Не тільки ЄС: в яких країнах шукають роботу українці під час війни

2437
Додати
до обраних
Поділитися

Через військову агресію росії країни Євросоюзу максимально спростили можливість прийому українців. У рамках Директиви ЄС 2001/55/ЕС громадяни мають право на тимчасовий захист без тривалих бюрократичних процедур. Цей статус надає й доступ до легального працевлаштування. Крім Євросоюзу, спрощений в’їзд для українців працює у Великобританії, Ізраїлі, Ірландії, ОАЕ та Японії. Тож OLX Робота дослідила, які з доступних для працевлаштування країн зараз обирають українці.

Де хочуть працювати заробітчани

Найчастіше користувачі OLX Робота відгукуються на вакансії в категорії «Робота за кордоном» у країнах Європи та Близького Сходу. Кандидати цікавляться пропозиціями від роботодавців із Польщі, Німеччини, Ізраїлю, Великобританії та Чехії. Варто відзначити, що саме з цих країн найбільше вакансій для українців. Тож пошукачі відгукуються на них частіше.

Однак варто врахувати і конкуренцію. Найвища активність за кількістю відгуків в таких країнах:

  1. Домініканська республіка – 23 відгуки.
  2. Норвегія – 11.
  3. Швеція – 8.
  4. Швейцарія – 6.
  5. Фінляндія – 4.

У різних країнах особливості отримання тимчасового захисту можуть відрізнятися. Тому OLX Робота зібрала дані про кількість вакансій у популярних серед українців країнах та юридичні поради щодо реєстрації в кожній з них.

Польща

Сусідня країна є лідером за кількістю переселенців з України. Так, на початку травня у базі даних PESEL (польський ідентифікаційний номер) вже зареєструвалися 400 тис. українців працездатного віку. Протягом того самого періоду на OLX розмістили 572 вакансії в Польщі. Пошукачі можуть розраховувати на середню заробітну плату майже в 4 900 злотих.

Особливості реєстрації: відбувається під час в’їзду на польському прикордонному пункті або в місцевій адміністрації вже після прибуття. У Польщі можна працевлаштуватися без додаткових документів та перебувати на території країни до 18 місяців.

Німеччина

Загальна кількість українських переселенців в країні у травні – 280 тис. осіб. Ця західноєвропейська країна популярна й серед користувачів ОLX Робота. На початок травня на сервісі опублікували 329 актуальних вакансій в Німеччині. В середньому пошукачам пропонують зарплату у 1 640 євро.

Особливості реєстрації: переселенці, які не мають візи на короткочасне перебування, можуть отримати посвідку на проживання протягом 90 днів після прибуття. Для цього треба подати відповідну заяву в іноземне представництво за місцем проживання. Документ дозволяє мешкати в країні впродовж року з можливістю подовження ще на 2 роки, а також надає право на допомогу Агенції з працевлаштування.

Ізраїль

Країна Близького Сходу має складнішу процедуру прийому українців, ніж ЄС, тож великого напливу наших співвітчизників в Ізраїлі після початку військової агресії росії не спостерігається. Однак рівень середньої заробітної плати у 85 тис. грн (приблизно 9 630 шекелів) робить країну привабливою серед пошукачів. Нині на OLX є 269 вакансій.

Особливості реєстрації: для працевлаштування необхідна робоча віза. Її власники мають право запросити до країни членів своїх сімей, які можуть перебувати в Ізраїлі до 90 днів у статусі туристів.

Велика Британія

Країна, так само, як Ізраїль, не є членом Євросоюзу, тож Директива ЄС на неї не поширюється. Однак високий рівень середньої заробітної плати (75 тис. грн, або 2 тис. фунтів стерлінгів) мотивує українців відгукуватися на вакансії, яких наразі 118 на OLX.

Особливості реєстрації: 1) щоб отримати прихисток за наявності родичів всередині країни, необхідно ще до в’їзду у Великобританію отримати візу; 2) потрапити без візи та з можливістю працевлаштування можна, якщо переселенець знайде спонсора-резидента країни, який зголоситься безкоштовно надати українцю житло на 6 місяців.

Чехія

Європейська країна прийняла найбільше українців порівняно з власним населенням. На 11 млн чехів на початку травня припадає 320 тис. переселенців. Ця країна закриває п’ятірку найпопулярніших країн серед пошукачів на OLX Робота. Працедавці розмістили півтори сотні пропозицій роботи. Середня зарплата, яку роботодавці пропонують пошукачам з України, – 40 тис. грн (31 725 крон).

Особливості реєстрації: з 21 березня переселенці з України можуть працювати у Чехії без отримання дозволу. Водночас українці, які мають шенгенську, сезонну або спеціальну робочу візу, термін дії якої закінчується менше ніж через 14 днів, можуть подати заявку на отримання спеціальної довгострокової візи.

Де українцям платять найбільше

Серед країн, в яких українці можуть отримувати найвищу заробітну плату, лише одна входить до топу найпопулярніших. Решта ж через віддаленість від України, невелику кількість пропозицій роботи або складну процедуру прийому наших громадян мають не такий значний попит заробітчан.

Топ країн з найвищою медіанною зарплатою

Країна Рівень зарплати, грн
Австралія 175 530
Норвегія 130 000
США 99 950
Швеція 86 005
Ізраїль 85 000

*Дані за травень 2022 р.

Яким буде попит на вакансії за кордоном у майбутньому

«Зараз визначальним в рішеннях українців їхати за кордон, крім рівня зарплат та наявності роботи всередині країни, є фактор безпеки. Зокрема, ми фіксуємо, що найактивніше на закордонні вакансії відгукуються пошукачі на Львівщині та Івано-Франківщині, де висока конкуренція через насиченість ринку внутрішньо переміщеними українцями.

Також серед лідерів Київська, Одеська та Дніпропетровська області. Водночас після звільнення півночі країни від військ ворога, українці почали поступово повертатися додому. При цьому соціологічні опитування свідчать, що нинішня хвиля міграції, в тому числі трудової, має тимчасовий характер.

Так, за даними соціологічної групи «Рейтинг», більш ніж половина тих, хто залишив Україну через війну, планують найближчим часом або трохи пізніше повернутися додому. Ще понад 40% збираються повертатись на Батьківщину після завершення війни. Українці прагнуть працювати вдома та відновлювати економіку, адже країна без них ніяк», – розповідає керівниця напряму OLX Робота та Послуги Марія Абдулліна.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.