману: наприклад, чим небезпечна соціальна інженерія, що таке фішинг і як від нього захиститися, на що потрібно звертати увагу в оголошенні про продаж товару та під час спілкування з продавцем.

Якщо оголошення на OLX здається підозрілим, ви можете поскаржитися на нього.

4. Скарга на підозрілі оголошення

Під кожним оголошенням на OLX є такий попереджувальний банер.

Як безпечно купувати на OLX: корисні функції та «фішки» платформи

Якщо оголошення здається підозрілим, ви можете поскаржитися на нього. Ця функція більше захистить не вас (адже ви, можливо, розпізнали справжнього шахрая), а допоможе іншим не стати жертвою обману.

Щоб поскаржитися, потрібно пройти невеличкий тест. Якщо ми підтвердимо порушення, то видалимо оголошення та заблокуємо продавця.

5. Безпека інтернет-платежів

Онлайн-покупки стали невіддільною частиною життя, і шахраї на OLX, на жаль, можуть цим скористатися. Для підвищення рівня безпеки платежів скористайтеся декількома порадами:

  • заведіть віртуальну картку — її потрібно застосовувати для онлайн-платежів, адже в цьому разі ніхто не зможе зняти з неї гроші в банкоматі чи заплатити за покупки у звичайному магазині;
  • встановіть ліміт — визначтеся із максимальною сумою, яку не плануєте перевищувати під час покупок в інтернеті;
  • вводьте дані лише на сайтах із верифікацією через телефон — дані картки не можна повідомляти, коли з’єднання не захищено або на сайті немає верифікації.

Перш ніж домовитися про покупку, ретельно переглядайте оголошення ОЛХ, запитайте всю необхідну додаткову інформацію та обговоріть можливість повернення товару.

Отже, як купувати на ОЛХ та бути впевненим у чесності продавця? Передусім попіклуйтеся про власну інтернет-грамотність, щоби не стати жертвою шахраїв. Не переходьте за сторонніми посиланнями, не розголошуйте особисті дані та довіряйте лише перевіреним особам.

У пригоді стануть такі «‎фішки»‎, як Доставка ОЛХ, ознайомлення з інформацією про продавця (зокрема про кількість успішних продажів) та перевірка зовнішніх посилань. Також не забувайте постійно підвищувати рівень своєї освіченості в питанні кібербезпеки, аби гарантувати собі безпечні покупки в інтернеті.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.