• Укр
  • Рус

Найменша конкуренція на Заході: як війна вплинула на ринок праці

850
Додати
до обраних
Поділитися

Через війну понад 6,4 мільйона українців виїхала за кордон, а близько 7,7 млн стали внутрішньо переміщеними особами. Це стало одним з факторів зміни попиту на працевлаштування у різних регіонах України. Так, найменша конкуренція серед пошукачів на Заході, а от у Тернопільській області пропонують найвищу зарплату — в середньому 27 тисяч гривень. Більше інформації про вакансії та попит у інших регіонах України — у свіжій аналітиці OLX Робота.

Найбільше шукають роботу на Півночі України

За даними Міжнародної організації з міграції¹, наразі найбільше переселенців проживає у Києві (зареєстровано 162,5 тисячі осіб), Харківській (135 тисяч) та Дніпропетровській (71 тисяча) областях. А от найменше ВПО офіційно реєструються на Заході країни.

Аналогічна тенденція прослідковується і на ринку праці. За даними сервісу OLX Робота, найбільша конкуренція на одну вакансію у жовтні була на Півночі та у Центрі України — в середньому 16 кандидатів, а от найменша на Заході — 13 кандидатів. При цьому у перший місяць війни макрорегіонами з найбільшою конкуренцією були Центр і Захід, а у довоєнний період – Центральна та Східна частини.

Динаміка конкуренції_OLX Робота

Найактивніше відновлення бізнесів – на Заході

За даними сервісу OLX Робота протягом травня-червня роботодавці відновили свою активність у пошуку працівників майже до рівня довоєнних показників. Зокрема, завдяки релокації бізнесу у більш-менш безпечні міста. За даними Міністерства економіки на кінець серпня перемістилися 725 підприємств, 528 із них уже працюють. За кількістю лідирують Львівська, Закарпатська та Чернівецька області.

Якщо порівнювати кількість оголошень від роботодавців за вісім місяців війни ріст пропозицій роботи так само прослідковується на Заході України.

Регіон  січень 2022 року жовтень 2022 року До війни vs 8-й місяць 
Центр 4639 7023 51%
Схід 17541 13890 -21%
Північ 24728 20961 -15%
Південь 8275 7371 -11%
Захід 7100 12248 73%

Табл. Кількість оголошень на сервісі OLX Робота

Що пропонують та скільки готові платити на Заході?

Менша конкуренція на робоче місце, релокація бізнесів, а також більш безпечні умови життя, збільшують ймовірність знайти роботу саме на Заході країни. Станом на жовтень цьому регіоні найбільше шукали:

  • продавців із середньою заробітною платою 18 тисяч гривень;
  • водіїв, за таку роботу можна отримувати 31 тисячу гривень;
  • менеджерів з продажу із зарплатою 17,5 тисяч гривень;
  • швачок і кравців із середньою заробітною платою 30 тисяч гривень;
  • кухарів, за таку роботу роботодавці готові платити 18 тисяч гривень.

Також аналітика сервісу показала, що протягом жовтня найбільше роботи було у Львівській (3 484 оголошень), Хмельницькій (1 886 оголошень) та Чернівецькій (1 479 оголошень) областях.

Як ефективно шукати роботу на OLX: 3 підказки кандидатам

А от найвищі зарплати роботодавці пропонували саме у Тернопільській області — в середньому 27 тис. грн, у Волинській області — 25,5 тис. грн та у Чернівецькій області — 24 тис. грн.

¹Матриця відстеження переміщень (DTM) Міжнародної організації з міграції, 3-16 жовтня 2022 року

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.