• Укр
  • Рус

Зміни до закону про трудові відносини в умовах воєнного стану

6302
Додати
до обраних
Поділитися
Людмила КолбАвтор

Президент України підписав новий Закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Головні зміни в трудовому законодавстві 2022 року: дерегуляція та лібералізація окремих умов трудових відносин. Редакція блогу OLX разом з юристами розібралася в деталях документа і сформувала перелік змін для роботодавців та працівників.

Які відбулись зміни в трудовому кодексі для роботодавця під час воєнного стану

Прийом нових працівників

Якщо компаніям бракує співробітників (наприклад, через їхню евакуацію в іншу місцевість), то вони можуть укладати з новачками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на час заміщення тимчасово відсутнього працівника.

Звільнення з ініціативи роботодавця

Під час воєнного стану працедавець може звільнити тимчасово непрацездатного працівника, а також співробітника у відпустці (крім декретної та з догляду за дитиною) з першого дня після закінчення непрацездатності або відпустки. Таке скорочення в умовах воєнного стану є правомірним.

Оплата праці в період воєнного стану

Роботодавців звільняють від відповідальності за порушення строків оплати, якщо вони доведуть, що це сталося через ведення бойових дій або інші обставини непереборної сили.

Водночас таке звільнення не означає, що в компанії зникає обов’язок виплатити фінансову винагороду своїм працівникам. Якщо працедавець не може розраховуватися з командою через ведення бойових дій, строки виплат можуть бути перенесені до моменту відновлення діяльності компанії.

Призупинення дії трудового договору

Це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення співробітником виконання своїх зобов’язань за трудовим договором. Дію цього договору можна призупинити через військову агресію проти України. Водночас це не означає припинення трудових відносин.

Роботодавець та працівник за можливості повинні повідомити одне одного про призупинення у будь-який доступний спосіб. Відшкодування невиплаченої працівнику заробітної плати та інших виплат покладається на росію як на державу-агресора.

Особливості трудових відносин в умовах воєнного стану для працівників

Переведення на іншу роботу

Роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу без його згоди, якщо:

  • це необхідно для відвернення / ліквідації наслідків бойових дій або інших обставин, що становлять загрозу життю людей;
  • така робота не протипоказана за станом здоров’я;
  • оплата праці повинна бути не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою.

Виняток: переведення в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії, – у цьому випадку згода співробітника обов’язкова.

Звільнення в період воєнного стану з ініціативи працівника

Можна не попереджати про це роботодавця за два тижні. У зв’язку з веденням бойових дій там, де розташована компанія, працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві.

Виняток: людина примусово залучена до суспільно-корисних робіт / виконує роботи на об’єктах критичної інфраструктури (метро, військові частини тощо).

Графік роботи

Робочий тиждень може бути збільшений – до 60 годин, а для тих, хто працює за скороченим графіком, – до 50. Компанія визначає час початку і закінчення роботи.

Тривалість щотижневих вихідних може бути скорочена до 24 годин. Крім того, працівнику можуть відмовити у наданні будь-якої відпустки, окрім декретної та з догляду за дитиною, якщо він залучений до робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Робота в нічний час

Окремо винесено й питання стосовно організації трудових відносин в умовах воєнного стану. Згідно зі статтею 8 Закону 2136 роботодавець не може ставити робочі години вночі без згоди:

  • вагітних жінок;
  • жінок, у яких дитині ще не виповнився один рік;
  • осіб з інвалідністю, якщо така робота протипоказана медично.

Проте зміни до Закону про трудові відносини в умовах воєнного стану передбачають тимчасове скасування першої та другої частин статті 54 КЗпП. Тобто вночі можуть працювати всі інші жінки, у тому числі — зокрема на важких роботах, місцях, що мають небезпечні або шкідливі умови. Залучати жінок можна згідно з чинними трудовими відносинами на підземні роботи, нічні та понаднормові роботи.

Законно працювати у вихідні, святкові, неробочі дні, а також — їздити до відрядження. Нічним часом роботи вважають проміжок з 10 вечора до 6 ранку. Скорочення нічної зміни на одну годину тепер скасовано.

Відпустки в умовах воєнного стану

Протягом періоду дії воєнного стану компанія може надавати працівнику відпустку без збереження заробітної плати, якщо той про це попросить. Також трудовий кодекс воєнного стана регулює інші правила надання відпусток.

Відпустка в період воєнного стану може обмежуватися 24 календарними днями за цей рік. Рішення про це приймає роботодавець. Якщо тривалість відпустки перевищує цю кількість днів, тоді невикористані дні переносять на час, коли воєнний стан буде вже скасовано. Зміни в трудовому законодавстві під час війни передбачають, що роботодавець може не погодити в цей час невикористані відпустки минулих років.

Закон дає змогу відмовляти у відпустці працівнику на об’єкті критичної інфраструктури. Це не поширюється на випадки, якщо відпустка пов’язана з вагітністю, пологами чи доглядом за дитиною до 3 років.

Не дійсні в цей момент частина 7 статті 79, частина 5 статті 80 КЗпП. Не застосовують на практиці також частину 5 статті 11 та частину 2 статті 12 Закону «Про відпустки».

Працівник має право попросити неоплачувану відпустку на будь-який термін, натомість у мирний час цей період обмежено 15 днями. А роботодавець має надати відпустку працівнику строком до 90 днів без оплати, якщо:

  • той виїхав за кордон;
  • отримав статус ВПО.

Трудове законодавство в умовах воєнного стану дає дозвіл виплачувати в разі звільнення працівнику грошову компенсацію. Це роблять згідно зі статтею 24 Закону «Про відпустки».

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.