• Укр
  • Рус

Скільки можуть заробляти українці у новій професії: результати дослідження

780
Додати
до обраних
Поділитися

Понад 8 тис. українців поділилися своїм ставленням до зміни професії. 71% із них змінили чи готові змінити фах, а найважливішим фактором під час вибору нової сфери назвали рівень зарплатні. Чи збігаються очікування українських робітників з актуальною ситуацією на ринку праці у вересні – в дослідженні* OLX Робота.

Як українці обирають новий професійний напрям

Результати вересневого опитування на OLX Робота показали, що понад 22% українців вже змінили професію в період воєнного часу, а майже 49% опитаних ще шукають роботу та готові перепрофілюватися.

Основними способами пошуку вакансій для всіх опитаних стали онлайн-платформи (60% респондентів) та знайомі (20%). Менше всього українці зверталися до Державної службу зайнятості (5%).

Найбільш готовими змінити сферу професійної діяльності виявилися пошукачі віком 25-44 років (68% респондентів). При цьому опановувати новий фах готові майже порівну як жінки, так і чоловіки.

Українці, які ще шукають роботу, також оцінили фактори під час вибору нової сфери і сумарно найвищий середній бал (5,31) віддали за рівень зарплати. Натомість можливість брати додаткові зміни, щоб заробити більше, за середньою оцінкою респондентів найменше впливатиме на вибір спеціальності (3,11 бала).

Кого шукають роботодавці та скільки готові платити

Опитування свідчить, що і українці, які вже змінили напрям професійної діяльності, і ті, які лише шукають нову роботу, обирають однакові галузі:

  • роздрібна торгівля / продажі / закупки;
  • логістика / склад / доставка;
  • виробництво / робітничі спеціальності.

У середньому пошукачі хочуть отримувати за свою роботу від 10 до 20 тис. грн на місяць. Своєю чергою, в цих категоріях роботодавці готові наймати людей без досвіду і платити від 9 до 28 тис. грн. Тож пропозиція на ринку подекуди навіть перевищує очікування кандидатів.

Так, у сфері «Роздрібна торгівля / продажі / закупки» на OLX Робота найчастіше шукають менеджерів з продажу (911 вакансій) та продавців (869 вакансій). Їм у середньому готові платити від 10 до 15,5 тис. грн.

Щодо сфери «Логістика / склад / доставка», тут без досвіду найчастіше пропонують роботу водіям (705 вакансій) і таксистам (373 вакансій), але за наявності водійського посвідчення. Наприклад, далекобійникам в середньому платять 44 тисячі гривень, а от водіям таксі – 25 тис. грн.

У сфері «Виробництво/робітничі спеціальності» найбільший попит мають швачки. Без досвіду роботи роботодавці готові платити 13,5 тис. грн. Для тих українців, які не визначилися з фахом, – на OLX є майже 100 вакансій для різноробів, і на такій роботі можна заробляти 12 тис. грн щомісяця.

Станом на першу половину вересня 2022 року найбільше вакансій без досвіду роботи у згаданих сферах на Київщині – 30%. Майже однакова кількість пропозицій роботи – 10% та 9 % – у Дніпропетровській та Одеській областях. Трохи менше – 7% та 6% – потребують у Львівській та Чернівецькій областях.

Як підготуватися до зміни професії

Якщо ви твердо вирішили змінити сферу своєї професійної діяльності, фахівці Асоціації інноваційної та цифрової освіти пропонують вам такий алгоритм дій.

  1. Отримайте максимально повну інформацію про сфери, які є на ринку і які зараз активно розвиваються.
  2. Побудуйте уявну матрицю цікаво/нецікаво, перспективно/неперспективно.
  3. Виділіть 10 пріоритетних напрямів.
  4. Зіставте власні знання, навички та досвід і спробуйте «відчути» або змоделювати свою можливу роль у кожній сфері.
  5. Оберіть три основні напрями, які максимально відповідають баченню вашого майбутнього.

Скласти перелік професій, які максимально відповідають типу інтелекту та типу особистості можна за допомогою тестування на спеціалізованих платформах. Наприклад, Платформа з профорієнтації та побудови кар’єри Міністерства освіти і науки України – www.hryoutest.in.ua (для молоді) або Штучний інтелект виявлення здібностей до професій – www.interactive-resume.in.ua (для дорослих). Обидві платформи безкоштовні для користування.

*Дані онлайн-опитування OLX
Вибірка: Цільова аудиторія категорії OLX Робота
Основна вибірка, N=8218
Вересень 2022 р.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.