• Укр
  • Рус

Фітнес-тренер: особливості роботи

470
Додати
до обраних
Поділитися

Здоровий спосіб життя та хороша фізична форма сьогодні вважаються стандартом. Усе більше людей долучаються до правил раціонального харчування, фізичних навантажень, правильного поєднання роботи та відпочинку. Тому професія фітнес-тренера знаходиться на піку популярності. Усе частіше відкриваються нові спортивні клуби, тренажерні зали, секції, які відвідують люди різного віку та з різним рівнем фізичної підготовки. Тому вакансії для тренерів високої кваліфікації постійно зростають. Як стати тренером із фітнесу можна дізнатись із цього матеріалу.

Хто такий фітнес-тренер

Фітнес-тренер це фахівець, який займається розробкою програм спортивних тренувань для підопічних та перевіряє правильність виконання ними вправ. На відміну від спортивного тренера, його завданням є не досягнення максимального спортивного результату, а забезпечення загальної фізичної підготовки людини.

Фітнес-тренування — це дуже гнучка система, яка має різні форми. Тренер займається навчанням підопічних із застосуванням різноманітних методик. Головне, щоб клієнт не втрачав зацікавленості в заняттях та щоб через певний час був помітний результат цих зусиль.

Заняття можуть проходити в групах або в індивідуальному порядку. Більшість відвідувачів тренажерних залів хочуть підтягнути тіло, надати йому красивих контурів та збільшити м’язовий корсет.

Для цього силові тренування відбуваються за двома основними методиками:

  • З використанням додаткових навантажень — штанг, гантель, спеціальних тренажерів. Тренер це контролює, правильно оцінює форму клієнта та складає для нього програми тренувань.
  • Із застосуванням власної ваги. Для цієї методики використовуються різні підтягування, присідання, віджимання та інші вправи без додаткових обтяжень.

Тренер із фітнесу — це і тренер з аеробіки. Зараз цей популярний ще з минулого століття вид має десятки напрямів. Серед них найвідомішими є степ-, аква-, памп-, слайд-аеробіка.

Шейпінг підходить для нормалізації ваги та формування гарного тіла. Пілатес, стретчинг, каланетика та флекс сприяють розтягненню м’язів та допомагають розвинути гнучкість. Йога гармонізує фізичний та духовний стан людини.

Фітнес — це не тільки спорт, а ще й танці. Професія фітнес тренер включає також викладання латино, пол-денсу, зумби, танцю живота тощо. Тож кожен, хто прагне самореалізації в цій сфері, може знайти для цього всі можливості.

У чому полягають особливості роботи фітнес-тренером

Перед тим як стати тренером, варто врахувати, що під час пошуку роботи за професією персонального тренера є кілька різних варіантів працевлаштування. На даний час є три основних напрями кар’єри — робота в тренажерному залі або фітнес-клубі як найманого працівника, оренда робочого місця або робота онлайн-тренера. Остання форма зараз набуває все більшої популярності, оскільки пропонує тренерам велику свободу та можливість допомагати більшій аудиторії. Проте, від будь-якої форми праці, тренер спортивного напряму, танців чи йоги, може отримати від своєї роботи ряд переваг:

  • можливість допомагати іншим досягати цілей щодо здоров’я та фізичної форми;
  • гнучкий графік роботи;
  • можливість постійно вдосконалювати свої навички;
  • хороша оплата та можливість впливати на її рівень, адже те скільки заробляє тренер, залежить від кількості проведених занять;
  • кар’єрний ріст.

Однак, у роботі фітнес-тренера також є певні недоліки:

  • висока конкуренція на ринку праці;
  • робота вимагає наполегливості та мотивації;
  • незахищеність, особливо на початку кар’єри;
  • труднощі в адаптації до різних потреб клієнтів.

Фітнес-тренер має широке коло обов’язків, що робить професію цікавою, різнобічною та спонукає до постійного розвитку, самовдосконалення.

До основних обов’язків тренера з фітнесу входить:

  • пошук та залучення клієнтів, оцінювання їхнього фізичного стану;
  • вибір цілі, яку необхідно досягти;
  • мотивування клієнтів займатися регулярно та цілеспрямовано;
  • побудова індивідуальних програм тренувань та їхнє коригування в залежності з динамікою досягнень;
  • навчання правильної техніки виконання вправ та особиста демонстрація;
  • розробка індивідуальних рекомендацій щодо режиму дня та харчування;
  • надання необхідного інвентарю та нагляд за дотриманням техніки безпеки.

Також фітнес-тренер має вміти надати першу медичну допомогу, якщо в цьому виникне необхідність.

Які властивості та навички має опанувати тренер

Перед тим як стати тренером у тренажерному залі, потрібно усвідомити, що головне в цій професії — це любити спорт і роботу з людьми. Це означає, що він має вміти привернути людину до себе, продемонструвати наполегливість і терплячість, доброзичливість та уважність, передати свою енергійність та оптимізм.

Тренер мусить мати чудову спортивну форму, що вселятиме в підопічних більшу довіру.

Також важливо мати знання з фізіології та анатомії, дієтології, біохімічних процесів, які відбуваються в людському організмі внаслідок навантажень. Окрім цього тренер — це ще і психолог, який може зрозуміти побоювання підопічного, вселити віру в себе.

Як можна опанувати професію фітнес-тренера

Добре коли в претендента є профільні вища або спеціальна середня освіта. Це можуть бути фізкультурні, спортивні, хореографічні заклади освіти. Додатковим плюсом буде якщо майбутній фітнес-тренер навчання проходив у медичному ВНЗ чи училищі.

Для тих, хто серйозно та довго займається в цій сфері, але не має відповідної освіти, альтернативним варіантом де вчитися на фітнес-тренера є курси, семінари, тренінги. На таких заходах можна отримати теоретичні знання та доповнити ними свої практичні навички. Надалі можна працювати фітнес тренером та здобувати освіту у відповідному навчальному закладі.

Не варто забувати також про можливість самостійного навчання та отримання сертифікатів через онлайн-платформи. Деякі міжнародно визнані організації пропонують навчання на онлайн-курсах, після яких можна отримати сертифікат визнаний як в Україні, так і закордоном. Завжди важливо знайти навчальний заклад або програму, які відповідатимуть потребам, матимуть хорошу репутацію, надаватимуть необхідні знання та практичний досвід для кар’єри у фітнес-індустрії.

Які перспективи кар’єрного росту у фітнес-тренера

Кар’єра фітнес-тренера може включати кілька етапів і різноманітні можливості розвитку. Фітнес-індустрія постійно розвивається, і важливо залишатися завжди в динаміці, постійно підвищувати свій професійний рівень, здобувати нові знання в суміжних галузях. Наслідком такої роботи над собою може стати стрімкий кар’єрний ріст.

Етапами кар’єрного зростання фітнес-тренера може стати робота:

  • інструктора, який ознайомлює відвідувачів із тренажерами та правилами виконання вправ;
  • персонального тренера — надає підопічним детальну програму тренувань, з урахуванням їхньої фізичної підготовки та рекомендує індивідуально розроблену систему харчування;
  • майстер-тренера, до компетенцій якого входять методики з реабілітації підопічних із різними видами порушень здоров’я;
  • презентера фітнес-конвенцій — як досвідчений фітнес-тренер, презентує нові розробки в галузі фітнесу, надає консультації, пише статті, книги на дану тему.

Для фітнес-тренерів з управлінськими здібностями реальною може стати кар’єра керівництва структурним підрозділом, закладом чи мережею фітнес-клубів.

Скільки заробляє фітнес тренер

Тим кого цікавить як стати фітнес тренером, варто знати рівень заробітної плати в цьому сегменті. Заробітна плата фітнес-тренера може значно варіюватися залежно від декількох факторів, таких як рівень досвіду, кваліфікація, регіон, тип фітнес-клубу або студії, де працює тренер. У містах з великими фітнес-центрами, такими як Київ, Львів, Одеса, зарплата може бути вищою, порівняно з іншими містами.

Зазвичай, на початковому рівні фітнес-тренер може отримувати від 5 000 до 10 000 гривень на місяць. За додаткові кваліфікації, сертифікати та досвід роботи з клієнтами ця сума може зростати. Досвідчені тренери зі своєю клієнтською базою та популярністю можуть заробляти від 10 000 до 30 000 гривень і більше на місяць. Наприклад, у вакансіях фітнес-тренера на OLX в травні цього року середня зарплата складала 15 000 грн.

Чи легко знайти роботу фітнес-тренером

Сьогодні фітнес-індустрія розширює свої горизонти, оскільки все більше людей стають прихильниками фізичної активності, здорового харчування, відмови від сидячого способу життя та поганих звичок. Провести їх у світ здоров’я та краси покликані фітнес тренери. Тож потреба в цій спеціальності зростає. Якщо на початку року на OLX було розміщено 83 оголошення з пошуком роботи фітнес-тренером, то вже в травні ця цифра зросла до 138. При цьому попит продовжує залишатись досить високим, в січні на оголошення відгукнулись 371 раз, а в минулому місяці — 250 раз.

Робота фітнес-інструктора здається мрією — адже можна поєднувати здоров’я, а часто й справжню пристрасть до діяльності, з оплачуваною роботою. Тому все більше людей вирішують влаштуватись на таку роботу. Але для того, щоб стати хорошим інструктором, потрібно як слід підготуватися та взяти на себе відповідальність за своїх підопічних.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.