Перша робота: дві третини українців починають працювати до 20 років

670
Додати
до обраних
Поділитися

МакДональдз в Україні в партнерстві з онлайн-платформою OLX Робота провели спільне дослідження, у якому запитали українців про їхній перший досвід роботи. Кожен третій опитаний каже, що найголовніше, чого його навчила перша робота, — уміння працювати з людьми. Також виявилося, що молоді українці влаштовуються на роботу досить рано: 69% опитаних влаштувалися на роботу у віці до 20 років.

Як шукають та вибирають першу роботу

65% українців починають працювати в студентському віці: третина опитаних – в 17-18 років, а близько чверті ще раніше – до 17 років.

Коли йдеться про пошук першої роботи, молодь звертається по допомогу й підтримку досвідченіших старших. Результати опитування, проведеного компанією МакДональдз спільно з онлайн-платформою OLX Робота, показали, що 40% шукали роботу через друзів або знайомих, майже кожному п’ятому допомогли влаштуватися на роботу батьки, а 18% знайшли роботу за допомогою альма-матер (через викладачів або ярмарки вакансій). 13% опитаних знаходили роботу через сайти вакансій, газети або листівки.

«Для 64% наших працівників МакДональдз – це перша робота. Шукаючи роботу, молодь звертає увагу на різні чинники, при цьому, згідно з нашими дослідженнями, бачимо принципову різницю: якщо міленіали потребують приємної робочої атмосфери, то молодші – покоління Z – шукають у першу чергу кар’єрні можливості, що ми й надаємо нашим співробітникам, тим самим поєднуючи обидва покоління в компанії», – коментує директор з персоналу МакДональдз в Україні Наталія Тіморіна.

Перша робота: дві третини українців починають працювати до 20 років

37% українців почали відразу набувати досвіду за фахом, для 12% перша робота частково відповідає обраній професії, а більш як половина влаштовуються на першу роботу не за фахом (51%).

Мотивацією до виходу на роботу найчастіше є бажання мати власний дохід: 40% опитаних шукали роботу як джерело заробітку, а розмір заробітної плати для більшости був головним чинником вибору. Для 22% перша робота була можливістю набратися досвіду. Траплялися й ті, хто починав свій кар’єрний шлях за компанію з другом – таких менш як 3%.

«Найбільше вакансій, які підійшли б для працевлаштування людині без досвіду, з’являється на платформі OLX Робота в травні та вересні. У цей період попит різко збільшується, найактивніше шукають спеціалістів у робітничих сферах. Відповідно на сезонну роботу стають затребуваними й кандидати на початку свого кар’єрного шляху. Особливо це стосується студентів, оскільки в них є змога працювати під час канікул, а роботодавці зі свого боку закривають потребу в кадрах на сезон. Тож для молодих претендентів це вигідні періоди, коли слід шукати вакансії», – коментує Марія Абдулліна, керівник напряму OLX Робота.

Зарплата – найважливіший чинник вибору вакансії

Обираючи, куди влаштуватися, українці в першу чергу дивляться на гроші: розмір зарплати став вирішальним у виборі роботи для більшости українців (52%), причому чоловіки більше звертають увагу на розмір зарплати, ніж жінки (57% проти 42%). Але зарплата залишається вирішальним чинником у виборі не тільки на початку кар’єри, а й на подальшому кар’єрному шляху.

Згідно з іншим дослідженням*, проведеним МакДональдз серед авдиторії різного віку, загалом потенційні працівники в Україні також звертають увагу в першу чергу на привабливість заробітної плати й соціальний пакет (79%), кар’єрне зростання (50%) і фінансову платоспроможність роботодавця (48%). Цікаво, що для європейців заробітна плата грає не менш важливу роль: важливим критерієм її обрали 59% опитаних, на другому місці – приємна робоча атмосфера (51%), кар’єрне зростання третє за популярністю (37%).

«За даними аналітичної платформи OLX Робота, рівень зарплат у категорії «Початок кар’єри», де зазвичай розміщують вакансії для студентів, 2019 року становив приблизно 9000 грн на місяць, а ставка за годину склала 100 грн. Для першого заробітку це досить непоганий дохід, як порівнювати з пересічною місячною зарплатою в країні, яка за версією Держкомстату досягла у вересні позначки 10 687 грн», – додає Марія Абдулліна, керівник напряму OLX Робота.

Перша робота: дві третини українців починають працювати до 20 років

Студенти шукають роботу без досвіду та з гнучким графіком, а роботодавці – відповідальні і пунктуальні кадри

На другому місці серед чинників, які впливають на вибір першої роботи, – відсутність вимог до навичок (38%). Ще майже третина опитаних обирала роботу за можливістю поєднувати з навчанням, і стільки ж — за можливістю набиратися досвіду за фахом. Для жінок більш важливий, ніж для чоловіків, гнучкий графік (33,6% проти 26%) та офіційне працевлаштування (21% проти 16%). Серед іншого зазначали бажання бути корисним – захищати Батьківщину та лікувати людей.

За даними платформи OLX Робота, три найголовніші вимоги до претендентів на першу роботу – відповідальність, бажання працювати й пунктуальність. Окрім них, роботодавці чекають від кандидатів грамотности, креативности, знання англійської. Директор з персоналу МакДональдз Наталія Тіморіна ділиться критеріями добору в компанію: «Ми шукаємо людей, які вміють спілкуватися і хочуть допомагати іншим. Завдяки цьому ми зберігаємо унікальну культуру, у якій є відчуття, що про тебе дбають, незалежно від того, чи ти клієнт МакДональдз, чи ти тут працюєш».

Чого навчаються на першій роботі

На першій роботі третина українців навчаються вміння працювати з людьми. Приблизно чверті опитаних робота допомагає набути професійних знань і навчитися відповідальности. Серед варіантів «Інше», на жаль, найчастіше люди писали, що перша робота навчила їх не довіряти іншим.

«Щороку зникають одні та з’являються інші професії. Для того щоб лишатися затребуваним на ринку праці, важливо постійно навчатися й розвивати нові навички. Для професій майбутнього критичним буде володіння такими навичками, як допитливість, гнучкість мислення, стійкість і вміння будувати зв’язки. Наші навчальні програми сфокусовані на розвитку цих умінь», – додає Наталія Тіморіна.

Перша робота: дві третини українців починають працювати до 20 років

Що радять майбутнім кандидатам

Серед того, що респонденти хотіли б побажати собі ж у пошуку першої роботи, більшість зазначають — «упевненості». Більше думати про себе, бути амбітним, наполегливим, пробувати різне та не боятись просити більшу зарплату. Багато хто каже, що не був досить вимогливим до роботодавця і хотів би обачніше обирати, на кого саме працювати першого разу.

Також багато хто зауважив необхідність знання іноземних мов. А ще кажуть, що краще було б учитися до працевлаштування й використовувати всі можливості навчання на першій роботі (така порада самому собі була найпопулярнішою серед опитаних). Ще багато порад українці давали щодо майбутніх перспектив — щоб робота була затребувана в майбутньому, щоб не псувала здоров’я та давала змогу відкладати на чорний день.

*Employer brand research 2019. Дослідження проведено на замовлення МакДональдз в Україні.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.