• Укр
  • Рус

Які бувають ноутбуки й чим вони відрізняються

635
Додати
до обраних
Поділитися

Усі прекрасно знають, що таке ноутбук (лептоп), адже без цієї комп’ютерної техніки дуже складно обійтися в сучасному житті. Призначення ноутбука — це не виконання функцій друкарської машинки, як було раніше. Сучасні пристрої не поступаються стаціонарним комп’ютерам за потужністю і, залежно від різновиду, можуть підходити під різні потреби.

Завдяки OLX можна вибрати ефективні і якісні ноутбуки — тут зібрано понад 50 000 оголошень із продажу цієї комп’ютерної техніки в різних містах України. Кількість успішних доставок перевищує 8 000 на місяць, адже послуга OLX Доставка робить ваш шопінг безпечним та зручним.

Різновиди ноутбуків

В асортименті виробників сьогодні можна знайти різноманітні різновиди ноутбуків — вони будуть відрізнятися не тільки за розмірами й дизайном, але й за технічними характеристиками та вартістю.

Ноутбуки

Ноутбуки — це портативні компактні гаджети, що дають змогу автономно працювати поза офісом або домом. Єдиної системи класифікації таких пристроїв немає, адже сучасні ноутбуки бувають дуже різними. Є оптимальні варіанти для офісної роботи, для комп’ютерних ігор, бізнес-моделі для людей, що часто бувають у відрядженнях. Коли вас цікавить питання «лептоп — що це таке?», то йдеться саме про ноутбук.

Ультрабуки

У кожного популярного бренду, що виробляє сучасні ноутбуки, є лінійка надтонких гаджетів — ультрабуків. Основною відмінністю такої техніки від звичайного ноутбука буде невелика вага та розміри. Вага не має перевищувати 1,5 кг, а товщина корпусу бути не більшою за 2 см. Корпус ультрабука зазвичай виготовляють із металу — це додає пристрою статусності й міцності.

Дескноути

Дескноут — це оптимальна альтернатива стаціонарному комп’ютеру, адже він має всі його переваги:

  • підвищену продуктивність;
  • підвищену функціональність;
  • повнорозмірну клавіатуру;
  • високу роздільну здатність дисплея.

Водночас він більш компактний, ніж настільний комп’ютер, а також портативний.

Нетбуки

Якщо ви часто буваєте у відрядженнях або подорожуєте, тоді вам буде цікаво дізнатися, як називається маленький ноутбук. Йдеться саме про нетбук. Діагональ екрана такого гаджета не перевищує 12 дюймів. Завдяки компактності нетбуки — головні конкуренти планшетів.

Планшетні ноутбуки

Такий клас ноутбуків має такі відмінні риси:

  • поворотний екран;
  • сенсорний дисплей;
  • можливість введення тексту із сенсорного екрана та з клавіатури.

Недоліком планшетних моделей можна назвати невелику потужність.

Типи ноутбуків за призначенням

Ця класифікація базується на розумінні, для чого потрібен ноутбук. Можна відокремити такі типи:

  • ноутбуки початкового рівня;
  • офісні;
  • універсальні;
  • ігрові;
  • мультимедійні;
  • захищені.

Лептопи початкового рівня — це бюджетні варіанти, що впораються з простими завданнями. Їх оснащено недорогими процесорами на кшталт Intel Pentium, що дає можливість виконувати кілька простих завдань одночасно. Такі гаджети мають модулі Wi-Fi та Bluetooth.

Офісні — прекрасний варіант для роботи. Такі моделі зручні, мають високу продуктивність, працюють майже безшумно, відрізняються високою якістю. За допомогою такого гаджета можна користуватися стандартними офісними програмами.

Універсальні моделі підходять, коли ви ще не знаєте, чим будете займатися. Це досконала версія офісної моделі, що має пристойний обсяг пам’яті та надає можливість користуватися ресурсомісткими спеціалізованими програмами.

Досить дорогий та вузькофункціональний — так можна схарактеризувати ігровий ноутбук. Ця техніка в змозі запускати потужні комп’ютерні ігри з великою кількістю дій та «важкою» графікою. Ігрові ноутбуки оснащено найпродуктивнішими комплектуючими.

Мультимедійні лептопи мають велику діагональ екрана, мультимедійну клавіатуру, зазвичай вони комплектуються ТВ-тюнером та пультом дистанційного керування.

Призначення захищеного ноутбука — робота в екстремальних умовах. Такі моделі витримають вплив екстремальних температур та води, вібрацію, удари, агресивне хімічне середовище. Це варіант для обмеженого кола людей, захищені ноутбуки використовують збройні сили та МНС.

Класифікація ноутбуків

Сучасні ноутбуки можна розділити на 3 великі групи:

  • бюджетні;
  • ноутбуки середнього класу;
  • бізнес-моделі.

Бюджетні моделі створено для повсякденних потреб, за допомогою такої техніки можна працювати з мультимедійними програмами й текстом, дивитися відео, відвідувати сайти. Це оптимальний вибір для користувача, якому потрібна компактна альтернатива стаціонарному комп’ютеру. Коштують вони не дуже дорого, адже для виготовлення використовують дешеві матеріали.

Лептопи середнього цінового сегмента, як і бюджетні моделі, обладнано не дуже потужним процесором, але вони мають певну покращену властивість, наприклад, HDD великої місткості або потужну відеокарту. Вони мають довгий строк експлуатації, а деякі моделі мають можливість апгрейду.

Бізнес-моделі — ідеальний варіант для бізнесменів, що часто бувають у відрядженнях або на ділових зустрічах. Такі гаджети відрізняються покращеними показниками автономності, великою продуктивністю, статусним стильним дизайном, дорогими матеріалами виготовлення.

Висновки

Підсумувати всю отриману інформацію допоможе таблиця:

Тип ноутбука Потужність Для чого використовується? Авдиторія Ціновий коридор, $
Початкового рівня Низька Для виконання декількох простих завдань одночасно. Новачки;
люди, яким потрібен гаджет для простих розваг;
користувачі офісних програм.
200–250
Офісний Низька Для комфортної роботи в інтернеті;
для виконання стандартних офісних програм.
Робітники офісів;
студенти;
службовці;
журналісти.
250–500
Універсальний Середня Для роботи в умовах багатозадачності. Робітники офісів;
студенти;
вчені;
службовці.
500–750
Ігровий Висока Для запуску потужних комп’ютерних ігор. Геймери;
користувачі, яким необхідно поєднати повноцінні робочі та ігрові можливості.
800–2000
Мультимедійний Середня Для домашнього використання, перегляду відео та запуску комп’ютерних ігор. Більшість користувачів 400–3000
Захищений Залежно від потреб Для роботи в екстремальних умовах Військовим;
поліційним;
пожежникам;
дослідникам;
вченим.
2000–5000

Сучасний ринок ноутбуків здатний запропонувати покупцю широкий вибір різноманітних пристроїв. Якщо вивчити особливості різних типів та дізнатися як вибрати ноутбук, тоді можна придбати гаджет, що повністю задовольнить ваші потреби.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.