Як обрати професію до душі?

605
Додати
до обраних
Поділитися

Питання, як обрати майбутню професію, для більшості людей, незалежно від віку, доволі складне. Адже значною мірою саме від відповіді на нього залежить ваша подальша доля та плани на декілька місяців або років. Яку професію обрати та що варто враховувати, перш ніж зробити остаточний вибір? Розглянемо, як знайти свою професію та почуватися комфортно в обраній сфері діяльності.

Чому важливо серйозно поставитися до питання вибору професії?

Якщо підсумувати весь час, який сучасна людина проводить на роботі, то за різними підрахунками загалом виходить від 7 до 10 років. А у фрилансерів ця цифра може сягати й усіх 13. Якщо ж до статистики не включати період дитинства, студентські роки та пенсійний вік, а також години сну, то виходить, що мінімум половину життя ми проводимо на роботі. Усвідомивши це, легше зрозуміти, наскільки важливу роль у повсякденні кожного з нас відіграє робота.

Правильно вибрана професія – це гарантія фінансової стабільності та високого статусу у суспільстві, можливість самореалізуватися та постійно розвиватися.

Натомість якщо людина помилилася з вибором фаху, наслідки можуть бути вкрай серйозні – від економічних та соціальних негараздів до розладів фізичного здоров’я та психіки. Та й домогтися серйозних кар’єрних досягнень на немилій роботі теж практично неможливо.

Як визначитись з професією й обрати справу життя, якою буде приємно займатися з дня у день, й при цьому отримувати достойну зарплату? Це запитання турбує усіх, хто опинився перед вибором – і випускників шкіл, яким потрібно вирішити, ким бути далі, і дорослих, які з певних причин задумалися над зміною професії.

Найпоширеніші помилки у виборі професії

Сьогодні психологи та спеціалісти з профорієнтації дають чимало порад щодо того, як зрозуміти, ким ти хочеш стати та як правильно обрати професію. Проте досі залишається чимало людей, які роблять помилки при виборі.

Роздумуючи над тим, як визначитися з майбутньою професією, переконайтеся, чи не робите ви одну з 10 найпоширеніших помилок:

  1. Дозволяти іншим вирішувати замість себе (тиск батьків та знайомих, які «краще знають», яка професія підходить, вимога старшого покоління продовжити сімейну справу тощо).
  2. Опановувати певний фах «за компанію» (навчання за принципом «всі пішли та й я пішов» не гарантує, що вибрана спеціальність підходить саме вам).
  3. Вибирати «престижні» професії (престижність роботи не гарантує, що кожен зможе стати успішним спеціалістом, як і немає гарантії, що вибрана престижна робота відповідає саме вашому психотипу).
  4. Не враховувати відповідність між бажанням та можливостями (важко буде влаштуватися на престижну роботу за кордоном, маючи диплом маловідомого навчального закладу, або ж страждаючи алергією, певно, не варто опановувати професію, у якій доведеться мати справу з алергенами).
  5. Не розібратися, що передбачає вибраний фах (перш ніж вибирати маловідому професію, наприклад із тих, які з’явилися недавно, варто достеменно з’ясувати, чим займається такий спеціаліст, які перспективи дає фах, які недоліки можуть бути у такої роботи).
  6. Вірити, що робота в інтернеті може принести «легкі» гроші та не потребує тривалого навчання (це хибне твердження, яке виникає у багатьох, хто спостерігає за блогерами).
  7. Слідувати моді (вибираючи фах, слід зважати не лише на актуальні тенденції, але й на прогнози щодо попиту на фахівців через 5-10 років, бо спеціальність, яка є модною сьогодні, за декілька років може втратити свою актуальність).
  8. Неправильно оцінювати власні здібності (занижена чи завищена самооцінка – пряма дорога до вибору неправильної професії).
  9. Вибирати професію за престижністю навчального закладу (наприклад, у деяких виникає ідея-фікс навчатися у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка й дарма, що там навчають спеціальностям, до яких у майбутнього студента зовсім немає хисту).
  10. Небажання розібратися у своїх справжніх завдатках, вподобаннях та планах на майбутнє.

Це лише найпоширеніші помилки людей, які не знають, як правильно вибрати професію. Проте знання про них допоможуть уникнути багатьох проблем, пов’язаних з пошуком майбутнього фаху.

На що слід орієнтуватися у виборі професії?

Аби питання «Як вибрати професію до душі?» викликало якомога менше сумнівів та вагань, варто орієнтуватися на декілька аспектів:

  • особисті схильності та здібності – в ідеалі вони повинні відповідати вимогам, які передбачає вибраний фах, приміром, гіперактивній людині буде доволі важко стати хорошим спеціалістом й отримувати задоволення від роботи, яка вимагає посидючості та високої концентрації;
  • популярність професії – попри те, що сучасний ринок праці вкрай різноманітний, деякі професії поступово втрачають актуальність, інші, навпаки, стають все більш популярними, тому не зайвим буде поцікавитися прогнозами аналітиків та експертів у сегменті працевлаштування;
  • рівень заробітної платні та перспективи кар’єрного зростання – ці особливості у різних сферах можуть відрізнятися, тому варто враховувати свої бажання та плани на майбутнє;
  • яка діяльність до вподоби – це один з найважливіших критеріїв успішного вибору фаху, адже займаючись улюбленою справою, значно легше стати найкращим у професії та отримати усі переваги, які дає такий статус;
  • можливості для опанування вибраної спеціальності – більшість популярних професій можна освоїти у ВНЗ України, проте деяких фахівців (наприклад, із найновіших професій) готують здебільшого за кордоном чи на онлайн-курсах;
  • умови праці – деякі професії передбачають певний рівень ризику для здоров’я чи навіть життя, роботу у важких умовах, тому варто заздалегідь визначитися з готовністю до таких особливостей.

У наш час є попит на доволі широкий спектр професій – від ІТ до робітничих спеціальностей, від традиційних (наприклад, учитель чи перукар) до нових (нанобіотехнолог чи архітектор віртуальної та доповненої реальності).

Як ефективно шукати роботу на OLX: 3 підказки кандидатам

Сучасні методи, які допоможуть визначитися з майбутньою професією

Дієвий метод, як визначитися з професією, – профорієнтаційне тестування. Це спеціально розроблені тести, відповіді на які допоможуть об’єктивно оцінити задатки та інтереси людини. Таке тестування не дасть чіткої відповіді на запитання, ким бути. Проте проходження тестів допомагає окреслити сферу та напрямок, де шукати майбутній фах.

Більшість профорієнтаційних тестувань базуються на принципах соціоніки (наука, яка вивчає специфіку поведінки та взаємодії людини з оточенням, навколишнім світом). Тобто визначають тип особистості, в яких сферах зайнятості людина буде проявляти свої найкращі якості. Проходження таких тестів вкрай важливе, адже у наш час наявність робочого стажу вже не такий важливий критерій для роботодавців, як власне особистісні риси. Більше про це можна прочитати у статті Досвід роботи не в пріоритеті: на кого чекають роботодавці.

Існує чимало соціонічних та профорієнтаційних тестувань.

Голланда

Опитувальник із 30 питаннями, розроблений американським психологом Джоном Голландом. За результатами відповідей визначається, який тип особистості представляє та чи інша людина, до яких професій у неї є схильності. Голланд визначив 6 типів з чіткими характеристиками: реалістичний, артистичний, підприємницький, інтелектуальний (аналітичний), соціальний, офісний. Кожному із них підходять різні професії.

DISK

Один з найпопулярніших тестів у світі. З кожним роком все більше компаній, розглядаючи резюме потенційних працівників, пропонують пройти саме це опитування. Тест визначає до якого поведінкового типу належить особа. Методика визначає 4 типи: Dominance (панівний), Influence (впливовий), Stability (стабільний), Compliance (добросовісний). Для кожного типу характерні особливі риси, які вважаються найважливішими для конкретної професії чи посади.

Ці та багато інших соціонічних та профорієнтаційних тестувань можна знайти у вільному доступі в інтернеті. Якщо ви не знаєте, як вибрати, на кого йти вчитися і шукаєте відповідь на запитання «Яка робота мені підходить?» – такі опитувальники можуть стати хорошою підказкою.

Що робити, якщо працюєш за фахом, який не подобається?

Питання вибору професії є вкрай серйозним. Проте навіть якщо з часом виявилося, що вибрана професія не до душі, це зовсім не означає, що все життя доведеться займатися справою, яка вам неприємна. Тим паче, що у наш час у будь-якому віці можна поміняти професію. І для цього є різні шляхи:

  • зайнятися самоосвітою – найбільш бюджетний спосіб, проте доведеться самостійно займатися пошуком джерел інформації, а після освоєння нових знань не буде відповідного диплому;
  • вступити до ВНЗ – можна вибрати ту форму освіти, яка більше підходить, й за бажання поєднувати навчання з роботою;
  • пройти онлайн-курси – є чимало вітчизняних та міжнародних онлайн-шкіл, які дають хороші знання, зокрема й з найновіших професій сучасності, а після завершення навчання видають сертифікати та дипломи, які допоможуть працевлаштуватися за новим фахом.

До речі, зміна місця роботи у наш час теж не є проблемою. Достатньо відкрити на OLX розділ вакансії Київ або обрати необхідне місто, аби переконатися, що навіть зараз, коли економіка України переживає не найкращі часи, попит на спеціалістів різної кваліфікації високий.

Тож навіщо змушувати себе з дня у день йти на роботу, яка зовсім не подобається, на якій немає жодних перспектив росту чи саморозвитку? Життя надто коротке, щоб витрачати його на професію не до душі. А OLX завжди підкаже, яких фахівців потребує вітчизняний ринок праці та де знайти роботу, про яку мрієте.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.