«Стабільність – фактор номер один для наших працівників»: «Свої люди» з HRD мережі супермаркетів NOVUS (відео)

473
Додати
до обраних
Поділитися

OLX Робота продовжує публікувати випуски влогу «Свої люди»:  це 15-хвилинні інтерв’ю з найцікавішими роботодавцями та лідерами думок в HR-галузі України, в яких ми говоримо про те, як ефективно підбирати, мотивувати, розвивати й утримувати працівників у сегменті лінійного та масового персоналу.

Веде влог запрошений експерт – Лана Солнцева, HR-практик з 15-річним досвідом і бренд-амбасадор OLX Робота.

Наша наступна героїня – директор з управління персоналом мережі супермаркетів NOVUS Юлія Назарець. Вона розповіла про HR-стратегію компанії, що стоїть на першому місці для працівників, найголовніше завдання керівників і бажання нагодувати всіх.

 

Стабільність – на першому місці

У нас немає завдання – бути цікавими або особливими. Швидше, ми вибудовуємо нашу HR-стратегію на основі потреб, про які чуємо від працівників. Так, планові показники, які ми відстежуємо, – це задоволеність, лояльність, інформованість, мотивація тощо. Ми вивчаємо те, що насправді важливо для людей залежно від посади, віку, статі. Прагнемо підібрати особливий підхід до кожного.

Стабільність – фактор номер один у всіх наших дослідженнях. Вона залишається на першому місці для всіх співробітників протягом останніх 1,5 років. Для них це впевненість, що заробітну плату будуть гарантовано платити двічі на місяць у повному обсязі, що їхній роботодавець надійний і нікуди не подінеться.

Пропонуємо мінімум шість варіантів графіка роботи

Серед інших пріоритетних факторів – розташування місця роботи. Співробітники не хочуть витрачати багато часу на дорогу: у нас велика частка іногородніх, і для них це має значення.

Наступний фактор – розклад: комусь важливо підібрати гнучкий графік, а хтось віддає перевагу приїхати до Києва, відпрацювати сім днів поспіль, поїхати додому і наступного тижня відпочивати. У нас є щонайменше шість варіантів графіка, з яких співробітники можуть вибрати найбільш підхожий.

Ми пропонуємо харчування працівникам супермаркетів та розподільних центрів, а також даємо все необхідне для виконання їхніх обов’язків: форму, трансфер, частково компенсуємо житло для іногородніх.

Наша «сім’я» виросте завдяки мережі Billa

Зараз у нас 41 магазин, де працює понад 5 500 співробітників. У планах – відкривати ще.

Потрібно врахувати відомий факт – інтеграцію з мережею Billa (компанія купила Billa наприкінці минулого року – ред.), завдяки чому «сім’я» NOVUS теж значно поповниться. Наступний рік амбітний за кількістю магазинів. Якщо вийде все так, як ми хочемо, то до кінця 2021 року їхнє число наблизиться до сотні.

Мотивуємо офісний персонал виходити за межі своїх функцій

Намагаємося пропонувати спільну ціннісну пропозицію як для офісних співробітників, так і для працівників магазинів.

Але все-таки є відмінності. Все те, що я перерахувала вище, стосується команд супермаркетів і розподільних центрів. У офісних співробітників інші потреби з точки зору очікувань і професійного зростання, інвестицій у розвиток і навчання. Тому в роботі з цією категорією персоналу фокусуємося на їхній можливості брати участь у проєктній діяльності, програмах розвитку і заходах компанії. Створюємо хороші умови для того, щоб люди могли виходити за межі своїх функцій.

Усі «плюшки» збираємо на внутрішньому порталі

Ми привозимо до офісу печиво, чай, каву. Влаштовуємо «вітамінні» понеділки, доставляючи фрукти, лимони, мед, імбир, сезонні продукти. Проводимо постійні дегустації, щоб спробувати те, що є на наших прилавках. Ми годуємо! І в цьому напрямі не відрізняємося в тому, що робимо для співробітників і для клієнтів.

Якщо говорити про те, чого хочуть співробітники, то раніше вони часто просили ввести гнучкий графік і дистанційну роботу. Тепер це є завдяки карантину, не наша заслуга (сміється). Можливість не витрачати багато часу на дорогу мотивує офісних співробітників з Києва.

У нас є окремий проєкт – «Усе для своїх». Його суть: кожен, у кого є вигідна пропозиція (наприклад, знижка), може зробити її надбанням нашої «сім’ї». Будь-хто може цим користуватися і накопичувати бонуси.

Є ряд партнерських програм, в межах яких окремий співробітник стежить за різними знижками на охорону здоров’я, спорт, розваги. Все те, що роблять партнери спеціально для NOVUS, ми збираємо на внутрішньому порталі. Кожен працівник може цим скористатися.

Зараз ми забезпечуємо для офісу діагностику COVID-19: оплачуємо тести, якщо підозрюємо, що людина захворіла.

«Стабільність – фактор номер один для наших працівників»: «Свої люди» з HRD мережі супермаркетів NOVUS (відео)
Директор з управління персоналом мережі супермаркетів NOVUS Юлія Назарець

Хочемо, щоб співробітники давали зворотний зв’язок про продукцію

Одна з наших ідей, яку ми «докрутили» в цьому році, знову стосується їжі. Ми хочемо, щоб наші співробітники були не тільки споживачами, але й давали якісний зворотний зв’язок про товари, які продає компанія. Даємо всім персональну знижку 25% на продукцію власного виробництва.

Завдання для всіх керівників – синергія NOVUS та Billa

Найголовніше, що важливо розуміти, – супермаркети Billa стануть супермаркетами NOVUS. Відповідно, ми впроваджуватимемо там те, що відповідає нашому бізнес-баченню та ключовим пріоритетам (наприклад, якість продукції).

Говорячи про Billa, почнімо з того, що ця мережа старша за нашу на 10 років. Компанія відзначила двадцятиріччя. Це бізнес із серйозними іноземними інвестиціями та міжнародним досвідом. У мережі величезна кількість якісних HR-напрацювань. Усі успішні практики ми інтегруємо у себе. З іншого боку, єдиним стане позиціювання – це для нас важливо.

Ми готові вивчати, запитувати, переймати, запускати культуру обміну. Завдання для всіх керівників компанії – не загубити тих цінних речей, що є в Billa. Їх потрібно зрозуміти, ідентифікувати, винести, транслювати, щоб досягти синергії.

Люди часто переміщуються між магазинами мереж

Судячи з портрета працівників Billa, яких я бачила і з ким спілкувалася, розумію, що будуть схожі моменти в культурі та потребах співробітників. Адже сфера та сама, і люди в ній переміщуються: працюють в одній мережі, йдуть до іншої, повертаються знову. Іноді саме робітники магазинів знають більше про те, що важливо персоналу, ніж люди в офісах.

Намагаємося зрозуміти, що шукають працівники, і дати їм це

Насамперед хочеться зрозуміти, що важливо для кандидата. Якби переді мною був зараз пошукач, я сказала б йому таке про роботу в нас: «Якщо для тебе важливі стабільність, гарантії прозорої та надійної компанії, впевненість у завтрашньому дні, а також у тому, що ти продаєш, – тоді тобі до нас».

Не говоритиму, що в кожному магазині всі дружні й командні. Хоча, безумовно, є колективи, які як сім’я, а є інші, з формальнішою культурою. І тут теж усе залежить від того, що важливо для кандидата.

У співробітників call-центрів, які займаються набором персоналу, один з головних стандартів спілкування такий: коли дзвонить кандидат, то його насамперед запитують, де йому територіально зручніше працювати. Залежно від відповіді йому пропонують варіанти. Нам не «горить» закрити вакансію в конкретному магазині – важливіше те, що шукають люди.

Дивіться попередній випуск влогу:

«У 2020 році ми закрили 19 000 заявок від кандидатів»: «Свої люди» з HR-директором Нова Пошта (відео)

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.