• Укр
  • Рус

Як отримати компенсацію від держави, якщо компанія працевлаштувала переселенця

332
Додати
до обраних
Поділитися
Катерина МаєвськаАвтор

Щоб підтримати економіку України під час війни, уряд запровадив програму працевлаштування переселенців. Зокрема, роботодавці, які наймають внутрішньо переміщених осіб, зможуть отримати грошові компенсації – по 6500 грн щомісяця за кожного працевлаштованого. За рахунок цих коштів компанії компенсують частину витрат на оплату праці цих працівників. Як все працюватиме, встановлює Постанова КМУ від 20.03.2022 № 331. Ми розібралися в деталях і розповідаємо про ключові моменти.

Хто вважається внутрішньо переміщеною особою?

Це особа, яка:

  • після введення воєнного стану в Україні перемістилася з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії (перелік територій тут);
  • отримала довідку внутрішньо переміщеної особи (порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи – тут).

За яких умов роботодавець отримає компенсацію?

  1. Роботодавець (юридична особа або фізична особа-підприємець) має працевлаштувати внутрішньо переміщену особу, а саме – укласти з таким працівником строковий або безстроковий трудовий договір (контракт), гіг-контракт*, зокрема за сумісництвом.
  2. Працедавець повинен перебувати на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  3. Розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати, встановленої законодавством (з початку 2022 року – 6500 грн).
  4. Роботодавець має подати податкову звітність за 4-й квартал 2021 року або річну звітність за 2021 рік.

* поєднання трудового та цивільно-правового договору. Гіг-співробітників не приймають у штат, водночас такі працівники мають соціальні гарантії.

Який розмір та періодичність виплат?

Розмір компенсації – 6500 гривень щомісяця за кожного працевлаштованого переселенця.

Протягом якого періоду можна отримувати компенсації?

Роботодавці зможуть отримувати кошти протягом періоду воєнного часу та 30 календарних днів після його скасування або припинення. Водночас загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування переселенця.

Як роботодавцю отримати кошти?

Насамперед – укласти трудовий договір із внутрішньо переміщеною особою. І не раніше, ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування – подати заяву про компенсацію витрат. Така заява подається до міського, районного, міськрайонного центру зайнятості або філії регіонального центру зайнятості.

Заяву можна подати в електронній чи паперовій формі:

  • в електронній формі – через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (портал «Дія»);
  • в паперовій формі – особисто під час відвідування центру зайнятості або на адресу електронної пошти відповідного центру.

Крім заяви про компенсацію витрат, роботодавець має надати такі документи:

  • інформацію про працівників, які є застрахованими особами: прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку в паспорті);
  • документ, що підтверджує працевлаштування;
  • копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • копія наказу про працевлаштування.

На які обмеження варто звернути увагу?

  1. Внутрішньо переміщена особа може бути працевлаштована на цих умовах один раз.
  2. Якщо трудові відносини припиняються до завершення строку виплати компенсації, роботодавець протягом п’яти робочих днів зобов’язаний повернути невикористані кошти.

Також важливо зауважити: центр зайнятості має право перевіряти достовірність інформації від роботодавця, проводити перевірки за його місцезнаходженням та контролювати використання грошей.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.