• Укр
  • Рус

Рескілінг: досвід українців, що змінили професію

908
Додати
до обраних
Поділитися

Від бухгалтера до IT-спеціаліста, від вчительки до HR, від кухаря до телеведучого: як наважитися на зміну професії? Залишивши позаду попередній досвід, стабільність, улюблений колектив, наші герої ризикнули розпочати все з нуля, адже не бачили себе у професії. І не прогадали!

Як вчилися, шукали перші підробітки, втрачали мотивацію та знову починали все спочатку — у серії інтерв’ю від OLX.

Руслан Гнатюк

Руслан Гнатюк: від лікаря до маркетолога.

— Розкажіть про свою попередню професію.

— Я мав стати педіатром, пішов на інтернатуру в обласний перинатальний центр, але відбув там місяць і забрав документи.

— Де працюєте зараз?

— Займаюся маркетингом у соціальних медіа у невеличкій компанії, яку ми ніжно називаємо «конторкою».

— Чому вирішили змінити сферу діяльності?

— Мені не подобалася робота у державній структурі через бюрократію, папірці й пережитки радянщини.

— Що допомогло отримати нові знання та навички?

— Самоосвіта — 70%, куплені курси — 30%. Також вчився у колег. Я не отримував офіційної освіти за спеціальністю, бо знання, важливі для ринку, швидко змінюються, а базу можна й самотужки опанувати у моїй справі.

— Що побажаєте тим, хто зараз наважується на зміну фаху?

— Були часи, коли мій сімейний бюджет на тиждень складав 200 гривень. Але це не заважало продовжувати робити свою справу. Тому одного «хочу» замало — потрібно пройти ті моменти, до яких неможливо бути готовим.

Хтось у школі знає, ким буде, хтось — у 30, 40, 50 чи 60 років. Воно прийде до вас через обставини. Ви відчуєте, що це ваше.

Нормально — це коли ви кардинально змінюєте вид діяльності навіть у поважному віці. Ненормально — коли ви шукаєте причини, щоб залишитися там, де ви не хочете бути. Секрет у тому, щоб не дозволити обставинам зламати себе, а свої помилки сприймати, як чарівні копняки.

Катерина Ленська

Катерина Ленська: від тренерки з плавання до UI/IX-дизайнерки.

— Розкажіть про свою попередню професію.

— Ще навчаючись в університеті, я влаштувалася тренеркою з плавання у Sport Life. Там я працюю й досі.

— Чому вирішили змінити сферу діяльності?

— Після початку повномасштабної війни, коли не було можливості працювати тренеркою, я вирішила вивчати UI/UX-дизайн. Уже давно міркувала над тим, щоб змінити професію на більш творчу, на щось, пов’язане з дизайном. У мене було багато вільного часу, і я зрозуміла, що в майбутньому хотілося б мати можливість працювати віддалено.

Було побоювання, що через декілька місяців я залишу цю справу. Але у процесі навчання мені дедалі більше подобалося. Також я чула, що у цій сфері дуже велика конкуренція. Та після того, як почитала відгуки людей, які знайшли роботу, зрозуміла, що потрібно бути наполегливою і не здаватися, бо гарних дизайнерів насправді небагато.

— Де працюєте зараз?

— Наразі я роблю декілька проєктів на замовлення. Але перебуваю в пошуку постійної роботи у компанії.

— Що допомогло отримати нові знання та навички?

— Онлайн-курси. Додаткову освіту не отримувала.

— Що побажаєте тим, хто зараз наважується на зміну фаху?

— Не боятися, вчитися і не зупинятися. Краще трішки потерпіти, але отримати ту професію, з якою ви будете насолоджуватися кожною хвилиною робочого дня.

Лілія Шерстюченко

Лілія Шерстюченко: від інженерки до перукарки.

— Розкажіть про свою попередню професію.

— Я працювала інженеркою з технічної інвентаризації. Іншими словами, це коли є побудований об’єкт нерухомості, ти виїжджаєш, проводиш заміри, готуєш документацію та віддаєш клієнтам.

— Де працюєте зараз?

— Зараз ще у процесі навчання.

— Чому вирішили змінити сферу діяльності?

— Я зрозуміла, що компанія байдужа до своїх працівників. Зарплатня не відповідала моєму професійному рівневі, а спроби обговорити це з керівництвом ні до чого не призводили. Були й інші негативні аспекти, але були й ті, що змушували лишитися. Наприклад, команда. Та згодом усвідомлюєш, що хороший колектив тебе не прогодує.

Отже, граючи у pros and cons, я вирішила, що більше не хочу тонути в купі документів, витрачати час на поїздки у всі куточки області, щоб заміряти бетонні багатоповерхівки й дідусеві хати. Було страшно починати щось нове, оскільки внутрішній комплекс відмінниці не давав права на невдачу.

Є такі моменти у житті, які нам здаються зовсім непримітними. Вони зазвичай і приносять найбільші зміни. Одна людина мені якось сказала: «Якщо ти вмієш щось створювати своїми руками, у тебе завжди будуть гроші». Я постійно робила стрижки і фарбування своїм близьким, але займатися цим професійно мені було соромно. Бо як же ж тоді червоні дипломи й магістратура? З віком, напевно, усвідомлюєш, що дипломи — не найважливіше.

— Що допомогло отримати нові знання та навички?

— Курс із перукарства, який проходжу.

— Що побажаєте тим, хто зараз наважується на зміну фаху?

— Успішний рескілінг, на мій погляд, це коли ти захоплюєшся чимось не тільки з 10:00 до 18:00. Непросто знайти внутрішній ресурс, якщо цим не горіти.

Якщо ж вам потрібен час поміркувати, на кого хочете перевчитися, спробувати щось нове, піти на курси, вивчити іноземну мову та й просто відпочити, то необхідно мати фінансову подушку, бо іноді ми перегоряємо в улюбленій справі, й це нормально.

Зміна професії: що почитати, та де повчитися.

Зміна професії — теж робота. Потрібно багато читати, досліджувати, вчитися та практикуватися, аби отримати бажаний офер. Тож, якщо ви плануєте бути мерчендайзером, краще студіювати не лише ті джерела, які стосуються цієї професії, але й дізнаватися, наприклад, про супервайзерів. Що більше ви знаєте, то впевненіше почуватиметеся на співбесідах і надалі.

Підібрали ресурси, інформація з яких може стати вам у пригоді.

  1. OLX, рубрика «Робота».
    Нюанси фаху, лайфхаки із працевлаштування, популярні посади та зарплатня: відповіді на запитання, які могли вас хвилювати.
  2. OLX, рубрика «Бізнес».
    Для тих, хто наважився не лише змінити професію, але й за потреби стати керівником майбутньої команди. Про відкриття бізнесу, успішні кейси, тонкощі та підводні камені підприємницької діяльності.
    Щоб ви отримали цю інформацію у зручному форматі, ми також запустили навчальний курс — «Школа OLX для бізнесу». Лекції від маркетологів, коучів і експертів OLX уже допомагають українцям започатковувати онлайн-бізнес, а дехто завершує курс із готовим чітким бізнес-планом і покроковою стратегією запуску.
  3. OLX, рубрика «Кар’єра в OLX».
    Серія інтерв’ю від команди OLX. Професійні поради від CEO, керівників команд, HR, фінансистів, бізнес-аналітиків — усіх тих, хто робить OLX одним із найбільших онлайн-бізнесів в Україні.

Окрім теорії, на майданчику OLX можна відшукати й практику. Так, за запитом «курси» знайдено понад 1000 оголошень. Серед них — курси з шиття, водіння вантажівки з напівпричепом, а також із б’юті-послуг чи 3ds Max.

Корисно поєднувати навчання зі стажуванням. Майже завжди є компанії, готові взяти людей навіть без досвіду. Менеджер із продажу реклами, барбер, помічник керівника чи продавець-консультант — такий мінімальний перелік вакансій на OLX, де стажерів готові навчати.

Зміна професії

Поради щодо вдалого рескілінгу: що скаже штучний інтелект.

Запитали у ШІ, що він порадить сміливцям. Забігаючи наперед: додати майже нічого.

  1. Визначте свої навички. Це може допомогти зрозуміти, які сфери чи ролі вам підходять.
  2. Проведіть дослідження. Вивчайте професії, ринок праці, зарплатню та інші фактори, які можуть вплинути на ваше рішення.
  3. Отримайте необхідну підготовку та освіту.
  4. Підтримуйте зв’язки. Відвідуйте галузеві заходи, приєднуйтеся до професійних організацій і більше спілкуйтеся з людьми зі сфери, що вам цікава.
  5. Здобудьте досвід. Станьте волонтером, візьміть проєкт на фрилансі або попрацюйте неповний робочий день.
  6. Наберіться терпіння. Зміна професії може зайняти час.
  7. Залишайтеся позитивними. Змінити професію може бути складно, але це все одно корисний досвід.

Підсумки.

Підбиваючи підсумки щодо зміни професії: усе можливо! Іноді страшніше наважитися на перехід, ніж почути перші «ні».

Не забувайте про те, що ваша попередня професія, імовірно, спочатку теж була не без сюрпризів. Як свідчить досвід інтерв’юерів, перші невдачі — швидше, сигнал про те, що ви рухаєтеся у правильному напрямку, ніж дзвіночок про фінал.

OLX робить все можливе, аби підготувати вас до вдалого рескілінгу. Зокрема, ділимось нюансами професій, пропонуємо долучитись до онлайн-курсів на нашій платформі чи розмішуємо вакансії відповідно до різного досвіду.

Тому вчіться, багато працюйте і не кваптеся розчаровуватися: попереду цікавий і не схожий на інші шлях.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.