• Укр
  • Рус

Що таке трекінгове взуття і як його вибрати: поради

176
Додати
до обраних
Поділитися

Якщо ви збираєтеся в похід, то головне для вас — правильне взуття. Звісно, що й сам рюкзак, і його наповнення відіграють важливу роль. Але далеко ви не зможете піти, якщо підошва буде ковзати, шнурки — не достатньо фіксувати ногу, а матеріал — натирати мозолі. Тож трекінгові кросівки — це рятівник для кожного мандрівника, що хоче пройти пішки сотню кілометрів чи піднятися на гору.

Що таке трекінгове взуття: огляд

Сучасне трекінгове взуття — це модернізований і зручний варіант для будь-кого. Його особливості:

  • щільно фіксують ногу;
  • захищають суглоби;
  • мають підошву з гарним зчепленням;
  • мають міцні матеріали.

Висока зносостійкість з’являється завдяки матеріалам. Треба дуже постаратися, щоби порвати їх на стику швів чи стерти підошву. Конструкція забезпечує зручні мандри пішки: можна пересуватися слизькою або кам’янистою поверхнею без страху проколоти підошву, вивихнути ногу тощо. Тут часто є супінатор, який компенсує навантаження на стопу й робить вашу ходу легшою.

Матеріали не намокають, але забезпечують циркулювання повітря. Тож ваші ноги захищено від переохолодження чи навпаки — перегрівання в спеку.

5 різновидів трекінгового взуття за формою

Що таке трекінгове взуття? Це насамперед величезний вибір різних форм і моделей. Розглянемо найбільш популярні варіанти для трекінгу:

  1. Сандалі — спеціальне відкрите взуття для літніх походів, яке має товстий протектор, амортизацію та щільну фіксацію на нозі. Вони виглядають візуально як класичні сандалі — так само в них закритий носок, але відкрита п’ятка.
  2. Кеди та кросівки — візуально мало відрізняються від звичайних, але мають зручну устілку, амортизацію, невелику вагу й міцну фіксацію на нозі.
  3. Боти — мають високий підйом і фіксують уже не тільки стопу, а й гомілкостоп. Завдяки цьому їх можна взувати, коли відправляєтеся в більш серйозні походи.
  4. Черевики для плоскогір’я — середні за своєю жорсткістю, мають зміцнену підошву та підходять для походів на декілька днів.
  5. Гірські та високогірні черевики — відрізняються міцним триманням щиколотки, ідеальною амортизацією та захистом від вологи.

Вибирати взуття треба, спираючись на складність походу. Відрізняється також трекінгове взуття жіноче та чоловіче. У них різна ширина стопи й висота підйому для фіксації. Обидва варіанти ви можете придбати на OLX.

3 різновиди взуття за призначенням

Зазвичай черевики та кросівки для трекінгу вибирають для конкретного походу й пори року. Отже, можна виділити три базових різновиди взуття за призначенням:

  • для хайкінгу — підходять сандалі та кросівки для звичайних прогулянок перетнутою місцевістю з мінімальним навантаженням, часто шлях лежить через спеціально обладнані доріжки;
  • для легкого трекінгу — навантаження тут більше, дорога складніше, то і взуття повинно мати гарну амортизацію, пропускати повітря і захищати від вологи;
  • для важкого трекінгу — довготривалі мандрівки скелями, горами, водою, зміна спусків та підйомів вимагають великого спорядження та особливого взуття, що має жорстку підошву й високий підйом.

Висота взуття визначає зручність під час походів. Початківцям можна навіть для легкого трекінгу вибрати спочатку високі моделі. Вони гарно захищають від вологи та бруду, стабілізують стопу. Це ж і гарне взуття для зимових походів. Досвідченим аматорам трекінгу високе взуття знадобиться вже для сурових мандрів взимку чи кам’янистою місцевістю. Низькі черевики підходять для теплих місяців або перехідного сезону.

Який матеріал вибрати?

Взуття для гірських походів чи хайкінгу виготовляють із різних матеріалів. Найпоширенішими серед них є:

  • натуральна шкіра — взуття з них важче, але міцне й довговічне, підходить для використання взимку;
  • нубук — міцніше за замшу, не тягнеться і довго тримає форму;
  • замша — підходить для хайкінгу та трекінгу через м’якість і зручність;
  • синтетика — нейлон, поліестер, штучна шкіра зазвичай зношуються швидше, але вони миттєво висихають і коштують дешевше.

Синтетичні матеріали сьогодні зустрічаються частіше за інші. Вони легкі, гарно пропускають повітря і зручні на нозі. Проте краще їх використовувати для кросівок і кедів. Тоді ви можете їх взувати під час мандрівок у теплу пору року на нижчих горах.

Коли ви вибираєте матеріали, зверніть увагу на наявність мембрани. Цей шар доволі практичний:

  • не дає просочуватися воді всередину;
  • обмежує частково проникність повітря;
  • виводить пару від ноги через тканину назовні.

Ці властивості ідеально підходять для прохолодної погоди. Влітку мембрана буде зайвою, а ось найкраще трекінгове взуття для зимових місяців обов’язково має містити цей елемент.

Яка підошва має бути?

У трекінгового взуття до підошви всього декілька вимог: щільна структура та гарне зчеплення. Стандартна будова підошви в трекінговому взутті:

  • сама підошва, яка контактує безпосередньо з поверхнею землі;
  • амортизація — середній шар, який зменшує навантаження на суглоби й захищає від травмування;
  • внутрішня частина — забезпечує правильну жорсткість та рівномірно розподіляє навантаження на стопу.

Амортизація та часткове поглинання підошвою ударів дійсно важливі. Від них залежить і ваш комфорт, і можливість проходити більшу відстань. Це зводить до мінімуму вірогідність травмування і зменшує загальне навантаження.

Часто для амортизації використовують два поширені матеріали:

  1. EVA (етилен вінілацетат) — легкий, зносостійкий, може бути різної твердості.
  2. PU (поліуретан) — більш твердий, зносостійкий, частіше присутній у ботах і альпіністських черевиках.

Отже, для легкого трекінгу буде достатньо EVA, а для більш жорстких умов підійде вже поліуретан.

Внутрішня частина теж буває різною. Її часто називають супортом. Представлено її у двох видах: «лусками» та «пластинами». «Луски» — це маленькі шматки поліуретану або нейлону, які підходять для легкого трекінгу. Цільні частини з пластику — «пластини» — відрізняються жорсткістю, захищають від ударів об каміння.

Деякі моделі взуття для трекінгу додатково оброблюють гумою за всім периметром чи тільки на носку. Це покращує захист від промокання насамперед. Таке взуття варто обирати для складних маршрутів.

Висновки

Тепер ви дізналися більше про трекінгове взуття: що це і як його вибрати. Ми створили для вас коротку шпаргалку, за якою простіше знайти взуття для вашого активного відпочинку.

Вид трекінгу Форма Матеріал верху Підошва
Хайкінг Сандалі, кросівки, кеди Синтетика як-то штучна шкіра, поліестер тощо Можна з мінімальною амортизацією
Легкий трекінг Кеди, кросівки, боти Замша, нубук Багатошарова з EVA
Важкий трекінг Черевики для плоскогір’я та високогір’я Натуральна шкіра, мембрана тощо Багатошарова з PU, можна з гумовим захистом
Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.