• Укр
  • Рус

Як знайти репетитора для дитини

1528
Додати
до обраних
Поділитися

Коли ви з дитиною вирішуєте винайняти окрему людину для покращення знань, шкільних чи додаткових, вивчіть усі можливі форми такого навчання. Тьютори — це про наставництво й персональну допомогу. Тьюторський супровід допомагає не лише осягнути новий матеріал, а й зрозуміти інтереси, пріоритети, вибір потрібної спеціальності. Репетитори натомість не мають обов’язків ментора, він пояснює теорію та дає нові знання.

Послуги репетиторів стають дедалі популярнішими. Чи не головна причина – дистанційна освіта. Батьки вважають, що такий формат навчання не забезпечує дітей належними знаннями. Особливо гостро проблема стоїть перед батьками старшокласників. Станом на початок жовтня, на OLX розміщено майже 8000 оголошень від репетиторів. Як обрати найкращого для вашої дитини, читайте у нашій статті.

Коли потрібні репетитори та яких шукають найчастіше

Вперше чимало батьків замислюється про репетитора на етапі підготовки малюка до школи. У середніх класах найбільш актуальні послуги для поглиблення знань із математики, хімії, фізики, адже батькам стає складніше самотужки пояснити матеріал. Ну а випускники традиційно готуються до незалежного оцінювання та вступу до омріяних вишів.
Найпопулярнішими напрямами репетиторства є англійська мова, математика та українська мова. Також мають попит творчі сфери: гра на гітарі чи фортепіано, уроки вокалу, малювання тощо. До речі, вони ж є одними із найдорожчих. Конкуренцію їм можуть скласти хіба що рідковживані мови (наприклад, китайська) та складні науки – вища математика, програмування тощо.

Попит на послуги репетиторів традиційно зростає у серпні-вересні. Цей рік не став виключенням. За статистикою OLX, кількість відгуків на оголошення наприкінці літа зросла в рази. Наприклад, за напрямом “Англійська мова” майже на 79% – з 9000 відгуків у серпні до 17000 у вересні. Схожа динаміка спостерігається й за всіма іншими дисциплінами.

Як знайти репетитора

Пошук репетитора — це нескладно. Є декілька способів, як ви можете знайти гарних фахівців:

  • сарафанне радіо — люди часто говорять про те, що вони знайшли якісні послуги, тож спробуйте дізнатися через знайомих;
  • оголошення на OLX — фахівці самі пропонують свої послуги тут, вам треба тільки вибрати;
  • послуги шкільних вчителів — часто вчителі у закладі, де вчиться ваша дитина, додатково пропонують послуги з поглибленого вивчення предмета поза програмою;
  • пропозиції студентів профільних курсів — також гарний варіант для покращення знань, коштувати може дещо менше;
  • форуми батьків — знайдіть «однодумців» в інтернеті, можливо, вони порадять гарних фахівців;
  • соцмережі — багато репетиторів ведуть свої блоги, де показують свій підхід і демонструють готові кейси.

Найпростіший спосіб: поговоріть із батьками, які мають досвід пошуку репетитора. Вони вже пройшли цей шлях, набили шишки й можуть поділитися з вами цінними знаннями.

На що звертати увагу під час вибору?

Коли ви вже маєте перелік кандидатів, важливо з ними не помилитися. Звертайте увагу на низку критеріїв — ми підготували для вас детальний перелік.

Досвід

Профільна освіта й досвід роботи не завжди є гарантією того, що перед вами дійсно класний спеціаліст. Але шанси зустріти «того самого» значно підвищуються, якщо викладач може чітко, зрозуміло й детально пояснити, чому навчає учнів саме так і чому обирає конкретні підручники або навчальні ресурси. Він також легко розповість історії успіху своїх вихованців – яких результатів їм вдалося досягти разом. Якщо ж не бажає про це говорити або просто уникає відповіді – варто насторожитися.

Справжній профі неодмінно принесе на зустріч або надасть вам в електронному вигляді документи про свою освіту та кваліфікацію. Цього не сталося? Запитайте самі – ви маєте право знати, кому довіряєте навчання своєї дитини. Добре, коли репетитор має приємну манеру спілкування, вміє говорити просто про складне і чи не найголовніше – йому вдається знайти підхід до кожного учня.

Рівень знань

Шукаючи репетитора, звертайте увагу на всі дрібниці. Наприклад, граматичні та пунктуаційні помилки в тексті оголошення репетитора української мови – суттєвий привід замислитися над рівнем такого «спеціаліста».

Насторожити мають і надто лаконічні оголошення, а також пропозиції від фахівців дуже широкого профілю, які пропонують уроки фізики, сольфеджіо та макраме (звісно, не будемо виключати можливості, що талановитий фізик є не менш талановитим музикантом чи майстром handmade).

Відгуки

Обираючи репетитора, ви напевно захочете дізнатися, як відгукуються про нього колишні учні чи їхні батьки. І це правильний підхід. Добре, коли всі відгуки – позитивні. Але не бійтеся поодиноких негативних. Це нормально, бо всі ми різні: те, що не підійшло іншим, може підійти вам. І навпаки. З рекомендаціями та відгуками може бути ще одна проблема: деякі люди просто звикають до репетитора чи викладач подобається їм за особисті якості, навіть за умови не надто визначних результатів навчання. Тому варто враховувати думку інших, але не цілком покладатися на неї.

Педагогічний стаж

Репетитор для дітей або може мати купу дипломів, підтверджень про підвищення кваліфікації, а може бути студентом. Для маленьких дітей краще підбирати фахівця з великим педагогічним стажем, адже тут треба правильно зацікавити дитину й мати розуміння дитячої психології. Студент-репетитор може натомість краще впоратися з підготовкою до НМТ чи ЗНО, адже сам нещодавно отримав такий досвід.

Просіть у людини сертифікати, дипломи чи інші документи, що підтвердять їхні досягнення у науці. Це нормальна практика, що підтвердить професійні здібності людини. Наприклад, у репетитора з англійської своєрідною гарантією буде міжнародний сертифікат про рівень володіння мовою.

Вартість занять

Враховуйте ціни на репетиторство. Вони залежать від формату, самого предмету та досвіду. Групові заняття коштують дешевше за індивідуальні. Часто вартість за урок зазначають репетитори одразу — і це гарний знак. Фахівці з досвідом можуть підвищувати ціну, адже дають дійсно корисні знання.

Середня вартість послуг згідно з пропозиціями на OLX:

Предмет Середня ціна за індивідуальне заняття Середня ціна за групове заняття
Українська мова 250 200
Англійська мова 350 250
Математика 250

Проте ціна ще не свідчить про професійність чи слабкий рівень людини. Спробуйте поекспериментувати й провести пробний урок, щоб визначитись — чи підходить людина вашій дитині як репетитор, і чи коштує це зазначених грошей.

Додаткові критерії

Є діти, які краще засвоюють матеріал на індивідуальних заняттях, а є ті, кому легше та цікавіше вчитися у групі. Одні віддають перевагу урокам віч-на-віч, іншим зручніше онлайн.

Ідеальний формат навчання – той, який буде комфортним саме для вашої дитини. Але робити висновки щодо оптимальної форми роботи варто не по закінченню пробного заняття, а принаймні після кількох уроків. Якщо ви зрозумієте, що треба щось змінити, неодмінно скажіть про це репетитору. Він може й першим заговорити про необхідність переформатування. У такому разі варто порадитися з дитиною, перш ніж ухвалювати рішення.

Попросіть показати навчальні матеріали. Якщо це індивідуальні авторські програми, попросіть їх описати. Якщо це загальноприйнятні матеріали, репетитор має їх вам показати. І ви можете приймати на основі цього рішення. Ви ж не будете брати йогурт в магазині, не подивившись його склад і строк придатності. Частіше для уроків нічого додаткового купувати не потрібно — матеріали роздає репетитор. Проте іноді для заглибленого вивчення доведеться ще витрачати гроші — наприклад, для лабораторних робіт з фізики.

Оцініть і зовнішній вигляд людини. Немає жодних об’єктивних критеріїв у цьому питанні. Проте вашій дитині має бути комфортно поруч з людиною, яка буде її навчати.

Як вибрати репетитора для підготовки до школи

Репетитор молодших класів або для підготовки дошкільнят має навчити основами, які будуть корисні в школі. Фактично учні до першого класу можуть і не ходити до репетитора, адже всьому навчаються поступово в школі. Проте репетитор може:

  • навчити логічного мислення;
  • покращити слухову та зорову пам’яті;
  • розвинути фантазію тощо.

При цьому підхід репетитора має бути в ігровій формі — це зацікавить дитину. Після кожного заняття цікавтесь у малюка, як він себе почуває і що йому подобається.

Також репетитор для молодших класів допомагає наздогнати програму навчання, якщо дитина за якихось причин не може її опанувати на уроках.

Як оцінити рівень взаємодії репетитора з дитиною

Пошук репетиторів можна вважати остаточно завершеним, якщо дитині комфортно займатися з цією людиною. Декілька ознак цього:

  • інтерес до предмета з’являється або стає сильнішим;
  • дитина не має пригнічений вигляд після занять;
  • ви бачите позитивний результат у навчанні.

Згадайте свої шкільні роки. Напевно, у вас теж були улюблені вчителі, предмети яких ви вивчали із задоволенням. А були й ті, з ким вам не вдавалося порозумітися. Аби гроші, витрачені на репетитора, не пішли за вітром, він має стати для вашої дитини тим самим «улюбленим викладачем». Тут стануть у пригоді гнучкість, креативність, емпатія та здатність знаходити спільну мову.

«Одна з моїх учениць під час занять любила покласти ноги на стіл, – згадує репетиторка англійської мови Анна – Так і спілкувалися. З іншими спеціалістами дівчинка «не спрацювалася». Для мене це не стало великою проблемою, адже на той час у мене вже було четверо власних дітей, тож мене складно чимось здивувати. Загалом у викладача має бути розуміння, що кожна дитина – унікальна особистість, яка потребує свого підходу. Я раджу обирати репетитора разом із дитиною та прислухатися до її думки».

Як оцінити ефективність занять з репетиром

Мало знайти репетитора з математики чи англійської, важливо й отримати результат. За якими критеріями ви можете оцінювати ефективність занять:

  • оцінки за предмет покращились;
  • практичні заняття стали цікавішими дитині;
  • репетитор коригує план занять, залежно від потреб і навичок дитини.

Це є стосується і репетитора ЗНО або НМТ. Учень має поступово покращувати свої навички та просуватися у тестах до складніших рівнів задач.

Вибір репетитора – відповідальний і непростий процес. Утім нові знання, вміння та досягнення вашої дитини стануть нагородою за проведену роботу. Бажаємо вдалого вибору!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Помилка JavaScript на OLX

Помилка JavaScript на OLX

Іноді сайт OLX може видавати помилку з повідомленням, що у браузері вимкнено JavaScript. Що таке JavaScript? JavaScript — це мова програмування, завдяки якій вебсайти забезпечують …